EğitimLetarji Nedir? Letarji Nedenleri Nelerdir?

Letarji Nedir? Letarji Nedenleri Nelerdir?

09.03.2021 - 15:38 | Son Güncellenme:

Letarji, günlük yaşamda sürekli duyulan kelimelerden bir tanesidir. Ancak çoğu kişi tarafından ne anlama geldiği tam olarak bilinmemektedir. Letarji yaşamsal işlevlerin oldukça azaldığı anlamına gelen bir terim olarak karşımızı çıkmaktadır. Letarji nedir? Letarji nedenleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Letarji Nedir Letarji Nedenleri Nelerdir

Letarji kelimesi Fransızcadan dilimize geçmiş olan bir kelimedir. Kişilerin yaşamsal fonksiyonlarının minimuma inmesi ve sürekli patolojik uyku durumunda olmasına verilen isimdir. Letarji kelimesi sıklıkla duyulsa da çoğu insan tarafından anlamı bilinmemektedir. Bu sebeple bu kelime sıklıkla araştırılmaktadır.

Haberin Devamı

Letarji Nedir?

Letarji durumu kişilerin yaşam işlevlerinin en aza indiği ve sürekli uyku halinin egemen olduğu duruma verilen isimdir. Uyuma durumu çok uzun süreler devam edebilmektedir. Günlerce hatta aylarca sürdüğü hastalar vardır. Letarji kelimesi, lethe yani bilinçsizlik ile argia yani hareketsizlik kelimelerinden türemiş olan Latince bir kelimedir.

Letarji durumu halk arasında çoğunlukla bilinçsizlik ve koma hali ile karıştırılan bir durumdur. Fakat koma durumunda kişilerde bilinç kaybı vardır. Beyin fonksiyonlarında da aksama görülmektedir. Patolojik bir takım refleksler gözlemlenebilmektedir.

Letarji durumunda ise kişilerde patolojik refleks görülmez. Koma durumunda ya da prekoma halinde kişilerin göz bebekleri de ışığa yanıt vermemektedir. Beyin grafisine bakıldığında da letarji ile koma durumunda farklılık olduğu gözlemlenebilmektedir. Letarji halinde hastalar, dış uyarılara karşı tepki göstermezler ve hareketsizdirler. Dışarıdan bakıldığı zaman yaşamsal fonksiyonların anlaşılmasının oldukça güç olduğu derin bir uyku hali vardır. Letarjik uyku durumunda hastaların metabolizmaları oldukça yavaşlamaktadır. Bunun yanında yaşlanmanın da yavaşladığı gözlemlenmektedir.

Haberin Devamı

Letarji Nedenleri Nelerdir? 

Letarji durumunun neden olduğu henüz tam olarak bilinmemektedir. Bedende zamanın durmasının nasıl mümkün olduğu, hücrelerin nasıl yavaşladığı, beyin fonksiyonları ile hafızanın nasıl korunduğu, insanın neden bu şekilde bir uyku durumuna geçtiği bilinmemektedir.

Letarji durumu bir ilacın yan etkisi olarak meydana gelebilmektedir. Bu durum çoğunlukla kişilerin dinlenmesi, stresin azalması, iyi bir beslenme ile ortadan kalkabilmektedir.