Mutfakların demirbaşları arasında yer alan ocaklar yandıkları zaman çeşitli ipuçları veriyor. Ocak alevinin doğru renkte yanması hayati bir öneme sahip. Pek çok kişinin başına gelen ama önemsenmeyen sorunların başında yer alan ocak alevlenmesi aslında çok önemli. Doğru renkte yanmayan alev, gazın doğru dağıtılmadığının ve olası tehlikelerin habercisi olabiliyor. Her ne kadar küçük bir sorun olarak görünse de büyük problemlere yol açabilen bu sorun nasıl anlaşılıyor? Ocağınızda zaman zaman çeşitli nedenlerden dolayı farklılık gösteren alev rengi daima mavi olmalıdır. Mavi dışında ise kırmızı, turuncu ve sarı renginde yanıyor olabilir. Ancak renk farklılıkları oldukça önemli olan konular arasında yer alıyor. Alev mavi ise her şey yolunda demektir. Yani gaz iyice karışmıştır ve alevlerin sıcaklığı 1500 ila 1700 santigrat derece civarındadır. Alevler maviyse endişe edilecek bir durum yok. Kırmızı, turuncu veya sarı alev eksik yanma sonucu oluşuyor. Bu durumda gaz israfı olur ve ciddi bir güvenlik sorunu ortaya çıkabilir. Eksik yanma, alev sıcaklığı yeterli oksijen olmaması durumunda meydana gelir. Eksik yanma sonucu karbonmonoksit oluşabilir. Bu da son derece tehlikeli bir durumdur. Hem gaz israfı hem de ciddi bir tehlike işareti olan ateş rengi insan hayatı için tehlike sinyali gibidir. Karbonmonoksit, cihazlarda yüzde 70 verim kaybına neden olur. Bu durumda yakıcı gaz cihazı kullanılmamalı ve yetkili servis ile en kısa sürede iletişime geçilmelidir.