Ramazanda beslenme düzeni değişiyor! Sağlıklı kalmak için nelere dikkat etmeliyiz?
Ramazan ayında sağlıklı beslenmek ve kilo kontrolünü sağlamak mümkün olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, oruç sürecinde doğru beslenme alışkanlıkları, iftar ve sahurda dikkat edilmesi gerekenler ve fiziksel aktivitenin önemi hakkında önemli ipuçları paylaştı.SAHURU ATLAMAYIN VE TOK TUTAN BESİNLER TERCİH EDİN
Sahurun gün boyunca enerji seviyesini korumak için büyük önem taşıdığını belirten Avcı Dursun, şu önerilerde bulundu:
- Protein, Kompleks Karbonhidrat ve Sağlıklı Yağlar Tüketin: Yumurta, peynir, yoğurt, tam buğday ekmeği, yulaf, ceviz ve badem gibi besinler uzun süre tok kalmayı destekler.
- Beyaz Un ve Şekerden Kaçının: Poğaça, börek, beyaz ekmek gibi yiyecekler kan şekerini hızlı yükseltip düşürdüğü için gün içinde daha çabuk acıkmaya neden olabilir.
İFTARDA ANİ VE AŞIRI YEMEKTEN KAÇININ
Oruç süresince yavaşlayan metabolizmayı desteklemek için iftarda dengeli bir başlangıç yapılması gerektiğini belirten Avcı Dursun, şu tavsiyelerde bulundu:
- Orucu hurma ve su ile açarak hafif bir çorba ile devam edin. Ana yemeğe geçmeden önce 10-15 dakika bekleyerek vücudun tokluk sinyallerini algılamasına zaman tanıyın.
- Aşırı yağlı ve şekerli yiyeceklerden kaçının. Kızartmalar, hamur işleri ve şerbetli tatlılar kilo alımına neden olabilir.
- Porsiyon kontrolüne dikkat edin. Küçük tabaklar kullanarak aşırı yemekten kaçınabilirsiniz.