SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Krup Sendromu Hastalığı Nedir? Krup Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bebeklerde ve küçük yaşlardaki çocuklarda görülen krup sendromu, günümüzde en sık görülen hastalıklardan biridir. Değişken hava koşullarının yanı sıra pek çok etkenden kaynaklanan bu hastalığın tedavi süreci hafife alınmamalıdır. Merak edilen tüm detayları derledik.

|

Krup, bebeklerin ve küçük yaştaki çocukların solunum yollarını etkileten yaygın bir hastalıktır. Genellikle hafif geçer. Fakat çocuğunuzda krup olduğundan şüpheleniyorsanız mutlaka bir çocuk doktoruna gitmeniz gerekmektedir.

 Özellikle bebekleri ve çocukları etkileyen krup sendromu, ses tellerinin etrafında şişmeye neden olan viral bir hastalıktır. Çocuk nefes almada güçlük çeker, hırıltılı şekilde ses çıkarır ve kötü bir öksürük hakimdir. Kruptan sorumlu virüslerin çoğu ise soğuk algınlığına neden olur. En çok sonbahar ve kış aylarında aktif olarak görülür.

 Krupa Sebep Olan Faktörler

 Krup sendromuna sebebiyet verecek pek çok virüs bulunmaktadır. Hastaneye gelen vakaların geneli nezleden şikayetçidir. Fakat hastalığın asıl nedeni virüslerdir. Başka bir yaygın nezle virüsü ve solunum sinsitiyal virüsü çocukları etkileyen en yaygın virüsler arasında yer alır. Diğer yandan nadir görülse de solunum yolunu tahriş eden maddeler, bakteriyel enfeksiyonlardan dolayı da krup sendromu görülmektedir.

 Krup Belirtileri

 Krup belirtileri genel olarak 3 yaşın altındaki çocuklarda şiddetli olma eğilimindedir. Bunun sebebi ise bir çocuğun solunum yollarının yetişkinlere oranla daha küçük olmasıdır. Çoğu krup vakasında;

  • Yüksek ateş,
  • Derin ve keskin öksürük,
  • Ağır solunum,
  • Boğuk ses,
  • Hapşırma, burun akıntısı gibi soğuk algınlığı hastalıklarına yakın belirtiler görülür.

 Hastalık çocukların nefes alıp verişini engellemektedir. Kimi zaman acil tıbbi yardıma ihtiyaç duyulan durumlar meydana gelebilir. Belirttiğimiz semptomların dışında, daha ağır belirtilerle karşılaşırsanız en kısa sürede doktora gitmeniz gerektiğini bilmelisiniz. Ağır belirtiler ise

  • Nefes alamama ve almaya çalışırken çıkan yüksek perdeli sesler,
  • Yutkunma güçlüğü,
  • Burun, ağız ya da tırnaklarda görülen mor (mavi) ya da gri renk değişimidir.

 Diğer yandan bir haftadan daha uzun süren ve sürekli olarak tekrarlayan durumlarda da yine doktora gidilmesi gerekmektedir.

 Krup Tedavisi

 Pek çok krup vakasında evde krup tedavisi yöntemleri uygulanmaktadır. Genellikle doktorlar çocukların aileleri ile telefonda konuşarak tedavi sürecine yardımcı olur. Doktor tavsiyesi olmadan herhangi bir ilacı çocuğunuza vermekten kaçınmalısınız. Eğer çocuk ağır semptomlar gösteriyorsa mutlaka hastaneye gidilmelidir.

 Doktorlar çocuğunuzun hava yollarını açmak için steroid ilaçlar kullanmayı seçebilir, bu da daha kolay nefes almasını sağlayacaktır. Ayrıca çocuğun yeterince oksijen almasına yardımcı olmak için bir solunum tüpü kullanılabilir. Krupdan bakteriyel bir enfeksiyonun sorumlu olduğu belirlenirse, hastanede antibiyotikler verilecek ve daha sonra kullanılmak üzere reçete edilecektir.

 Krup Sendromunu Önlemek için;

 Krup soğuk algınlığı veya gribe neden olan aynı virüslerden kaynaklanmaktadır. Bu yüzden soğuk algınlığı önleyici stratejilerle benzerlik göstermektedir. Çocuğunuzun sık sık ellerini yıkamasını, birtakım nesneleri ağzından uzak tutmasını ve hasta insanlardan kaçınmasını sağlamanız gerekmektedir. En ciddi krup vakaları ise kızamık hastalığından kaynaklanır. Bu yüzden kızamık gibi önemli aşıları aksatmadan yaptırmanız gerekmektedir.



© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.