SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Mide Ağrısına Ne İyi Gelir? Şiddetli Mide Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer?

İnsanın günlük yaşamını olumsuz yönde etkileyen mide ağrısı en sık rastlanan sağlık problemlerinden birisidir. Şiddetli sancı ile baş gösteren mide ağrısının birçok nedeni olduğu bilinmektedir. Mide ağrısının belirtileri arasında en çok şişkinlik, mide bulantısı ve ekşimesi yer alır. Karın veya sırt bölgesinde oluşan sancı bazen kıvrandırıcı derecede olabilir. Mide ağrılarına evde ilaçsız bir şekilde yapılan yiyeceklerle en aza indirmek mümkün. Doğal bitki çayları da mide ağrılarında çözüm olarak tüketilebilir. Ancak geçmeyen ve sürekli devam eden mide ağrılarında mutlaka doktordan yarım alınmalıdır. Mide ağrısına ne iyi gelir? Şiddetli mide ağrısı neden olur, nasıl geçer? İçeriğimizden detaylara ulaşabilirsiniz.

|

Mide ağrıları çok basit bir nedenlerden dolayı ortaya çıkabileceği gibi bazen de önemli sağlık problemlerinin habercisi olabilir. Karın bölgesinde kıvrandırıcı şekilde baş gösteren mide ağrılarının altında yatan sorunlar farklılık göstermektedir. Karın veya sırt bölgesinde kıvrandırıcı şekilde ortaya çıkan mide ağrıları bireylerin günlük hayatını olumsuz yönde etkileyebilir. Mide ağrısı, kolit, gastrit, reflü, ülser, mide kanseri, hazımsızlık, safra taşı gibi hastalıkların habercisi olabilir. Şiddetli mide ağrısı evde yapılan doğal çözümlerle geçirilebilir. Bitkisel çaylar da mide ağrılarını azaltmada yardımcı etmen olarak tüketilebilir. Ancak bir iki gün içerisinde geçmeyen mide ağrıları için mutlaka doktora başvurulmalı ve altında yatan neden araştırılmalıdır.

Mide Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

- Mide bulantısı-kusma
- Şişkinlik
- Yanma ve ekşime
- Geğirme
- Boğazda asit birikimi
- Kabızlık
- Kan kusma
- Ateş
- İştah kaybı
- Gaz sıkışması

Mide Ağrısı Neden Olur?

- Stres
- Gıda maddelerine kaşı gelişen alerjik durumlar
- Mide kanseri, gastrit, reflü gibi mide hastalıkları
- Hormonal değişiklikler
- Psikolojik problemler
- Aşırı yemek yeme, mideyi aşırı doldurma
- Uzun süre aç kalma
- Aşırı yağlı yemekler, aşırı baharatlı yemekler
- Enfeksiyonlar
- Alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklar
- Mide ile yemek borusu arasındaki kapakçıkta yaşanan hasarlar sonucu oluşan reflü belirtileri de mide ağrısına yol açabilir.
- Hamilelik de mide ağrısı nedenleri arasındadır. Rahmin büyüyüp mideye yaptığı baskı, hormonsal değişimler, enfeksiyonlar hamilelikte mide ağrısı sebepleri arasındadır.

Mide ağrılarının temeli oldukça çeşitlilik göstermektedir. Yani basit gaz birikmesi olabileceği gibi yoğun ve tehlikeli bir ülser hastalığının da başlangıcı olabilir. Mide ağrıları hakkında kesin bilgiye sahip olunması için uzman bir doktordan yardım alınması gerekir. Bu yardım alınmadan önce mide ağrılarının temelini iyi bilmek gerekir.

Mide Ağrısına Ne İyi Gelir?

Bol su tüketmek


Vücudun, yiyecek ve içeceklerdeki besinleri sindirmek ve emmek için suya ihtiyacı vardır. Susuz kalmak, sindirimi daha zor hale getirir. Bu da mide rahatsızlığı olasılığını artırır. Mide ağrınıza ishal eşlik ediyorsa dehidre olmamak (vücudun susuz kalması) için su tüketmeniz çok önemlidir. Genellikle günde en az sekiz bardak su içilmesi tavsiye edilir.

