SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Soğuk Algınlığına (Nezle) Ne İyi Gelir? Soğuk Algınlığı Belirtileri Nelerdir, Nasıl Geçer?

Soğuk algınlığı veya nezle virüslerin neden olduğu burun ve boğaz hastalığıdır. Sonbahar ve kış ayılarında sıklıkla baş gösteren soğuk algınlığına coronavirüsler, rinovirüsler, adenovirüsler ve RSV neden olmaktadır. Soğuk algınlığı korona ve grip belirtileri karıştırılır. Soğuk algınlığı grip ve koronavirüse göre daha hafif bir hastalıktır. Evde yapılabilecek bazı doğal ve bitkisel yöntemlerde giderilmesi mümkün olabilir. Soğuk algınlığı veya diğer adıyla nezlenin genellikle 1 hafta sürer. Soğuk algınlığı veya nezleye ne iyi gelir? Soğuk algınlığı belirtileri nelerdir, nasıl geçer? içeriğimizden detaylara ulaşabilirsiniz.

|

Sonbahar ve kış ayları ile birlikte baş gösteren soğuk algınlığı veya bir diğer adıyla nezle virüslerin neden olduğu bir burun ve boğaz hatalığıdır. Soğuk algınlığının kuluçka süresi 24-72 saatleri arasındadır ve süresi genellikle 1 haftadır. Ancak bu durum küçük çocuklarda farklılık gösterebilir. Soğuk algınlığı koronavirüs ve grip belirtileri ile sıklıkla karıştırılır. Ancak soğuk algınlığı veya bir diğer adıyla nezle grip ve koronavirüse göre daha hafif bir hastalıktır. Evde yapılabilecek bitkisel çaylar ile gidermek mümkün olabilir. Nane-limon, pastiller, tavuk çorbası gibi doğal şeylerle ilaçsız soğuk algınlığını gidermek mümkündür.

Nezle, genellikle 1 hafta süren bir soğuk algınlığı çeşididir. Küçük çocuklarda bu süre daha da uzayabilir. Nezle, genellikle grip ile karıştırılır. Fakat nezle, gribe göre daha hafif seyreden bir hastalıktır. Nezle ile grip arasındaki en önemli fark, gripte burun akıntısı olmamasıdır.

Soğuk Algınlığı (Nezle) Nasıl Geçer?

Soğuk algınlığının özel bir tedavisi yoktur. Hastada orta kulak enfeksiyonu, bronşit ve sinüzit gelişmemiş ise antibiyotik kullanılmaz. Hastalığın belirtileri genellikle 10 gün sürer. Bazı zamanlarda hastalık süresi biraz daha uzayabilir. Gerekli görüldüğü zaman soğuk algınlığı tedavisinde verilen ilaçlar nezle için de kullanılabilir. Fakat nezle olan kişinin evde bol bol dinlenmesi, bol su içmesi, bol miktarda C vitamini alması gerekir. Etrafa bulaşmayı önlemek için de maske kullanılabilir. El hijyenine çok dikkat edilmesi gerekir.

Soğuk Algınlığını (Nezle) En Hızlı Ne Geçirir?

Nezleyi en hızlı şekilde geçirmek için bol miktarda su içmeli ve olabildiğince dinlenmeye özen göstermelisiniz. Boğazınızı ısıtacak bitki çayları tüketerek bu süreci hızlı bir şekilde atlatabilirsiniz. Hastanın odasını nemlendirmek ve sık sık havalandırmak, hastanın kolay nefes almasını sağlar. Hastalık süresince bol miktarda meyve ve sebze tüketmek çok önemlidir. Nezle olan kişi mümkün olduğunca yatak istirahati yapmalıdır.

Soğuk Algınlığına (Nezle) Ne İyi Gelir?

Soğuk algınlığını evde geçirmek için yapabileceğiniz bazı bitki çayları ve iyileşmeyi hızlandırmak için tüketmeniz gereken bazı besinler bulunuyor. Hastalık sürecinde bağışıklık sistemini güçlü tutmak, hastalığı daha kolay ve kısa süre içinde atlatmanıza yardımcı olur.

- Nane limon
- Zencefilli bal
- Boğaz pastilleri
- C vitamini
- Tarçınlı ballı süt
- Limonlu ıhlamur
- Tavuk ve paça çorbası
- Ekinezya çayı

Soğuk Algınlığına İyi Gelen İbrahim Saraçoğlu Kürü

Kür 1:

- Bir çay bardağı su hazırlayın.
- Daha sonra bir miktar bal ile soğan suyunu bir kaba koyarak karıştırın.
- Hazırladığınız suyu karışımın içinde döküp tekrar karıştırın.
- Günde iki kere bu karışımı için.

Kür 2:

- Bir tatlı kaşığı hibiskus, iki adet ceviz büyüklüğünde nar kabuğunu kaba koyun.
- Bir bardak suyu kaynatıp, karışımın içine dökün.
- Daha sonra bu karışımı da kısık ateşte beş dakika boyunca kaynatın.
- Karışımı biraz dinlenmeye bırakın.
- Günde bir defa olmak üzere aç karna içebilirsiniz.

Soğuk Algınlığı (Nezle) Nasıl Bulaşır?

Nezle, hasta insanların burun ve boğaz salgılarının damlacık yolu ile etrafa saçılması sonrasında kişilere bulaşır. Nezle, özellikle de toplu yaşanılan ortamlarda kolaylıkla etrafa bulaşabilen bir hastalıktır. Nezleye yakalanmamak için bağışıklık sisteminizi güçlü tutacak besinler tüketmeli, bol su içmeli ve hijyene daha çok özen göstermelisiniz. Bulaşıcılığı arttıran faktörler ise,

- Hijyen yetersizliği (sık sık el yıkamamak, hasta kişilerin eşyaları ile temas etmek, kreşlerde oyuncakların yeterince temizlenmemesi)
- Soğuk algınlığı geçiren kişilerle yakın temasta bulunmak
- Yetersiz uyku
- Kreş, okul, yuva, bakım evi gibi toplu yaşanılan yerler
- Sigara içmek ve sigara içilen ortamda bulunmak
- Bağışıklık sisteminin zayıf olması

Soğuk Algınlığı (Nezle) Belirtileri Nelerdir?

Soğuk algınlığının belirti göstermesi, hastalığın kuluçka süresinde olduğunu gösterir. Kış aylarında artış gösteren nezle, genellikle grip ile karıştırılıyor. Belirtiler başladığı zaman uygun tedavi yöntemi uygulanarak kısa süre içinde hastalığın geçmesi sağlanabilir. Aynı zamanda hastanın evde bol miktarda dinlenmesi, meyve ve sebze tüketmesi, sıcak bitki çayları tüketmesi de nezlenin belirtilerini hafifletmeye yardımcı olur.

- Çok yüksek olmayan ateş
- Halsizlik hissetme
- Boğaz ağrısı ve boğazda yanma
- Kuru öksürük
- Hapşırma
- Baş ağrısı
- Yorgunluk
- Kulaklarda dolgunluk
- Gözlerde sulanma ve yanma hissi

Soğuk Algınlığından Korunmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

- Elleri sık sık yıkamak,
- Elleri burun ve göze dokundurmamak,
- Ortamı sık havalandırmak,
- Sigara içmemek ve sigara içilen ortamlarda bulunmamak,
- Kreş ve yuvalarda oyuncakların temizliği.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.