ArkeolojiKıyı Ege’de nadide bir mühür

Kıyı Ege’de nadide bir mühür

19.09.2022 - 00:05 | Son Güncellenme:

İzmir’in Bornova ilçesindeki Yassıtepe Höyüğü’nde, ilk İzmirlilerin kullandığı 5 bin yıllık bir mühür ile “pyxis” adı verilen iki bölmeli kutu bulundu.

Kıyı Ege’de nadide bir mühür

Kazı Başkanı Doç. Dr. Zafer Derin, bu yıl Neolitik Dönem’den Tunç Çağı’na kadar birçok eser çıkarıldığını belirterek buluntular arasındaki 5 bin yıllık mührün çok nadir bir eser olduğunu söyledi. Derin, şu bilgileri paylaştı: “Kentin kurulan ilk ticari alanında ortaya çıkardık. 5 bin yıllık bir mühür. Pişmiş topraktan yapılmış. Boyna asılarak taşınan mühür cinsi. Yaklaşık üç santimetre çapında. Sadece ticari yaşamın olduğu alanlarda olabiliyor. Ticaret yollarındaki Troya gibi veya İç Anadolu’daki bazı yerleşim alanlarında bunları görebiliyoruz. Yassıtepe’deki bu eser, Troya’dan sonra Kıyı Ege Bölgesi’nde çıkan ikinci mühür. Bir hamura ya da kile basarak kullanılıyor. O ticari faaliyeti belgelendirmek üzere kullanılıyor.” Derin, bulunan ikinci eserin ise yerleşimin sosyal yapısını ortaya koyduğunu kaydederek “İkinci eserimiz sadece mezarlarda ve sosyal yapılarda kullanılıyor. Çiftli bir kap bu. ‘Pyxis’ adı verilen kap yaklaşık 25 santimetre boyunda. Kadınların mücevher gibi nadide ve değerli eşyalarını sakladıkları bir kutu olabilir. Özel kişilerin kullanabildiği pişmiş topraktan yapılmış bir kap olarak ortaya çıkıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kıyı Ege’de nadide bir mühür

 Hadrianopolis’te Asklepios kültü

Karabük’teki Hadrianopolis Antik Kenti’nde sağlık tanrısı Asklepios’un izine rastlandı. Kazı Başkanı Doç. Dr. Ersin Çelikbaş, kazı çalışmalarında üzerinde üç satırlık bir yazıt bulunan bir taşın tespit edildiğini söyledi. Çelikbaş “Yazıt Hadrianopolis ve Karadeniz arkeolojisi açısından çok önemli. Çünkü yazıtın üzerinde şöyle bir yazı var; ‘Ailios Deiotaros, kurtarıcı Asklepios’a bunu sundu’ diyor. Burada Asklepios’un varlığını daha öncesinde biraz tahmin ediyorduk ama bu yazıtın burada çıkmasıyla Hadrianopolis’te Asklepios kültünün var olduğunu net bir şekilde tespit etmiş olduk” dedi. Asklepios’un sağlık tanrısı olduğunu belirten Çelikbaş, şunları kaydetti: “Bu kültün olduğu yerlerde genelde şifahaneler yani Antik Dönem’in hastaneleri bulunur. Bunun en güzel örneklerinden biri de Bergama’da yer alır. Karadeniz’de Asklepios kültünün ilk defa tespit edildiğini söyleyebiliriz.” Hadrianopolis sınırları içerisinde Akkaya termal su kaynağının bulunduğunu belirten Çelikbaş “Genellikle Asklepios kültleri böyle sıcak su etrafında olur. Hadrianopolis’te termal su kaynağının olması Asklepios kültünün burada olmasındaki en büyük neden olarak karşımıza çıkmaktadır” dedi.