Pandemi sürecinde evde birlikte neler yapabilirsiniz?

Herkese merhabalar,

Pandemi süreci hepimizin hayatını etkiliyor, dünya birkaç ay içerisinde değişti ve adeta farklı bir dünya haline geldi, bizim tanıdığımız bildiğimiz dünya sanki bu değildi ve hızla yeni gelişmelerle karşılaşıyoruz.
Bazı çiftler pandemi sürecinden karlı çıkarken bazıları büyük zorluklar yaşıyor ve ayrılığa gidiyorlar, peki sağlam ilişki yaşayanların sırrı nedir? İşte bu yazının konusu ilişkinizi pandemi sürecinde nasıl daha güçlü hale getirebilirsiniz, bunları maddeler halinde sizlerle paylaşacağım ve aynı zamanda birlikte yapabileceğiniz bazı keyifli aktiviteleri de kısaca belirtmek istiyorum;

1) İletişim. İnsan ilişkilerinde her şey iletişmek üzerine kurulu; bunu başarılı şekilde gerçekleştirebilen insanlar hayatta çok büyük mesafe alıyorlar. Bunun yolu ise iletişimde açık olmak, içine atmadan kırıldığı konuları partnerine söylemek ama bunu yaparken fevri ve öfkeli sözlerden uzak durmak. Aynı zamanda iletişimde bir diğer önemli konu doğru zamanda tartışmak, yani evdesiniz gergin bir gün geçiriyorsunuz ve birikmiş konuları o anda ısrarla konuşmak istiyorsunuz; işte bu yanlış. Yapmanız gereken biraz anlayışlı ve sabırlı olmak, ikiniz de keyifli olduğunuzda ve öfkenin sizi ele geçirmediği anlarda konuşmak, problemlerinizi paylaşmaktır. Yani sadece sakin bir üslupla konuşmak yetmez aynı zamanda bunu doğru zamanda yapmalısınız.

2) Birlikte yapabileceğiniz keyifli aktiviteler bulun; mesela eski resimlerinizden bir albüm yapabilirsiniz, bunun çiftler üzerinde sakinleştirici bir etkisi olduğunu gördüm. Bana ilişkilerinde var olan sorunları çözmek için başvuran çiftlere sorduğum sorulardan bir tanesi budur: Fotoğraf albümünüz var mı? İlk başta bu soruyu duyunca şaşırırlar ve sonra şunu fark ederler; Biz mutlu anılarımız üzerine yoğunlaşmıyoruz; biz sadece problemlerimiz ve üzüntülerimiz üzerine odaklanıyoruz ve bu sebeple aslında birlikte ne kadar mutlu olduğumuzu unutuyoruz. Birlikte evde vakit geçirirken güzel bir albüm yapmak için fırsatınız olacak, işte bu fırsatı kaçırmayın ve resimlerinizi birlikte seçerek keyifli bir fotoğraf albümü yapın, ayrıca en çok beğenilen beş resim yarışması düzenleyin. Bakalım birlikte çektirdiğiniz resimler arasında en sevdikleriniz aynıları mı? Fotoğraf karelerinin insanlara hissettirdiği duygular farklıdır, örneğin siz iki sene önce dans ettiğiniz bir kareyi seçerken sevgiliniz geçtiğimiz yaz kumsalda çektiğiniz bir selfie yi ilk sıraya koyabilir. O kareyi ölümsüz hale getirirken size harika duygular beslediğini anlamış olursunuz. Hiç beklemediğiniz anlar partnerinizi etkilemiş olabilir. Aynı zamanda birlikte fotoğraf albümü yapmak çiftlerin mutlu anılara odaklanmalarını sağlar, eskiden olduğu gibi yeniden mutlu olabilirsiniz! İki senedir birlikteyiz ancak birlikte çektirdiğimiz hiçbir resmimiz yok diyorsanız, iyice düşünün; neden yok?