Papatya çayı


Papatya çayı, anti-enflamatuar özelliğiyle mide ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Bu anti-enflamatuar özellikler, mide kaslarınızın gevşemesine yardımcı olarak kramp ve spazm ağrısını azaltabilir.

Vücudunuzun üst kısmını yukarıda tutmak

Vücut yatay olduğunda, midedeki asidinin geriye doğru hareket ederek yukarıdaki yemek borusuna kaçması kolaylaşır. Midedeki asit, bu bölgede hasar yaratabilir. Mide ağrısı olan kişiler, ağrı veya yanma geçinceye kadar en az birkaç saat yatmaktan ve uzanmaktan kaçınmalıdır. Yatması gereken birinin başını, boynunu ve üst göğsünü yastıklarla, ideal olarak 30 derecelik bir açıyla desteklemesi gerekir.

Zencefil

Zencefil mide problemleri ve hazımsızlık için yaygın olarak kullanılan doğal bir çözümdür. Zencefil, mide kasılmalarını hızlandırmaya yardımcı olabilecek gingerol ve shogaol adı verilen kimyasallar içerir. Böylelikle zencefil tüketerek, midede hazımsızlığa neden olan yiyeceklerin daha hızlı sindirilmesi sağlanabilir. Zencefildeki kimyasallar ayrıca mide bulantısını, kusmayı ve ishali azaltmaya yardımcı olabilir. Mide ağrısı olan insanlar yiyeceklerine zencefil eklemeyi ya da çay olarak içmeyi deneyebilir.

Nane


Nefesin taze kokmasını sağlaması yanı sıra, nane kusma ve ishalin önlenmesine, bağırsaklardaki kas spazmlarını azaltmaya ve ağrı gidermeye yardımcı olabilir. Nane, İran, Pakistan ve Hindistan'da hazımsızlık, gaz ve ishal için geleneksel bir tedavi yöntemi olarak kullanılır. Nane yaprakları ham ya da pişmiş şekilde tüketilebilir. Nane şekeri emmek, elinizin altında hiçbir şey olmadığında, mide ekşimesi veya ağrılarını azaltmaya yardımcı olabilecek bir seçenektir.

Isı uygulamak


Isı, gergin kasları gevşetir ve hazımsızlığı kolaylaştırır. Bu nedenle ılık bir banyo yapmak mide rahatsızlığını hafifletebilir. Mideye 20 dakika ya da soğuyuncaya kadar ısıtılmış bir sıcak su torbası uygulamak da faydalı olabilir.

Alkol ve sigaradan uzak durmak

Sigara içmek boğazı tahriş ederken mide yanmasını da artırabilir.  Bir toksin olan alkolün sindirimi zordur ve karaciğere ve mide zarına zarar verebilir. Mide ağrısı olan insanlar kendilerini iyi hissedene kadar sigara ve alkol tüketmekten kaçınmalıdır.

Limon suyu, karbonat ve su karışımı


Bazı araştırmalar limon suyunun bir tutam karbonat ile suya karıştırılmasının çeşitli sindirim şikayetlerini hafifletmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Bu karışım, gaz ve hazımsızlığın azaltılmasına yardımcı olabilecek karbonik asit üretir. Ayrıca karaciğer sekresyonunu (salgılarını) ve bağırsak hareketliliğini de artırabilir. Bu karışımı yapmak için bir bardak suyun içerisine 1 yemek kaşığı limon suyu ve 1 çay kaşığı karbonat ekleyip yavaş yavaş içmek gerekir.

Karanfil


Karanfil, midedeki gazın azaltılmasına ve gastrik sekresyonların (sindirim salgılarının) artmasına yardımcı olabilecek maddeler içerir. Böylelikle basınç ve kramp azalırken, sindirim de hızlanabilir. Karanfil ayrıca bulantı ve kusmayı azaltmada yardımcı olabilir. Mide ağrısı olan bir kişi yatmadan önce günde bir kez bir çay kaşığı toz ya da çekilmiş karanfille, bir çay kaşığı bal karıştırıp içmeyi deneyebilir. Bulantı ve mide ekşimesi için, karanfil suda kaynatılıp çay şeklinde tüketilebilir.

Nişasta diyeti


Mide ağrısına ishal eklendiği zaman nişasta açısından yoğun olan pirinç ve beyaz ekmek tüketilmesi gerekir. Bu diyete muz ve elma suyu da eklenirse vücudun kaybettiği minerallerin geri kazanılması da mümkün olur.

