Saplantılara kapılmadan sevmek ve aşk acısını yenmek

Herkese merhabalar,

Umuyorum ki yeni yıla girerken hayata dair yaşama sevincinizi, umudunuzu ve hedeflerinizi koruyorsunuz; biliyorum bu sene hepimizi yordu ve tüm dünyada adeta bilim kurgu filmlerini andıran sahneler yaşadık.
Bundan 3 sene önce, sokaklarda maskeli insanlar dolaşacak, el sıkışma diye bir şey kalmayacak ve yaşam koşulları değişecek diye söyleselerdi muhtemelen inanmazdık ancak dünyanın ne kadar kısa bir zaman içinde nasıl değişebildiğini deneyimlemiş olduk.
Enteresan bir deneyim olduğunu itiraf etmeliyiz.

Haberin Devamı

Öte yandan malumunuz insan ilişkileri dipsiz bir kuyu ve ben bu derin okyanusta sizlerden mail adresime ulaşan karma soruları yanıtlamak istiyorum. Bu sempatik köşeden sizlere ulaşan yazılarımı tek bir konuya odaklamak yerine, bu yazıyı okuyan farklı kesimlerden insanların çeşitli sorularına birer pencere açabilmek beni mutlu edecektir.

O zaman sırayla gidelim:

1) “Adil Bey, uzun süredir yalnızım ve bu pandemi sürecinde sosyalleşmek neredeyse imkansız, dolayısıyla kendimi iyice yalnız hissediyorum. Sosyal medyadan yazıştığım birisi var ama bana cinsellik konularını hiç açmıyor, farklı bir şehirde yaşıyor, yüz yüze görüşme şansımız pek olmuyor, sizce görüşmeleri kesmeli miyim?”Bu soruya yanıt verirken şunun altını çizmek istiyorum, iletişim insan için büyük bir ihtiyaçtır ve ben her ne kadar sosyal medya üzerinden yaşanan ilişkilere pek sağlıklı bakmıyor olsam da karşı taraf size saygılı davrandığı sürece bir şeyler konuşmanın ve iletişim kurmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Hele de kendinizi yalnız hissediyorsanız ve karşınızdaki insanla güzel bir sohbet varsa bu iletişimi kesmenin hiçbir anlamı yoktur. Yapmanız gereken size uyan saatlerde mümkünse yazışma yerine konuşmadır, bir de bunu kameralı görüşme şeklinde yapabilirseniz harika olur. Yazışmalar, ne vurgu, ne ses tonu ne de görsellik içerir, oysa konuşmalar ses tonu ve vurgu içerir yani daha sağlıklı bir iletişimdir. Kameralı görürseniz o insanın mimikleri, size bakışı ve samimiyetini görürsünüz, ilişki yaşadığınız bir insanla kameralı görüşmeniz çok daha sağlıklı olacaktır. Sosyal medya ilişkilerinde aniden ortadan kaybolan insanlar var, işte onlara dikkat edin çünkü aynı anda sizden başka kaç kişiyle iletişimde olduklarını belli değildir aynı zamanda size anlattıkları hayat dışında başka bir hayat yaşadıklarını keşfedebilirsiniz, bu da sizin için bir yıkım olabilir. Uzun süredir yalnız yaşayan insanlar aniden bir ilişkiye başladıkları zaman karşı tarafı en ideal partner olarak görüp hayaller kurabilirler, iyice tanımadan büyük hayaller kurmayın.

Haberin Devamı

2) “Adil Bey, yeni bir ayrılık yaşadım, 2 senelik bir ilişkiydi, şu sıralar benimle ilgilenen başka bir çocuk var onunla yeni bir ilişkiye başlayıp başlamama konusunda tamamen kararsızım, siz bana ne önerirsiniz?”Ayrılık sonrası süreci yönetmek, özellikle de 2 senelik yoğun bir ilişkinin ardından, kimse için kolay değildir. İnsan bir süre duygusal beynini kullanarak tepkiler verir, gelgitler yaşar, dengesizleşen duyguları nedeniyle kafası karışır ve hangi ruh halinde olduğunu sağlıklı olarak tespit edemez. Bir an unutuyorum diye düşünürken, bir an sonra ayrıldığı adamı hatırlayıp özlemeye başlar. Bunların hepsi sıklıkla yaşanan ve son derece doğal buhranlar, peki hemen yeni bir ilişkiye başlamak sağlıklı olur mu? Bu konuda net olarak hayır diyorum, çünkü eğer yeni bir ilişkiye hemen başlarsanız yapacağınız ilk hata eski sevgilinizde yitirdiğiniz duyguları bu insanda bulmaya çalışacaksınız, işte bu tamamen imkansız bir beklenti olacak! Her insanın sizde yaratacağı duygu farklıdır, sevgi duygusu bile her insana göre farklılık gösterir, kimi insanı şefkatle, kimi insanı ise çılgınca seversiniz. Yeni bir insanı tanımak en az 3-6 ay zaman alır ve bu arada eğer o da beklediğiniz gibi birisi değilse o dönem yaşadığınız ayrılık acısı yerini daha derin bir depresyona bırakır. Çivi çiviyi söker derken daha büyük bir yalnızlık duygusu içine düşersiniz, işte bu sizi oldukça yıpratır. Bu tip durumları yaşayan insanlara tavsiyem; 2 senelik bir ilişkinin ardından en az 6 ay kafanızı dinleyin ve hayatınızı nadasa bırakın. Bol kitap okuyun, arkadaşlarınız ile sohbet edin, sizi keyiflendirecek filmler izleyin ve hayatınızı zenginleştirin; en önemlisi derinleşmeye çalışın, ruhen derinleşmekten bahsediyorum. Yalnızlığı yaşayın ve özümseyin, kendi ruhunuzdan ve acılarınızdan kaçmayın, tam aksine bunlarla yüzleşin ve kendinizi dinleyin. Bunlar sizi olgunlaştıracak ve yaklaşık 3-6 ay sürecek bu izolasyon sürecinden çok daha olgun bir insan olarak çıkacaksınız. Buna ihtiyacınız var, hemen yeni bir ilişkiye başlayarak kendi ruhunuzdan ve acılarınızdan kaçamazsınız. Üstelik, ayrılık acısı yaşarken bundan kurtulmak için hemen yeni bir ilişkiye başlarsanız bu durumda hayatınıza aldığınız yeni insana büyük bir yük veriyorsunuz, her insan bu tip yükleri taşıyamaz: Hem sizi  bu ayrılık acısından kurtarmak hem de eski sevgilinizde bulduğunuz duyguları size vermek onun açısından ağır bir yük olacaktır, genelde erkekler bu tip durumları fark ettikleri zaman kaçmayı tercih ederler, “Bu kızın aklı hala eski sevgilisinde” diye düşünen bir erkek “En iyisi ben seni yalnız bırakayım” diyerek kaçmayı tercih eder çünkü bazı kadınların eski sevgili konusunda ne kadar saplantılı oldukları erkekler arasında sıklıkla konuşulan bir konudur. Bu konuda en ufak bir sinyal alan erkek, istisnalar kaideyi bozmaz, aramaları azaltıp mesajlarınıza geç cevap vermeye başlar, yani aranızdaki iletişimi buzlukta soğumaya bırakır.

