06.11.2024 - 11:39 | Son Güncellenme:
ABD'de başkanlık seçimlerinde sandıklar kapandı, oylar sayılıyor. 50 eyalet 538 delegeden oluşan Seçiciler Kurulu'nda nüfusları oranında temsil ediliyor. En az 270 delegenin desteğini alan aday, başkan seçiliyor. Seçim öncesi yapılan anketlerde bıçak sırtı bir yarış tahmini vardı ancak anketler yine yanılmış görünüyor.
CANLI AKTARIYORUZ
Trump'ın seçim sonuçlarını izleme partisinden izlenimlerini aktaran BBC'nin Kıdemli Kuzey Amerika Muhabiri Gary O'Donoghue, erken saatlerde Cumhuriyetçi adayın resmi olarak ipi göğüslemesi halinde sıra dışı bir siyasi başarı kazanacağı yorumunu yaptı.
"78 yaşındaki bu adam hakkında birinden hüküm giydiği ve üç hafta içinde ceza alması beklenen dört cezai dava var, birçok sivil dava var, nüfusun birçok kesimine hakaret etti ve son sekiz yılda sayısız skandal ile gündeme geldi. İkinci kez Beyaz Saray’a dönmesi siyasi açıdan sıradışı ve akıl almaz bir başarı olur" diyen muhabir Gary O'Donough, ilerleyen saatlerde ise Trump'ın başarısının 2016'yı geride bıraktığını vurguladı:
"Bekleyiş sürerken Donald Trump toplamda oyların çoğunluğunu da alacak gibi görünüyor. Bu 2016'da bile elde edemediği bir başarıydı. Beyaz Saray'a dönmesi halinde ceza ve intikam sözü vermişti. Göçmenlere yönelik tarihteki en büyük sınır dışı operasyonu, gümrük vergilerini artırma ve Ukrayna ile Orta Doğu'daki savaşları bitirme sözleri vermişti. Ancak bunları nasıl yapacağını asla açıklamadı. Yani önünde bir listelerin listesi var. Ancak yetkiyi de aldı."
Cumhuriyetçi aday Donald Trump, destekçilerine yaptığı konuşmada, ABD başkanlık seçiminde zaferini ilan etmişti.
ABD'de başkan adayı Donald Trump'ın zaferini ilan etmesiyle, dünyadan tebrikler gelmeye başladı.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, beklendiği gibi Trump'ı ilk tebrik eden isim oldu.
"Tarihin en büyük geri dönüşüne tebrikler. Senin Beyaz Saray'a tarihi dönüşün, Amerika'ya yeni bir başlangıç ve İsrail ile Amerika arasındaki harika ittifaka güçlü bir bağlılık sunuyor" diyen Netanyahu, devamında "Bu çok büyük bir zafer" ifadesini kullandı.
İngiltere Başbakanı Keir Starmer, tebrik ettiği Trump'la birlikte çalışmayı sabırsızlıkla beklediğini açıkladı. Donald Trump'ın ipi göğüslemesini 'Tarihi bir seçim zaferi' olarak niteleyen Keir Starmer, "Gelecek yıllarda sizinle çalışmayı sabırsızlıkla bekliyorum. En yakın müttefikimiz olarak, ortak değerlerimiz özgürlük, demokrasi ve girişimciliği savunmak için omuz omuza duruyoruz" dedi. Başbakan Starmer, İngiltere ile ABD arasındaki özel ilişkinin gelişmeye devam edeceğini de vurguladı.
NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla Donald Trump'ı tebrik etti. Trump'ın liderliğinin bir kez daha İttifak'ı güçlü tutmanın anahtarı olacağını belirten Rutte, NATO aracılığıyla barışı ilerletmek için Trump ile tekrar çalışmayı dört gözle beklediğini kaydetti.
Macaristan Başbakanı Viktor Orban ise, "ABD siyasi tarihindeki en büyük geri dönüş! Muazzam zaferi için Başkan Donald Trump'a tebrikler. Dünyanın ihtiyaç duyduğu bir zafer" ifadelerini kullandı.
