Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB) geçen hafta sonu Kadıköy Belediyesi’nin Süreyya Opera Binası’nda Rossini’nin “La Cenerentola” (Türkçe ismi “Külkedisi”) operasını sahneledi. Neşeli drama türü oyunun “prömiyer”ini (ilk defa sahnelenişini) izleyen ünlü sahne sanatçımız Zeliha Berksoy, “Bu sanatçı kadrosuna bu oyunu yurtdışındaki sahnelerde tekrarlama şansını verebilsek, işte o zaman yabancılar bizi ne yetenekli genç sanatçılarımız olduğunu, operamızın başarı çizgisinin yüksekliğini görürler. Türkiye Batı dünyasında böyle tanıtılabilir” diyordu.
La Cenerentola operasını ünlü İtalyan yazar Jacopo Ferretti’nin özel olarak yazdığı libretto’ya (şarkı sözlerine) dayalı olarak G. Rossini besteledi. (Rossini 1815-1823 yılları arasında 20 opera besteledi.)
Eser ilk olarak 1817 yılında İtalya’da sahnelendi.
Neşeli bir drama olan Külkedisi’ni İstanbul’da Yekta Kara sahneye koydu. Yekta Kara cesur bir yaklaşımla eserin orijinalliğini koruyarak mekânı, giysileri, koreografiyi ve yaşamı günümüze taşımış. Sahne dekorunu Efter Tunç, Roy Lichtenstein’in (1923-1997) pop-art çizim ve renkleriyle düzenlemiş.

Sanatçılarımız çok başarılı
Orkestrayı misafir şef A. Cendora yönetti. İlk gece eseri icra eden sanatçılardan Caner Akın, Kevork Tavityan, Ali İhsan Onat, Sevim Zerenaoğlu, Deniz Likos, Aylin Ateş, Kenan Dağaşan çok başarılı idiler.
600 kişilik salonda, localarda, balkonlarda yer kalmadığından oyunu ayakta izleyenler vardı. İstanbul’da orkestra çukuru olan, opera ve bale temsilleri için salon sayısının yetersizliği karşısında Kadıköy Belediyesi’nin Süreyya Sineması’nı operaya tahsis etmesinin önemi her gün daha belirgin şekilde ortaya çıkıyor.
Kadıköy’ün en güzel tarihi binalarından olan Süreyya binasının tarihi 80 yıl öncesine dayanıyor. Bina, 1924 yılında Süreyya İlmen (Paşa) tarafından yaptırıldı.
Binanın fuayesi Paris’in Şanzelize (Champs Elysee) Tiyatrosu’nun fuayesinden, iç bölümleri ise Alman tiyatrolarından örnek alınarak tasarlandı.

Kadıköy Belediyesi’ne teşekkür
1927 yılından 1950 yılına kadar sinema olarak kullanılan bina, 1950 yılında Süreyya İlmen Paşa’nın ölümüyle kültür hizmetlerinde kullanılmak şartıyla Darüşşafaka Cemiyeti’ne bağışlandı. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk binayı 49 yıllığına kiraladı. İzmir’deki Elhamra Sineması’nın İzmir Operası’na dönüştürülmesinde önemli rol oynayan Dr. Murat Katoğlu ve mimar Ersen Gürsel‘in öncülüğü ve desteğiyle bina belediyenin imkânlarıyla opera binasına dönüştürüldü. Opera temsilleri için gerekli olan mekânlar düzenlendi, orkestra çukuru genişletildi. Sahne donanımı, aydınlatma, ışık sistemi ve ses düzeni yapıldı. Tavan freskleri, duvarlardaki pano resimler onarıldı.
Süreyya Sineması’nı opera binası haline dönüştürme başarısını gösteren Selami Öztürk’e, büyük emeği olan Dr. Murat Katoğlu’na tebrikler, teşekkürler.
Süreyya sahnesinde opera seyretmek pek zevkli oluyor. Külkedisi oyununu kaçırmayınız. İDOB sanatçılarını alkışlamaya gidiniz.