Civanperçemi


Civanperçemi çiçekleri, midenin ürettiği asit miktarını azaltmaya yardımcı olabilecek flavonoidler, polifenoller, laktonlar içerir. Bu maddeler vagus siniri denilen ana sindirim sinirine etki ederek asit salgılanmasını azaltır. Mide asidi seviyelerinde azalma olduğunda mide ekşimesi ve hazımsızlık şikayeti de azalır. Civanperçeminin taze yaprakları salatada çiğ olarak veya bir öğünün içinde pişirilerek tüketilebilir. Civanperçemi çayı yapmak için kaynar suya 1 veya 2 çay kaşığı kurutulmuş veya öğütülmüş civanperçemi yaprağı ekleyebilirsiniz.

Meyan kökü


Meyan kökü, mide ve zarının iltihabını ve ayrıca peptik ülserlerle ilgili iltihabı azaltmaya yardımcı olabilecek maddeleri içerir. Mide ağrınızı geçirmek için, semptomlarınız iyileşene kadar günde birkaç kez meyan kökü çayı içmeyi deneyebilirsiniz. Meyan kökü çayları hazır olarak satılsa da 1 veya 2 çay kaşığı meyan kökü tozunu kaynar su ile karıştırarak evde kendi hazırladığınız çayı tüketebilirsiniz.

Mide Ağrısı Nasıl Geçer?

Mide ağrılarının temelindeki problem yetersiz sıvı alımı olabilir. Genellikle midede aşırı yoğun maddeler olduğu için vücut bu maddeleri geri itmektedir. Bu maddelerin itimindin dolayı da ortaya bir yanma ağrı işlemi ortaya çıkar. Bireyler bu yüksek ağrının önüne geçmek için mide derişimi arttırmalıdır. Su yoğunlukları azaltan en yararlı içeklerden birisidir.

Diğer alternatif tıp olarak tabir edilen yöntemlerden biri papatya çayıdır. Papatya ve içerisinde sarı renkli merkezli çiçeği sayesinde birçok derde devadır. Özellikle papatyanın özünün kaynatılarak içilmesi mide ağrılarının önlenmesine birebirdir. Midede meydana gelen genellikle asitlik seviyesinin yükselmesinin önüne geçer. Bunu yaparken genellikle asit ’in karşısında bulunan bir sıvı olarak görev yapar.

Özellikle bu içeceğin kullanılmasında sonra otuz derecelik açılar ile dinlenilmesi gerekir. Diğer en çok bilinen ve tıbben de kanıtlanmış yöntemlerden birisi zencefildir. Tadının birçok kesim tarafından pek sevilmemesine rağmen mide ağrılarının önüne gecen en bilinen yöntemdir. Osmanlı devletinden Moğol imparatorluğuna kadar birçok hükümdar tarafından tercih edilmiştir. Bunun haricinde mide ağrıları için nane ve karanfil çayları da iyi gelmektedir.

Eğer bireyler herhangi bir yöntem uygulamak istiyorlar ise en bilinen manevra ısı uygulamalarıdır. Aslına sadece bir süreliğine su tüketimine dikkat edip alkol ve sigaradan da uzak durulmasında fayda vardır. Bireyler sadece bu durumları engelleyince kısa süre içerisinde geçeceğini fark edeceklerdir.

Şiddetli Mide Ağrısına Ne İyi Gelir?

Mide ağrılarına doğal yollar ile çare bulunamıyor ise durum biraz daha karışık olabilmektedir. Bu durumda doktor ile iletişime geçilmesinde fayda vardır. Aile hekiminiz size mide ağrılarınızın önlenmesi için birkaç ilaç yazması mümkündür. Bu ilaçları en yakın eczaneden temin edilmesinde fayda var.

Devamında yapılması gereken işlem bu ilaçları düzenli ve gereken dozlarda kullanımıdır. Bireyler ilk olarak doktor ile olan ilişkilerine dikkat etmeli ve beraber tedavinin devamlılığını sağlamıştır. Eğer bireyler şiddetli mide ağrılarına dikkat etmez iseler durum kanser gibi ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir. Mide için verilen ilaçlar genellikle yoğun ağrıların önüne geçecek türden ilaçlardır.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.