Üroloji doktorları hangi eğitimleri tamamlar?

23 Haziran 2022

Üroloji doktorları ülkemizde kaliteli standartlara sahip olan eğitim kurumlarında yetişmektedir. Tüm eğitim süreci YÖK ve Sağlık Bakanlığı tarafından sıkı denetim ve planlamalar ile takip edilmekte, ilgili mevzuatlar ile yasal düzenlemeler sağlanmaktadır.

ÜROLOJİ NEDİR?

Üroloji tıpta boşaltım ve genital sistem hastalıkları ve cerrahi tedavileri ile ilgilenen bilim dalıdır. Cerrahi bir bölüm olması sebebi ile ilaç tedavilerinin yanı sıra ameliyatlar ile de ilgili hastalıkların tedavisi sağlanmaktadır. Böbrekler, üreter, mesane, prostat, üretra, testis ve penis hastalıklarını tedavi eden bilim dalıdır.

Üroloji yan dal uzmanlık alanları

Ülkemizde resmi ve yasal olarak Sağlık Bakanlığı tarafından belgelendirilmiş üst ihtisas alanı olarak Çocuk Ürolojisi bulunmaktadır. Çocuk ürolojisi, çocuklarda görülen doğumsal ya da sonradan oluşan ürolojik hastalıklar ve tedavileri ile ilgilenmektedir. Çocuk ürolojisi dışında resmi olarak belgelendirilmemekle birlikte büyük kliniklerde özel üroloji alanlarında eğitim alan ve özelleşen

Yazının Devamı

Mutluluk çubuğu ömrü ne kadar?

23 Mayıs 2022

Sertleşme sorunu için zemin hazırlayıcı birden fazla parametre bulunmaktadır:

-Yaş

-Kalp damar hastalıkları

-Obezite (aşırı kilolu olma)

-Hipertansiyon

-Depresyon

-Genital bölgeye yapılan ameliyatlar

-Genital bölge travmaları

Yazının Devamı

İdeal prostat boyutu nasıl ölçülür?

21 Şubat 2022

İdeal prostat boyutları için doğru değerleri bilmek kişinin prostat hastalıklarını önceden tanıması ve tedbir alması bakımından önem taşır. Prostat hastalıkları ve sorunları yanı sıra cinsel fonksiyon bozukluklarına yol açarak erkeklerin yaşam kalitesini belirgin derecede düşürmektedir. Öte yandan, böbrek fonksiyonları gibi hayati organları etkileyerek yaşamsal sorunlara yol açabilmektedir.

Prostat nedir?

Prostat erkek genital sisteminin en büyük aksesuar bezi olarak bilinmektedir. Erkeklerde işeme ve üreme gibi önemli fonksiyonların yerine getirilmesini sağlayan bir organdır.

Prostat vücutta nerede bulunur?

Erişkin bir erkekte prostat testisler ile makat bölgesi arasında bulunan ve tıbbi adı olarak isimlendirilen bölgede yerleşmiştir. Anatomik yapı olarak mesane ile üretra arasına yerleşmiş bir organdır.

Prostat herkeste var mı?

Doğumsal olarak ruhsatı gelişme yani erkekler hariç tüm erkeklerde prostat vardır.  Kadınlarda prostat bulunmaz. Bütün erkeklerde prostat bulunmasına rağmen herkeste prostat hastalıkları görülmez.

Prostat sadece yaşlılarda mı hastalık ya

Yazının Devamı

ESWT şok dalga tedavisi: Sertleşme sorununa yeni umut

24 Ocak 2022

Uzun yıllardan beri böbrek taşlarının cerrahi dışı bir tedavi seçeneği olarak kullanılan ESWT, son yıllarda yaygın olarak ortopedi ve fizik tedavi gibi bölümler tarafından kronik ağrılar amacıyla kullanılmaktadır. Cerrahi dışı bir seçenek olması nedeniyle ilgiyi üzerinde toplayan şok dalga terapisi yan etki profilinin düşük olması sebebiyle diğer bölümlerdeki hekimler tarafından da tercih sebebi haline gelmiştir.

Kronik iskemik (kanlanma bozukluğu) ve inflamatuar (iltihabi) dokularda yeniden kanlanmayı sağlaması sebebiyle üroloji camiası tarafından da erektil disfonksiyon (sertleşme sorunu), kronik prostatit (prostat iltihabı) ve Peyronie hastalığı gibi hastalıklarda tedavi seçeneği olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Sertleşme sorunu ve belirtileri

Erektil disfonksiyon (ED, sertleşme sorunu), 3 aydan fazla süren hastalık seyri ile, erkeklerin tatmin edici cinsel performans elde etmek için gerekli ereksiyon elde edememesi veya sürdürememesi olarak tanımlanmakta olup tüm dünya çapında yaygın bir hastalıktır.

Sertleşme sorununa yol açan sebepler arasında yaş, eşlik eden

Yazının Devamı

Genital siğil (HPV)

11 Ocak 2022

Virüsün 180 ‘den fazla bilinen alt tipi olmakla birlikte tip 6 ve tip 11 genellikle düşük riskli genital siğillere neden olurken tip 16 ve 18 rahim ağzı kanseri gelişimi ve baş-boyun skuamöz hücreli karsinomların bir alt grubu gibi birçok kanserle ilişkilidir. Şu ana dek tanımlanan alt grupları özetleyecek olursak;

HPV genellikle ürogenital sistemi (penis, skrotum, vajina, vulva gibi) sevmekle birlikte anal kanal, perine, rahim ağzı ve ayak tabanı gibi yerleri bağlı bulunduğu alt tipinin patojenitesine (hastalık kabiliyeti) göre tutabilir.

