İftara çok az kaldı! Akşama ne pişirsem diye düşünenlere çok lezzetli üç tarif
Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin en önemli şartının, iftar ve sahurda besin değeri yüksek, farklı türden besinleri, aşırıya kaçmadan, porsiyon ayarı yaparak tüketmek olduğunu söyleyen Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, Ramazan’ı sağlıklı geçirmenin yolunun, yeterli ve dengeli beslenmekten geçtiğini belirtiyor.‘Sahur atlanmamalı’
Normal zamanda 4-6 öğün şeklinde düzenlenen beslenmenin, Ramazan ayında iftar ve sahur olmak üzere 2 ana öğünde gerçekleştiğini belirten Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, “Uykunun bölünmesi, yemek yenildikten sonra hemen yatılması gibi nedenlerle sahur atlanabiliyor. Oysa sahur, hem günlük enerji ve besin ögeleri gereksinimlerinin karşılanmasına destek verir; hem de metabolizmayı hızlandırarak kilo kontrolü sağlanmasına yardımcı olur. Sahurun atlanması, vücut direncinin düşmesine ve kilo artışına neden olabilir. Sahurda çay, süt, Burgu, Sürmeli, Kaymaklı gibi D vitamini ile güçlendirilmiş az tuzlu peynirler, yumurta, az tuzlu zeytinler, mercimek ve sebze gibi liften zengin çorbalar, az yağlı börekler, tam tahıl ekmeği (buğday, çavdar, yulaf), yoğurt, cacık, domates, salatalık, meyve, fındık, ceviz, az şekerli bol meyveli komposto gibi besinler arasından menü oluşturulmalı. Ayrıca, bol sıvı tüketilmeli. Sahurdan sonra hemen yatmak; kilo alımı, mide yanması, reflü gibi sorunlara neden olabilir. Bu nedenle sahurdan yarım saat kadar sonra yatılması sağlık açısından yararlıdır” dedi.
‘Sıvı tüketimine dikkat edilmeli’
Ramazan ayında, aşırı ve dengesiz beslenme uygulamalarına sıkça rastlandığına dikkat çeken Prof. Garipağaoğlu, "Sağlıklı bir sindirim için, yemeklerin küçük lokmalar halinde ve iyice çiğnenerek yenilmesi gerekir. İftarda orucu su, hurma, peynir, zeytin, çorba ile açtıktan 15-20 dakika sonra ana yemeğe geçilmeli. Bu beslenme düzeni hem yeme kontrolünün sağlanmasına hem de sindirim sorunlarının önlenmesine yardımcı olacaktır. Ana yemeğin yardımcı yemekler dahil en fazla 4 çeşitten oluşması gerekir. Süt veya meyve gibi sağlıklı besinlerle hazırlanan tatlılar, ana yemekten 1-2 saat sonra tüketilmelidir. Ramazan’da gün boyu oluşabilecek sıvı yetersizliğini yerine koyabilmek için iftar sonrası başta su olmak üzere siyah çay, bitki çayları, kahve, limonata, komposto, meyve suları vb bol sıvı tüketimine dikkat edilmeli” dedi.
İşte sağlık dolu tariflerle bugün ne pişirsem diye düşünenlere birbirinden farklı lezzet fikirleri: