Saman Nezlesi Nedir? Saman Nezlesi Belirtileri Nelerdir, Ne İyi Gelir?
Saman nezlesi; alerjik bir iltihap olan ve hasta bireylerde burun kaşıntısı, akıntısı, tıkanıklığı, hapşırma gibi sorunların oluşmasına sebep olmaktadır. Hastaların bir bölümünde gözlerin kaşınması, kızarması ve sulanması da görülebilmektedir. Saman nezlesine karşı duyarlı olan bireylerin, mevsimsel veya sene boyu şikayetlerinin bulunduğu gözlemlenmektedir. Peki saman nezlesi nedir? Saman nezlesi belirtileri nelerdir, ne iyi gelir? İşte, tüm detaylar.
Saman nezlesi; alerjik rinit adı ile de bilinmektedir. Burun akıntısı, tıkanıklık ve sinüs basıncı gibi birçok semptomun görülmesi mümkündür. Saman nezlesi çok sık görülen bir hastalıktır. Saman nezlesi; polen gibi maddelere karşı alerjik tepkilerden ötürü ortaya çıkar.
Saman Nezlesi Nedir?
Saman nezlesi; burundaki mukozanın alerjik sebeplerden iltihap kapmasına denir. Bilhassa alerjik yatkınlığı bulunan bireylerde çok daha fazla görülmektedir. Genetik olarak geçen ve alerjik hastalıklar içerisinde çok sık görülen bir hastalıkla olmakla beraber gelişmiş ülkelerde nüfusun yaklaşık olarak yüzde 10 ile 20'sinde bulunur.
Saman Nezlesi Belirtileri Nelerdir?
Saman nezlesinin belirtileri;
- Gözlerde kızarma,
- Gözlerde sulanma,
- Gözlerde kaşıntı,
- Boğazda gıcıklanma,
- Öksürük,
- Hapşırma,
- Burun akıntısı,
- Ciltte ve damakta kaşınma
- Geniz akıntısı,
- Burun tıkanması olarak sıralanabilir.
Saman Nezlesine Ne İyi Gelir?
Saman nezlesi için;
- Tuzlu Su: Saman nezlesi için; burundan mukusun temizlenmesi gerekir. 2 bardak sıcak su içesine, 1 çay kaşığı kadar tuz ve bir tutam karbonat atılmalıdır. Daha sonra bardağın üstüne kişi kafasını eğerek, burnuna çekmelidir. Ardından mukus dışarı atılmalıdır. Bu saman nezlesinden kurtulmak adına yararlı olabilir.
- Nane Çayı: Geçmişten günümüze kadar alerji geçiren insanlar, tahriş olan ve tıkanan mukoza zarının rahatlaması adına sıcak çaylardan faydalanmışlardır. Bu konuda da nane çayı oldukça iyi bir çay türüdür.
- Zerdeçal: Saman nezlesi adına iyi gelen bitkisel maddelerden birisi de zerdeçaldır. Bağışıklığı arttıran özelliklere sahip olan zerdeçal, saman nezlesinin olumsuz etkilerini en aza indirir.
- Isırgan otu: Isırgan otu; bitkisel ilaçlar arasında en çok bilinenidir. Bununla beraber bazı araştırmaların, ısırgan otunun iltihabı azaltıp, burun tıkanıklığı hapşırma, kaşıntı gibi alerjik belirtilere karşı iyi geldiği belirtilmiştir.
- Elma sirkesi: Elma sirkesi; saman nezlesinden kurtulmak için birebirdir. Bir bardak sıcak suyun içerisine iki çay kaşığı elma sirkesi, limon ve bal eklenmelidir. Saman nezlesinin olumsuz etkileri gidene kadar gün içerisinde 3 defa kullanmak faydalı olacaktır. Bu şekilde saman nezlesinin olumsuz etkileri en aza indirgenebilir.