TatilDobruca Nedir? Dobruca Bölgesi Nerededir?

Dobruca Nedir? Dobruca Bölgesi Nerededir?

06.04.2023 - 16:03 | Son Güncellenme:

Dünyanın her yerinde birçok millet ve insan bulunur. Bu bölgelerden biri de Dobruca bölgesidir. Yoğun olarak Türkmen nüfusa sahip olan bu bölge, Romanya ve Bulgaristan'a yakın olması ile bilinir. Dobruca hakkında merak edilen ayrıntıları derledik.

Dobruca Nedir Dobruca Bölgesi Nerededir

Dobruca bölgesi, Romanya ve Bulgaristan arasındaki kara sınırını sağlayan tek bölge olması sebebiyle önemli de bir konuma sahiptir. Karadeniz sahil şeridi boyunca da sınırı olan Dobruca bölgesi, verimli ve bereketli topraklara sahiptir. Tarihi boyunca da birçok farklı kavme ev sahipliği yapmıştır. Türk halkının da tarihin belirli dönemlerinde burada yer aldığı bilinir.

Dobruca Nedir?

Dobruca, ismini Romanya'dan gelen o bölgenin göçmenlerinden almaktadır. Dobruca'yı ilk duyanlar bir bölge olduğunu anlamayabilir. Ancak Romanya ile Bulgaristan arasında olan ve ağırlıklı olarak Türkmenlerin yaşadığı bölgedir.

Yaklaşık 23 bin kilometre kare yüzölçümüne sahip olan bölge, Yeni Dobruca ve Eski Dobruca olarak ikiye ayrılır. Daha geniş bir yüzölçümüne sahip olan kısım eski Dobruca iken, Yeni Dobruca yarısı kadar yüzölçüme sahiptir. Milattan sonradan itibaren, birçok millet, yerleşim yeri olarak kullanmıştır.

Dobruca Bölgesi Nerededir?

Karadeniz ve Tuna Nehrinin arasında kalan bölgede büyük çoğunlukta Türkmen halkı yaşar. Sulina kasabasından başlayarak, Bulgaristan'ın Tutrakan şehrine kadar devam eder. Buradan Karadeniz'e doğru, Ekreno sahil kasabasının güney sınırını oluşturan bölgeye kadar devam eder.

Bu sahil şeridi toplam 320 km uzunluğundadır. Dobruca bölgesinden geçen Romanya - Bulgaristan sınırı da yaklaşık 200 km uzunluğundadır.