ABD'nin muhtemel 47'nci başkanı Donald Trump, sonuçlar resmi olarak açıklanmadan kürsüye çıktı. Taraftarlarının sevinç çığlıkları arasında konuşmasına başlayan Donlad Trump, "Hepinize çok teşekkür etmek istiyorum. Daha önce hiç kimsenin görmediği bir mutluluk içindeyiz şu anda" dedi.
Trump, "Dürüst olmak gerekirse bu siyasi olarak dünya tarihinin gördüğü en büyük en harika adım oldu" diye konuştu.
78 yaşındaki Donald Trump, "Amerika Birleşik Devletleri'nin 45'inci ve 47'nci başkanı olmaktan gurur duyuyorum. Vücudumdaki bütün hücrelerimle sizin için savaşacağım. Çocuklarımızın hak ettiği geleceği görmesi için çalışıyorum. Bu Amerika'nın altın çağı olacak" ifadesini kullanıp devam etti:
"Amerika'nın gidebileceği tek yol buydu. Şu anda burada bu çok büyük kalabalıkta inanılmaz bir sevgi seli var. Etrafımdaki bu insanların arasında olmak muhteşem bir his. Beni çok mutlu eden bu insanların arasında olmak sizi de çok gururlandıracak. Bir gün geriye dönüp baktığımda bu insanlarla bu ekiple geçirdiğim zamanı hayatımın en mutlu anları olarak değerlendireceğim. Amerika bize emsalsiz bir başarı verdi. Senato'nun kontrolünü de ele geçirdik.
Pennsylvania'daki senato yarışında ve diğerlerinde öndeyiz. MAGA hareketi önde gidiyor. Senato'daki başarımız gerçekten emsalsiz. Kimse bu kadar büyük bir başarı beklemiyordu, o yüzden hepinize çok teşekkür ediyoruz.
Afrikalı Amerikalılar, Asyalı Amerikalılar, Müslüman Amerikalılar hepsi bizim aramızda. Tarihi bir yeniden yapılanma görüyoruz. Sağ duyunun buluşması gerçekleşti. Güvenlik istiyoruz, sınırlarımızın belli olmasını istiyoruz, iyi bir eğitim istiyoruz. Güçlü bir ordu istiyoruz ama kullanmayalım lütfen. Savaş istemiyoruz. Ben savaş başlatmayacağım, ben savaşı bitireceğim ve savaşsız bir dünya, demokrasi için bir galibiyettir.
Bana birçok kişi Tanrı'nın hayatımı kurtarmasının bir sebebi olduğunu söyledi. Bu sebep ülkemizi kurtarmaktı. Şimdi bu görevi hep beraber yapacağız. Savaşımız kolay değil ama vücudumdaki bütün enerjiyi buna adayacağım. Gençliğimiz için savaşacağım, dünyadaki en önemli işi yapıyorum şu anda.
Yarından itibaren verdiğim sözleri tutmaya başlayacağım. Hiçbir şey beni sözümü tutmaktan geri alamayacak. Biz Amerika'yı tekrar güvenli, güçlü bir refah ülkesi yapacağım. Bu küresel ve haklı davamda bana katılan herkese teşekkür ediyorum."
JD VANCE VE ELON MUSK'A TEŞEKKÜR
Donald Trump, ABD Başkan Yardımcısı adayı JD Vance ve kampanyasında kendisine yoğun destek veren Elon Musk'ı sahneye çağırıp teşekkür etti. Trump, yardımcısını "Onun harika bir seçim olduğunu biliyordum. Harika bir dört yıl geçireceğiz" diyerek övdü.
Sosyal medya devi X ve SpaceX şirketinin sahibi Elon Musk'ı ise, "Yeni bir yıldızımız var. Adı Elon (Musk). Bu akşam beraberdik hatta iki haftayı beraber geçirdik Pennsylvania'da" sözleriyle takdim etti.
Salıncak eyaletlerde en fazla delegeye sahip Pennsylvania'da sonuç belli oldu.
Donald Trump 19 delegeli eyalette zafer kazandı ve başkan seçilmek için artık yalnızca üç delegeye ihtiyacı var.