Genellikle siğillerin %30-40‘lık kısmı ilk 4 ayda kendiliğinden gerileme eğilimindeyken, bir kısmı da uygun tedavi verilmesine rağmen 3 ay içinde tekrar etme eğilimindedir.

BELİRTİLERİ VE BULAŞ YOLLARI NELERDİR?

Erkek ve kadınlarda bulaşı hemen hemen eşit oranda görülen genital siğilin tarihi uzun bir döneme dayanmaktadır. Antik Yunan ve Roma medeniyetlerinden beri tanımlı gelen siğil, dönemin tıp adamları tarafından rastgele cinsel ilişki sonucuyla görüldüğü belirlendi. İtalyan bir doktor olan Rigoni-Stern 18.yy’da yaptığı

Yazının Devamı

Penis uzatma ve kalınlaştırma

28 Aralık 2021

Normal penis boyu ve kalınlığı ne kadar olmalı?

Penis boyu, coğrafi ve genetik faktörlere bağlı olarak toplumdan topluma değişiklik arz etmektedir. Afro-Amerikan ırklarda boyut olarak ortalama daha yüksek olmasına karşın Uzakdoğu ırklarında ortalama penis boyu nispeten daha düşüktür. Türklerde ortalama penis boyu 11-14 cm arasında kabul edilmiştir.

Yaşla birlikte androjen hormonların azalmasıyla penis boyutunda bir miktar azalma görülebilir. Ortalama olarak erektil (cinsel olarak etkilenmiş) penis boyutunun 10 cm ve üzerinde olması, günümüz tıp literatürlerinde cinsel birlikteliği devam ettirebilecek yeterli düzeyde görülmektedir. Ereksiyon halinde iken yani sertleşmiş durumdaki 9 cm ve altında olan penis boyutlarında cinsel birliktelik esnasında bazı problemlere yol açabilir.

Penis bazı ürolojik problemler, obezite ve diyabet gibi damar tıkanıklığına sebep olabilecek durumlar nedeniyle zamanla kısalma gösterebilir. ‘Peyronie’ denilen halk arasında ‘penis eğriliği’ olarak bilinen penis yapısında oluşan kalsifiye (taşlaşmış) plaklara bağlı olarak düzleminin

Yazının Devamı

Penis hastalıkları nelerdir?

14 Kasım 2021

Penisin kendi anatomik yapısında oluşabilecek sorunlar penisin işlevini yerine getirmesine engel teşkil edebilmektedir. Bazı klinik durumlarda ise penis, vücuttaki diğer önemli hastalıklardan etkilenerek ya da bu hastalıklar için kullanılan ilaç tedavileri sonucunda hastalanmaktadır. Bu nedenle penis hastalıkları denildiğinde çok geniş bir grup yelpaze içerisinde sorunları değerlendirme zorunluluğu vardır. Penis hastalıklarının bazıları doğumsal olabildiği gibi bazıları da sonrada oluşabilmektedir.

Biz bu makalemizde sık karşılaşılan penis hastalıklarını sıralamaya çalıştık. Elbette ki tıbbi kaynaklarda çok daha detaylı bilgilere erişmek mümkündür.

Hipospadias:

Penisin ucunda bulunan idrar deliğinin normal yerinde değil orta hat boyunca daha aşağı seviyelerde (ventralde) bulunması halidir. Doğuştan olan bir bozukluktur. Penisin sünnet derisi hizasında, onun altında, penisin ortasında, dip kısmında, testislerin bulunduğu lokalizasyonda ya da perine denilen bölgede idrar deliği olabilir. Beraberinde peniste eğrilik de gözlemlenebilir. Tedavisi çoğunlukla cerrahidir. Erken dönemde yapılan

Yazının Devamı

Penis kırılması (penil fraktür) belirtileri, tanısı ve tedavisi

22 Ekim 2021

Coğrafik olarak görülme sıklıkları farklı sebeplere bağlı olarak meydana gelmektedir. Batılı ülkelerde penis kırılması çoğunlukla cinsel birliktelik sırasında kadın pelvisinin ani ve sert hareketine bağlı olarak meydana gelirken Ortadoğu ülkelerinde daha çok Taghaandan manevrası olarak da bilinen ya da halk arasında penis kıtlatma sonucunda oluşmaktadır.

Bu grup hastalar başlangıçta doktora gitmekten çekinmektedirler. Utanma sebebiyle geciken vakalarda problemin büyüklüğüne göre önemli derecede sertleşme ya da penis eğikliği gibi sorunlar oluşmaktadır. Doktora başvurunun gecikmiş olduğu hastalarda daha sonradan sertleşme sorunu görülme ihtimali çok daha fazladır. Bu nedenle ereksiyon halinde iken penis de zorlanma olması durumunda erken dönemde bir üroloji uzmanına başvuru oldukça önemlidir. Erken başvuran hastalarda uygun tanı ve tedavi yöntemleri ile sonradan oluşabilecek kalıcı sertleşme bozukluğu engellenebilmektedir.

Penis kırılması belirtileri

Bu şikayet ile başvuran hastalar çoğunlukla olayı başlatan ve tetikleyen bir ses duyduklarını ifade

Yazının Devamı