3) Bana sorarsanız ilişkileri en çok zedeleyen maddelerin başında alınganlık gelir, konu ne olursa olsun fazla alınganlık aranızdaki duyguyu bozar ve bir çeşit bezginlik yaratır; “Ne söylesem alınıyor!” ya da “Ben artık sözlerimi seçiyorum ve aklıma gelen güzel şeyleri bile söylemek istemiyorum, ne tepki vereceği pek belli olmuyor!” gibi düşüncelere kapılan partneriniz sizinle iletişime geçerken korkmaya çekinmeye başladığında iletişimi gittikçe azaltır. Bu durumda ilk maddede yer verdiğimiz iletişim konusu sekteye uğrar ve gittikçe uzaklaşırsınız, yan yanayken bile aranıza mesafeler girecektir. İlişkilerde bu durum bir kabus gibidir, en acısı da budur yan yanayken uzaklaşıyor olmak, buna kesinlikle engel olmalısınız. Alınganlık konuları neyse bunları konuşun, alınıp küsmek yerine şunları söyleyin: “Bak bu konuları açtığın zaman belki sen farkında değilsin ama ben güceniyorum, belki de eski travmalarım tetikleniyor ve ister istemez senden uzaklaşıyorum, işte bunu yaşamak istemiyorum eğer mümkünse bu konulara değinmeyelim ve hiç açmasak daha iyi olacak.” Bakın ne kadar temiz ve sakin bir üslupla yine derdinizi anlatmış oldunuz, üstelik bunu yaparken alınmanıza ya da küsmenize gerek kalmadı, iletişim yoluyla her şeyi kolaylıkla çözebilirsiniz. Ben bu duruma “Kelimelerin Gücü” diyorum. Kendinizi duygulara değil, kelimelerin gücüne bırakın; daha güzel sonuçlar alacaksınız.

4) Fevrilik yok. Alınganlık olmadığı gibi fevrilik de olmayacak, ani tepkiler, düşünmeden söylenen sözler pandemi sürecinde boşanmaların artmasına neden oldu. Aynı evdeyiz birbirimize tahammül edemiyoruz sürekli kavga ediyoruz diyen çiftler fevri sözlerle yaralandılar ki bazı sözlerin telafisi bulunmuyor; bunları söyledikten sonra geri adım atamazsınız, dolayısıyla özellikle gergin anlarda susmak ve duygularınızı frenlemek son derece önemlidir. Duygu durumunu kontrol edebilen bir insan kendini yönetebilen bir insandır ve unutmayalım ki bu hayatta kontrolü en zor olan kendi öz iradeniz ve egonuzdur. Bunlara dur diyebilenler, olgunlaşmış bireylerdir. Tekrar ediyorum, konu ne olursa olsun fevrilik yok. Normal süreçlerde fevrilik yeterince yaralayıcı bir hata iken pandemi gibi zorlu süreçlerde ilişkinize vereceği zararlar misliyle fazladır; dolayısıyla ani tepkilerden uzak durun.

5) Birlikte podcast dinleyin. Biliyorsunuz podcast bugün her yaştan insanlar tarafından tercih edilen bilgi edinme yöntemlerinin başında geliyor, Youtube videoları ne kadar tercih ediliyorsa çeşitli platformlarda bizlere sunulan sesli hikayeler veya sesli kitaplar aynı derecede rağbet görüyor. Eskiden radyo tiyatrosu vardı, oyunları sesli olarak canlandıran profesyonel seslendirme sanatçıları radyonun açık olduğu evlere bir renk, bir heyecan getirirlerdi. Aslında aynı güzellikler devam ediyor sadece format değiştiriyor, eskiden var olan radyo tiyatrosu yerine şimdi podcast ler var, bir süre önce seans yaptığım bir çifte “Birlikte en çok keyif aldığınız hobiniz nedir?” diye sorduğumda “Kulaklığı paylaşarak birlikte podcast dinlemek” demişlerdi, bana kalırsa harika bir cevaptı, çünkü podcast üzerinden hikayeler seçerek birlikte dinlemek aynı zamanda çok etkili bir terapidir. Aynı zamanda bu yöntem sohbet edecek konu bulamıyoruz diyenlere önerimdir; çünkü dinlediğiniz hikayeler size yepyeni konuşma konuları verecektir.