ABD'de Associated Press, CBS, The New York Times, CNN International ve Washington Post gibi yayın organları henüz kesin sonucu duyurmadı ancak Donald Trump'a yakınlığıyla bilinen Fox News yeni başkanı ilan etti.
Fox News, Cumhuriyetçi Parti'nin adayı Donald Trump'ın ABD'nin 47'nci başkanı olduğunu duyurdu.
CNN International, Trump'ın ekibinin bu sabah kendinden emin olduğunu ancak kimsenin bu seviyede bir beklenti içinde olmadığını vurguladı.
Kampanya ekibi, Demokrat Parti adayı Kamala Harris'in bu gece bir konuşma yapmayacağını açıkladı. Kutlamaların başladığı Donald Trump kanadında ise kürsü kuruldu.
ABD'nin yeni başkanının belirlendiği seçimde Senato ve Temsilciler Meclisi için de oy kullanıldı.
Cumhuriyetçi Parti, Senato'da toplamda 51 sandalyeye ulaşarak çoğunluğu sağladı.
West Virginia ve Ohio eyaletlerinde yapılan Senato seçimlerinde Demokrat rakiplerinde olan koltukları kazanan Cumhuriyetçi adaylar Jim Justice ile Bernie Moreno, böylece partilerine iki yeni sandalye getirdi.
Bu sonuçlarla Senato'da şu ana kadar Cumhuriyetçiler 51 sandalyeye ulaşırken, Demokratlar ise 42 sandalye kazanmış durumda.
2022'deki ara seçimlerde Demokratlar, Senato'da çoğunluğu elde etmişti.
Kongre'nin 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi kanadında ise Cumhuriyetçiler 179 sandalyeye ulaşarak, 148 sandalyede kalan Demokratların önünde gidiyor. Temsilciler Meclisinde çoğunluğu sağlamak için 218 üyeye ulaşmak gerekiyor.
100 sandalyeli Senato'daki 34 sandalyenin değişeceği Kongre seçimleri hayli önemli. Kongre seçimleri, Amerikan kamuoyu nezdinde başkanlık seçimleri kadar yankı uyandırmasa da ABD siyasetinde oldukça büyük bir öneme sahip. Zira Kongrenin hangi kanadının hangi parti tarafından kontrol edildiği, ABD başkanının çalışma alanını da önemli ölçüde belirliyor. 100 sandalyeli Senato üyeleri 6 yıllığına seçilirken, Senatoda her eyaletin 2 senatörü bulunuyor.
Kamala Harris destekçileri, sonuçların netleşmeye başlamasıyla gözyaşlarına hakim olamadı. Uluslararası haber ajansları, seçim izleme merkezinden fotoğraflar geçiyor.
Cumhuriyetçi aday Donald Trump, ABD seçiminde 246 delegeye ulaştı. Rakibi Demokrat aday Kamala Harris ise mevcut tabloda 210 delegeye sahip.
Donald Trump 24 delege daha elde etmesi halinde, ABD'nin yeni başkanı olacak.
Salıncak eyaletlerde Kuzey Carolina'nın ardından Georgia'da da seçimi Donald Trump kazandı.
Associated Press (AP) haber ajansının yayımladığı resmi olmayan verilere göre, 16 delegeye sahip Georgia'da Kamala Harris kaybetti.
Demokrat Parti'nin başkan adayı Kamala Harris'in seçim sonucunu takip ettiği Howard Üniversitesi'nde kalabalık dağılmaya başladı.
Howard Üniversitesi'nden bildiren BBC muhabiri Holly Honderich, yarım saat öncesine kadar üniversitenin Harris taraftarlarıyla dolu olduğunu ancak Kuzey Carolina ve Georgia'da Trump'ın kazanmasıyla parti havasının dağıldığını aktardı.
Honderich, Kamala Harris'in kazanma ihtimalinin giderek azalmasıyla yüzlerce destekçisinin akın akın üniversiteden ayrıldığını ve medyaya konuşmayı reddettiklerini belirtti.
