Yüksek tansiyon yani tıp dilindeki adıyla hipertansiyon, uzun süre belirti vermeden ilerleyerek vücuda telafisi zor zararlar verebiliyor. Pandemi sürecinde de yüksek riskli hastalıklar grubunda yer alan hipertansiyonu kontrol altında tutmak için neler yapılmalı? Hipertansiyon kronik hastalık mıdır? Hipertansiyon için neden 'sinsi katil' deniyor? Stres, tansiyonu yükseltir mi? Büyük tansiyon neden yükselir? Küçük tansiyon neden yükselir? Doğru tansiyon ölçümü nasıl yapılır? Tansiyon ölçerken nelere dikkat edilmeli? Bilekten ölçen tansiyon aletleri güvenilir mi? 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü kapsamında Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof.Dr. Mustafa Kemal Erol, milliyet.com.tr Sağlık Editörü Senim Tanay Karakuş'un sorularını cevapladı.
|
1
1 / 25Fotoğraf
SENİM TANAY KARAKUŞ<br>senim.tanay@milliyet.com.tr<br><br>Olması gereken normal tansiyon aralığımız nedir, tehlike nereden sonra başlar?
Erişkinde poliklinik ya da muayenehane ölçümlerinde büyük tansiyonun 120, küçük tansiyonun 80 mmHg’nin altında olmasını normal tansiyon olarak kabul ediyor, büyük tansiyon için 120-140 mm, küçük tansiyon için 80-90 mmHg arasına ise artmış kan basıncı diyoruz. Erişkinde büyük tansiyonun 140 mmHg, küçük tansiyonun 90 mmHg’nin üzerinde olması ise artık hipertansiyon olarak adlandırılıyor. Bu değerler, sağlık kuruluşlarında doktor tarafından ölçümlerde dikkate alınması gereken rakamlardır.
Evde kişinin kendi ölçümünde büyük tansiyonun 135, küçük tansiyonun ise 85 mmHg’den yüksek olmasını hipertansiyon olarak kabul ediyoruz. Bu değerlerin üzerinde risk başlar. Dolayısıyla 140/90 mmHg’nin üzerinde tedavi başlanması gerekir.