DünyaNasrallah öldürüldü! Suikastın kod adı: New Order! Bölgede tüm fay hatları tetiklendi, sır perdesi aralanıyor

SON DAKİKA Nasrallah öldürüldü! Suikastın kod adı: New Order! Bölgede tüm fay hatları tetiklendi, sır perdesi aralanıyor

28.09.2024 - 15:51 | Son Güncellenme:

Cuma günü başlayan kanlı saldırılar Beyrut'ta Hizbullah'ın kalelerini hedef aldı. Ölümcül bombardıman devam etti, şehir patlama ve çığlık sesleriyle yankılandı. İsrail ordusu Nasrallah'ın öldürüldüğünü duyurdu. Hizbullah Nasrallah'ın ölümünü doğruladı. Orta Doğu'da tüm fay hatlarını tetikleyen suikastta sır perdesi aralanmaya başladı.

 İsrail'in Gazze Şeridi'nin ardından Lübnan'a yaydığı savaştaki tüm detayları canlı blog sayfasına taşıyoruz.

megaphone

CANLI

LÜBNAN'DAN ATILAN FÜZE ÜRDÜN'E DÜŞTÜ

Ürdün ordusu, Lübnan'ın güneyinden atılan bir Grad füzesinin başkent Amman'ın doğusundaki çölde boş bir alana düştüğünü duyurdu.

Ordunun internet sitesinden yapılan açıklamada, bu akşam Lübnan'ın güneyinden atılan bir Grad füzesinin başkent Amman'ın doğusunda yer alan El-Müvekker bölgesindeki çölde boş bir alana düştüğü belirtildi.

Açıklamada, füzenin düşmesi sonucu herhangi bir can ve mal kaybı yaşanmazken, ilgili ekiplerin bölgeye sevk edildiği aktarıldı.

Ordunun açıklamasında, hava savunma sistemlerinin Ürdün hava sahasına girmeye çalışan her türlü füze veya diğer insansız hava aracı faaliyetleriyle mücadele edeceği kaydedildi.

İSRAİL ORDUSU: 2 İHA'YA KARŞI KOYDUK

İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyinden ülkenin kuzeyindeki Batı Celile'ye doğru fırlatılan iki insansız hava aracına (İHA) karşı koyduğunu duyurdu. Lübnan ordu radyosunun X sosyal paylaşım platformu üzerinden yaptığı açıklamada konuya ilişkin bilgi verildi.

Açıklamada, İsrail güçlerinin, Lübnan'ın güneyinden Batı Celile'ye doğru fırlatılan iki İHA'ya karşı koyduğu ifade edildi.

İHA'lara karşı konulması üzerine sirenlerin çaldığı aktarılan açıklamada, olayda yaralanma ve hasarın olup olmadığı konusunda bilgi verilmedi.

İNGİLTERE VE LÜBNAN ARASINDA GÖRÜŞME

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, Lübnan Başbakanı Necib Mikati ile görüşmesinde, taraflar arasında derhal ateşkes sağlanmasına ihtiyaç olduğu konusunda hemfikir olduklarını bildirdi.

Lammy, X'ten yaptığı paylaşımda, Mikati ile görüşmesinde, bölgede akan kanın durdurulması için derhal ateşkes sağlanması gerektiği konusunda mutabık kaldıklarını bildirdi.

Bakan Lammy, "Lübnan ve İsrail halkları için güvenlik ve istikrarı yeniden tesis etmenin tek yolu diplomatik çözümdür." ifadesini kullandı.

Haberin Devamı
HUSİLER HAVALİMANINI FÜZEYLE VURDU

Yemen'deki İran destekli Husiler, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Amerika Birleşik Devletleri'nden dönüşü sırasında, Tel Aviv’in güneydoğusundaki Ben Gurion Havalimanı'nı balistik füzeyle vurduklarını duyurdu.

Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, yaptığı açıklamada, "(Husilerin kontrolündeki) Yemen silahlı kuvvetlerine bağlı füze birliği, Tel Aviv'deki Yafa Havalimanını (Ben Gurion) Filistin 2 tipi balistik füzeyle vurdu." ifadesini kullandı.

Seri, saldırının İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantılarından sonra New York'tan gelişinin ardından" gerçekleştiğini belirtti.

Seri, İsrail’in işlediği suçlara karşılık olarak "daha fazla misillemede bulunmaya" ve Gazze ile Lübnan'ı savunmak adına "gerektiğinde gerilimi artırmaktan çekinmeyeceklerini" ifade etti.

CAN KAYBI YÜKSELDİ

Lübnan Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, son 24 saatte düzenlenen İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 33’e, yaralananların sayısının ise 195’e yükseldiği aktarıldı.

NETANYAHU'DAN NASRALLAH'IN ÖLDÜRÜLMESİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ı öldürmelerinin "Lübnan sınırından tahliye edilen vatandaşlarının ve Gazze Şeridi'ndeki esirlerin evlerine dönmelerine katkı sağlayacağını" ileri sürdü, "ilerleyen günlerde birçok zorlukla karşı karşıya olduklarını" söyledi.

Nasrallah'ın öldürülmesinin ardından ilk kez kameraların karşısına geçerek ulusa seslenen Netanyahu, "sadece Hizbullah değil İran ekseni ve tüm uzantılarının hayal kırıklığına uğradığını" dile getirdi.

"İsrail katı tutumunu koruyor. İran'a diyoruz ki 'kim bizi vurursa onu hedef alırız.'" ifadesini kullanan Netanyahu, Nasrallah'ın öldürülmesinin "Lübnan sınırından tahliye edilen vatandaşlarının ve Gazze Şeridi'ndeki esirlerin evlerine dönmelerine katkı sağlayacağını" iddia etti.

Tarihte bir dönüm noktasından geçtiklerini söyleyen Netanyahu, "ilerleyen günlerde birçok zorlukla karşı karşıya olduklarını" belirtti.

Haberin Devamı
'İSRAİL'İ ZOR GÜNLER BEKLİYOR'

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın öldürülmesinin ardından yeni bir açıklama yaptı.

İsrail'deki Kuzey Komutanlığı'nda durum değerlendirmesi yapan Halevi, olası misilleme eylemine hazırlık olarak saldırı ve savunmada “en üst düzeyde hazır” olduklarını belirtti. İsrail'i zorlu günlerin beklediğini söyleyen Halevi, “Hizbullah terör örgütünü yok etmeye ve savaşmaya devam etmeye kararlıyız. Terör örgütlerini ve kabiliyetlerini yok etmek, esirlerimizi geri almak gibi tüm cephelerde daha çok görevimiz var” dedi.

İSRAİL'DEN 'HİZBULLAH'IN KRİTİK İSMİ ÖLDÜRÜLDÜ' İDDİASI

İsrail ordusu, Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyine düzenlenen saldırılarda Hizbullah'ın istihbarat kadrosundan üst düzey bir yetkilinin öldürüldüğünü öne sürdü.

Ordudan yapılan açıklamada, İsrail savaş uçaklarının, Beyrut'un güneyine düzenlediği hava saldırısında Hizbullah'ın istihbarat teşkilatında görevli Hasan Halil Yasin'in öldürüldüğü ifade edildi.

Yasin'in, sınır hattında ve İsrail içlerindeki askeri ve sivil hedeflere saldırı düzenlemekten sorumlu olduğu, 8 Ekim'den bu yana uygulanan "terörist" planlara bizzat öncülük ettiği ve ilerleyen günlerde de daha fazla saldırı düzenlemeyi planladığı iddia edildi.

LÜBNAN'DA 3 GÜNLÜK YAS İLAN EDİLDİLDİ

Lübnan hükümeti, İsrail'in Beyrut'ta düzenlediği hava saldırısında hayatını kaybeden Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah için 3 günlük yas ilan etti.

Haberin Devamı