New York Times muhabiri Nicholas Nehamas ise, Demokrat aday Harris'in neredeyse terk edilmiş bir kampüse konuşma yapabileceğini bildirdi.
Kısa süre sonra ise Kamala Harris'in bu gece bir konuşma yapmayacağı duyuruldu.
Kamala Harris'in kampanya başkanı Jen O'Malley Dillon, çalışanlara konu başlığı olarak 'Şimdiye Kadar Gördüklerimiz' yazan bir e-posta gönderdi.
"Her zaman bildiğimiz gibi, bu çok ince bir yarış" diye vurgulayan Dillon, 'salıncak eyaletler'nden sonuçların muhtemelen gecenin ilerleyen saatlerine kadar belli olmayacağını belirterek ekibe şunları yazdı:
"Bildiğimiz şey, bu yarışın sabahın erken saatlerine kadar netleşmeyeceği. Daha fazla bilgi edindikçe sizi bilgilendirmeye devam edeceğiz. Bunun için yaratıldık, bu yüzden bu gece önümüzde olanı bitirelim, biraz uyuyalım ve yarın güçlü bir şekilde bitirmeye hazırlanalım."
ABD'deki 50 eyaletten 39'unda sonuçlar belli oldu. Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Donald Trump, 230 delegeye ulaşmış durumda. Demokrat aday Kamala Harris ise 205 delegeye sahip.
Cumhuriyetçi Parti'nin ipi göğüslediği 24 eyalet şöyle: Kuzey Carolina, Texas, Montana, Indiana, Kentucky, West Virginia, Florida, Tennessee, Güney Carolina, Oklahoma, Mississippi, Alabama, Arkansas, North Dakota, Güney Dakota, Wyoming, Nebraska, Louisiana, Ohio, Missouri, Utah, Kansas, Iowa, Idaho.
Demokratların ise Vermont, Connecticut, Massachusetts, Maryland, Rhode Island, New Jersey, Delaware, Illinois, New York, Colorado, Washington, California, Oregon, New Mexico, Virginia eyaletlerinde kazandı. Demokrat Parti ayrıca Washington D.C. bölgesinde de ipi göğüsledi.
Seçimlerde Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ı destekleyen milyarder iş insanı Elon Musk sahibi olduğu X platformunda "Oyun, set ve maç" mesajını paylaştı.
Beyaz Saray yarışında kilit öneme sahip yedi salıncak eyaletten ilkinde sonuç belli oldu.
Associated Press'in (AP) yayımladığı resmi olmayan verilere göre, North Carolina'da Donald Trump seçimi kazandı.
Kritik eyaletin 16 delegesi bulunuyor.
2020 seçimlerinde North Carolina’da Donald Trump Joe Biden'dan 33 bin 596 daha fazla oy almış ve seçimi yüzde 49,93 ile önde bitirmişti.
Yedi salıncak eyaletten gelen ilk sonuçlar, Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump'ın muharebe alanı olarak görülen söz konusu eyaletlere güçlü bir dönüş yaptığını gösteriyor.
Eski başkan Trump, halihazırda oyların çoğunun sayıldığı Georgia, Kuzey Carolina ve Pennsylvania'da önde.
Arizona ve Wisconsin'de de Trump lehine küçük farklar var.
Demokrat aday Kamala Harris, oyların yaklaşık üçte birinin sayıldığı Michigan'da yarışı önde götürüyor.
Kilit eyaletlerde daha fazla oy sayıldıkça sonucun değişebileceği yönünde tahminler de var.
ABD merkezli kamuoyu araştırma şirketi Edison Research'ın sandık çıkış anketine göre gençlerin Donald Trump'a ilgisi arttı. Buna göre, Trump'ı tercih eden 18-29 yaş arası gençlerin oranı 2020 yılına kıyasla altı puan yükselerek, yüzde 42 olarak kaydedildi. Aynı yaş grubunda Kamala Harris'e destek yüzde 55 oldu.
Sandık çıkış anketine göre, 65 yaş üstü grupta seçmenin yüzde 50'si Harris, yüzde 49'u Trump dedi. Trump'ın yaşı daha ileri seçmenden aldığı oy 2020'ye kıyasla üç puan azaldı.