Haberin Devamı

3) “Adil Bey, erkek arkadaşımla güzel giden bir ilişkimiz var, bana çok ilgili davranıyor ve değer verdiğini hissettiriyor ancak bir süre önce onun en yakın arkadaşıyla tanıştım ve sanırım ona aşık oldum. Aklım hep bu diğer çocukta, sizce bu ilişkiye devam etmemin bir anlamı var mı?”Malum tarzımı biliyorsunuz, net cevap vereceğim: Hayır, bu ilişkiye devam etmenizin hiçbir anlamı yok, aslında bunu siz de biliyorsunuz ancak sadece benden bir onay bekliyorsunuz. Ben de size bu onayı veriyorum; ilişkinizi noktalayın. Ayrıca bu deneyimin size verdiği mesajları almaya çalışın. Bu adamı aşkla ve tutkuyla seviyor olsaydınız, en yakın arkadaşı Brad Pitt olsa bile gözünüz kimseyi görmezdi çünkü kadınlar sevdikleri zaman deliler gibi sevebilen varlıklar ve sevdikleri adamı dünyanın en yakışıklı ve karizmatik adamı olarak görüyorlar. Demek ki siz bu adamı derinden sevmiyorsunuz ve bir başkası sizi etkileyebiliyor. Bu illa en yakın arkadaşı olmak zorunda değildi, sizdeki duygusal boşluğu bir başkası da doldurabilirdi, aranızda yeterince yoğun bir kimya olmadığı sürece kimse sizin için doğru insan değildir. Size tavsiyem şu hataya düşmeyin: Bu adam bu kadar düzgün ve ilgili olmasına rağmen ben neden onu sevemiyorum? Bazı kadınlar bu tip durumlarda kendilerini suçlayarak davranırlar oysa bunu sağlıklı bulmuyorum, dünyanın en düzgün insanı olsa bile eğer sizde o kimyayı oluşturamıyorsa sizin için doğru adam değildir. Nokta. Başkalarının sizi yönlendirmeleri, bak bu adamı kaçırma böyle düzgün bir adam bulamazsın demeleri bir yana, bu hayat sizin ve kendi hayatınızla ilgili kararları sadece siz verebilirsiniz. Eğer sizin ruhunuz o adama bağlı değilse ve bu ilişkide derin duygular üretemiyorsa o insanın hayatını daha fazla işgal etmenize gerek yok, kibarca söyleyip ilişkiyi bitirmenizde fayda var. Peki erkeklere hangi ayrılık cümleleri kurulabilir?

- Kendimi bir ilişkiye veremiyorum, sana haksızlık etmek istemiyorum
- Bir süre yalnız kalıp hayatımı düzene koymaya ihtiyacım var
- Bu süreçte beni yıpratan bazı travmalarım var, kendimi yorgun hissediyorum, senin hayatını kendi sorunlarımla meşgul etmek istemiyorum.

Son bir şey daha; bazı kadınlar bu cümleleri kurduktan bir süre sonra pişman olup adama dönüş yapıyorlar ve adam da yeniden başlamayı kabul ediyor. Oysa intikam duygusuyla davranan bu adamlar bir süre sonra kadını bırakıyor. Yani diyorum ki bunları söylemeden önce iyice düşünün ve bir daha ona dönme ihtimaliniz varsa bunun riskli olduğunu unutmayın. Ayrıca “Denedim ama sana karşı bir şey hissedemedim” gibi cümleler kurmayın, dikkat ederseniz yukarıda size sunduğum seçeneklerin hepsi sizin kendi dünyanızla ilgili sorunlara işaret ediyor. Ayrılık konuşmalarında en iyi yöntem budur. Erkeklerin favori ayrılık cümlelerini düşünün, demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.

Bana daha detaylı sorularınızı ilişki soru cevap uygulamamız Adil’e Sor (telefonunuza indirebilirsiniz) üzerinden iletebilirsiniz. Tüm sorularınıza bakıyorum ve analiz ederek yanıt veriyorum.

Haftaya görüşmek üzere,
Sevgiler,

Adil Yıldırım