Ilık suya bir kaşık bal ekleyin ve yavaşça karıştırın. Eğer balınızın içinde şeker şurubu varsa, sıcak suyun içinde eriyecektir. Katkısız bal, sıcak suyun içinde katı bir hale gelir. Fakat bu yöntem her zaman doğru sonucu vermeyebilir. Çünkü piyasadaki bazı katkı madde içeren ballar da suyun içinde katılaşmaktadır. Mum yöntemi Bu yöntemle balın içinde su olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Mumun fitilini bala batırdıktan sonra yakın. Eğer çok çabuk yanarsa, içinde bir su maddesi yok demektir. Fakat eğer yanmıyorsa bunun sebebi balınızın içindeki su miktarıdır. Balın içindeki su, ateşi söndürür. Bir peçeteye bal damlattığınızda, iz bırakıyorsa maalesef balınızın içinde su var demektir. Peçete katkısız balı ememez, bu yüzden saf bal peçetenin üzerinde birikir. Fakat bu yöntem içinde şeker şurubu olan ballar için yanıltıcı olabilir.