Harris ülke genelinde kadınların yüzde 54'ünün desteğini aldı, öte yandan kadın seçmenin Trump'a desteği iki puan artarak yüzde 44'e yükseldi.
Beyaz Amerikalıların yüzde 55'inin tercihi Donald Trump oldu, ankete göre oyunu Harris'ten yana kullananların oranı yüzde 43 seviyesindeydi. Trump siyah Amerikalıların yüzde 12'sinin oyunu alabildi, bu grupta Kamala Harris'e destek oranı yüzde 86 oldu. Trump'a en az destek verenler sadece yüzde 7 ile siyah kadınlar oldu.
Harris seçmenleri arasında üniversite mezunlarının oranı yüzde 57 ile daha fazla oldu. En az lisans eğitimi tamamlayıp Trump seçmeni olanların oranı ise yüzde 40 seviyesinde gerçekleşti.
Seçmenlerin yüzde 31'i oy verme davranışlarını ekonominin etkilediğini söyledi. Sandık başına gidenlerin yüzde 11'i göç, yüzde 14'ü kürtaj, yüzde 34'ü demokrasinin durumu ve yüzde 4'ü dış politikaya göre oy tercihinde bulunduklarını ifade etti.
Seçmenlerin yüzde 32'si ABD'nin İsrail'e desteğini 'fazla güçlü' bulurken, yüzde 30'u aksi yönde 'yetersiz' gördüğünü belirtti. Seçmenlerin yüzde 31'ine göre ise Washington'un İsrail'e sağladığı destek olması gerektiği gibiydi.
ABD'de oylar sayılırken, bir yandan da sonuçlar ortaya çıkıyor. TSİ sabah 07.00 itibarıyla Donald Trump Idaho, Ohio, Iowa ve Kansas'ta ipi göğüsledi. Kamala Harris ise California ve Oregon'da beklendiği gibi zafer kazandı.
ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) dört eyalette seçim süreçlerini aksatan bomba ihbarlarını araştırmak üzere devreye girdi. CNN International televizyonuna göre FBI; Michigan, Wisconsin, Arizona ve Georgia'daki yerel yetkililer ve kolluk kuvvetleri ile temasa geçti. Tümü asılsız çıkan ihbarların bazılarının Rusya merkezli e-mail adreslerinden yapıldığı öne sürülüyor.
Seçimin kritik eyaletlerinden Pennsylvania'da da bomba ihbarları seçimi aksattı. Geçici olarak oy verme işlemine ara verilen iki merkezin Türkiye saatiyle 06.00'a kadar açık tutulması kararlaştırıldı. Bu saatte sandık sırasında bulunan seçmenlere 06.00'dan sonra da oy kullanma izni verilecek. Normalde sürecin TSİ 04.00'da tamamlanması planlanmıştı.
Oy sayımının devam ettiği ABD'de Donald Trump başkanlık yarışını önde götürürken Bitcoin 75 bin doları aşarak tarihi rekor kırdı.
Salıncak eyaletler Wisconsin ve Arizona'nın da aralarında olduğu çok sayıda eyalette sandıklar kapandı. Ayrıca seçimin kritik eyaletlerinden Michigan'ın kalan bölgelerinde de oy kullanma işleminin sonuna gelindi.
Donald Trump 2016 yılında Arizona'yı kazanmış ancak 2020'de yüzde 0,3 farkla Joe Biden'a karşı kaybetmişti. Anketler 11 delegeli eyalette seçmenlerin bir numaralı gündeminin göç meselesi olduğuna işaret ediyor.
10 delegesi bulunan Wisconsin'de seçim öncesi yapılan anketler bir puan farkla yarışı Kamala Harris'in önde bitireceğine işaret ediyordu. Wisconsin'de elde edilecek bir galibiyet Harris için Beyaz Saray'a giden en kestirme yol olarak görülüyor.
Bu arada Amerikan televizyonlarına göre Trump 40 delegesi bulunan Teksas eyaletinde seçimi önde tamamladı.
