Vitamin ve mineral deposu olan bu kış sebzesi indol-3 karbonal ve sulfaran ile içerdiği birçok antioksidanla vücutta oksidatif stresi azaltarak birçok kanser türüne karşı koruyucu özellik gösteriyor. Günümüzde diyabet hastalarının sayısı hızla artıyor. Diyabet hastalığına karşı etkili olduğu bilinen karnahabar, tedavi sürecinde de öne çıkan bir sebze olarak yer alıyor. Özellikle yüksek lif içeriği kan şekerini dengelemeye yardımcı oluyor. Bu mucizevi bitki içerdiği potasyumla kan basıncını dengeliyor,antioksidanlar ve antiinflamatuar etki gösteren etken maddelerle kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor. Hele de stresli ve yoğun bir çalışma temposuna sahip olanlar için vazgeçilmez sonuç oluyor beden ve zihin yorgunluğu. İşte A, C ve B vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, fosfor, fosfat ve demir zengini olan karnabahar, zihnidinlendiriyor, sinir sistemini güçlendiriyor. Hamilelik döneminde sofralarda özellikle yer verilmesi gereken karnabahar folik asit açısından da zengin. Anne karnında bebeğin sağlıklı büyümesine ve gelişmesine katkı sağlıyor. Karnabahar düşük kalorili ve bol lifli bir besin olmasından dolayı diyet esnasında en çok tüketilmesi gereken sebzeler arasında yer alıyor. Uzun süre tokluk hissi verdiği gibi daha hızlı kilo verilmesine yardımcı oluyor. 100 gramı ortalama 30 kalori gibi düşük kalori içerirken diyet sırasında organizmanın ihtiyacı olan C vitamini, potasyum gibi vitamin ve mineralleri yüksek miktarda içeriyor. Yüksek lifli yapısı kronik kabızlıkla savaşmada adeta ilaç etkisi gösteriyor. Bu etkisinden yararlanmak için mutlaka haftada iki üç kez sofralarda yer bulmalı. Lifli yapısı sayesinde bağırsak hareketlerini düzenleyerek kronik kabızlığın zemin hazırladığı kalın bağırsak kanseri riskini de düşürüyor. Kalsiyum deposu olan karnabahar, K vitamini açısından son derece zengin. Kemik sağlığı ve gelişimi için büyük katkı sağlıyor. Karaciğer, böbrekler ve bağırsaklar olmak üzere 3 yoldan organizmanın toksinlerden arınmasını sağlayarak detoks etkisi gösteriyor. İçerdiği treonin ve quercitrin maddeleri ülsere karşı koruyucu etki gösteriyor. Tüketim sonrası sindirim ve gaz şikayeti olanlar kimyon ekleyerek tüketirlerse bu etkisini azaltabilirler. Enfeksiyonlara karşı koruyucu özelliği bulunan karnabahara sofralarda yer verilmesi gerektiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Müge Güzey, kışın şifa deposu karnabaharın yapraklarının da bol miktarda E vitamini içerdiğini belirterek “Buharda pişirerek tüketmeyle vitamin-mineral ve etken madde kayıpları en aza indirilerek karnabahardan en yüksek fayda sağlanabilir.Birçok faydası olan karnabaharı sadece gut hastalığı olanların sınırlı tüketmesi gerekir” diyor.