ABD başkanlık seçimlerinde resmi olmayan sonuçlar gelmeye devam ediyor.
Son gelen sonuçlara göre Cumhuriyetçi Parti adayı eski Başkan Donald Trump'ın, ABD’nin batı ve orta kesimindeki eyaletler Teksas, Wyoming, Kuzey ve Güney Dakota ile Nebraska’yı kazanması öngörülüyor. Trump’ın ayrıca güneyde Louisiana ve kuzey komşusu Arkansas’ı alacağı tahmin ediliyor.
Daha önce de Trump’ın Florida, Mississippi, Alabama, Güney Carolina, Tennessee, Kentucky, West Virginia, Indiana ve Oklahoma’yı kazandığı tahmin edilmişti.
Demokrat Parti adayı Kamala Harris'in ise resmi olmayan son sonuçlara göre Illinois, New York, New Jersey, Delaware ve Vermont’u kazanacağı öngörülüyor. Harris, daha önce öngörülen sonuçlara göre ABD’nin kuzeydoğusundaki Maine, Massachusetts, Rhode Island ve Connecticut eyaletleriyle başkent Washington’a komşu Maryland eyaletini de almıştı.
TSİ 06.20 itibarıyla Donald Trump 198, Kamala Harris ise 112 delegeye sahip görünüyor.
Aralarında seçimlerin en kritik eyaletleri Pennsylvania ve Michigan'ın bazı bölgelerinin da bulunduğu çok sayıda yerde saat başıyla birlikte oy kullanma sürecinin sonuna gelindi. 19 delegeli Pennsylvania bu seçimin en önemli mücadele sahası olarak görülüyor. İki aday için de Beyaz Saray yolunun Pennsylvania'dan geçtiği değerlendiriliyor. Donald Trump ve Kamala Harris kampanya döneminin son günlerinde eyalette birden fazla miting yaparak seçim çalışmalarında bu bölgeye ağırlık vermişti.
Pennsylvania'da Rusya'nın saldırganlığından endişeli Polonya kökenli seçmenlerin tercihini hangi adaydan yana kullandığı izlenirken, Arap nüfusunun en fazla olduğu Michigan'dan gelecek sonuçlar da adayların kaderi üzerinde belirleyici olacak.
Donald Trump, 2020'de 154 bin oyla 16 delegesi bulunan Michigan'ı kaybetmişti. Anketler Amerikalı Müslümanların Gazze savaşı nedeniyle Demokrat yönetime kırgın olduğuna işaret ediyor. Trump eyaletteki bir mitinginde sahneye Müslüman din adamları ile çıkarak oy toplamaya çalışmıştı.
Donald Trump, kendi sosyal medya platformu Truth Social'da kritik eyalet Pennsylvania'nın en önemli şehri Philadelphia'da 'büyük usülsüzlük' nedeniyle 'kolluk güçlerinin geldiğini' iddia etti. Trump böylelikle bu seçimde ilk kez seçim usülsüzlüğü iddiası dile getirdi ancak herhangi bir detay ya da kanıt sunmadı.
Philedelphia Bölge Savcısı Larry Crasner "Kolluk kuvvetleri içinde bu iddiaya dayanak oluşturacak bir şey yok" dedi.
Philadelphia polisi, Trump'ın neyi kast ettiğini bilmediklerini söyledi.
CNN International ve New York Times gibi yayın kuruluşlarının verdiği sonuçlara göre, 19 delegesi bulunan Pennsylvania'da Kamala Harris önde görünüyor.
Donald Trump, Philadelphia'nın ardından Detroit kentine de çok sayıda güvenlik gücü sevk edildiğini öne sürdü.
Ancak Amerikan CNN televizyonuna konuşan Detroit Seçim İdaresi yetkilileri şehirde olağan dışı bir durum bulunmadığını, seçimler için daha önce ilan edilen ve günlerdir haberlere konu olanın ötesinde bir güvenlik hareketliliği yaşanmadığını söyledi.
Detroit Belediye Başkanının ofisinden yapılan açıklamada da Trump'ın sözünü ettiği güvenlik durumundan haberdar olmadıkları bildirildi.