6) Evde mutlaka meditasyon müzikleri dinleyin. İnsan beyni belli frekanstaki müzikleri ve sesleri daha iyi algılar ve dinlenme moduna geçer, işte bu frekanslarda ruhu iyileştiren ve bilinçaltı olumsuzluklarını ortadan kaldıran müzikler dinlerseniz (Youtube üzerinde bunları yazarak ilgili müzikleri bulabilirsiniz) beyniniz ve ruhunuz rahatlama moduna geçerek gevşer, huzursuz ve gergin ruh halinden kurtulmuş olursunuz. Ruhen rahatladığınız zaman evdeyken aranızdaki diyalog daha yumuşak ve keyifli bir hale gelecektir, en azından farkında olmadan gerginlik yaparak birbirinizi kırmayı ve olası yanlış anlaşılmaları engellemiş olacaksınız ki bu da büyük bir kazançtır.

7) Birlikte keyifli filmler izleyin, sinema dünya tarihinde insanlığa sunulmuş en büyük terapilerden biridir, üstelik insana ihtiyacına göre her türlü duyguyu verebilir; gülersiniz, ağlarsınız, hüzünlenir ve geçmişe gidersiniz. Birlikte seçtiğiniz filmleri izleyin ve akşamlarınızı yorganın altında birlikte ısınarak geçirin, daha önce bunu neden denemedik? diyeceksiniz! Birlikte podcast dinlerken mutlaka ışıkları kapatın, aynı şekilde birlikte film izlerken de ışıkları kapatın ve kendinizi ortamın atmosferine bırakın, rahatlarsınız. Birlikte uyuyakalmak kadar güzel bir terapi olabilir mi? 

8) En önemli maddeyi en sona bıraktım, şu zorlu pandemi sürecinde eski konuları açmayın, çünkü bu büyük bir hata olacaktır. Geçmişte yaşayan insanlar vardır, sürekli eski konuları masaya getirip ilişkiyi sabote etmekten hoşlanırlar. En mutlu anlarda bile yıllar öncesinden keyifsiz ve gereksiz anıları hatırlatıp ortamdaki tüm neşeyi alt üst etmek onların hoşuna gider, oysa bu ne kadar da anlamsız bir davranıştır! Ne olursa olsun pozitif kalmaya çalışın ve bunun yolu motivasyonunuzu yüksek tutmaktan geçer. Bu yazıda önceki maddelerden anlayacağınız üzere partnerinizle sadece mutlu anılara ve birlikteliğin gücüne odaklanmanızı sağlamayı hedefledim, bu durumda mazide kalmış anlamsız konuları MUTLAKA KONUŞMANIZ GEREKİYORSA bunun zamanı pandemi süreci değildir. İnsanların bu kadar gergin ve sağlıkları için bu kadar endişeli oldukları bir süreçte ilişkinizde yaşanan eskimiş anıları gündeme getirmek size hiçbir fayda sağlamaz. Sadece geleceğe odaklanın ve mesela önümüzdeki yaz birlikte yapmayı planladığınız tatili konuşun. Bir ay sonra fırsatımız olursa şunları yapalım gibi cümleler kurun ve motivasyon sağlayıcı bir yaklaşım sergileyin. Kendinizi sürekli yukarıda tutun çünkü hayatınızda sizi seven biri var ve şanslısınız. Son olarak; “Onun bana olan sevgisinden emin değilim!” diyorsanız, vakit kaybetmeyin…

Haberin Devamı

Umarım 2021 senesi hepimiz için sağlıklı ve keyifli bir sene olsun…

Haberin Devamı

Görüşmek üzere,
Sevgiler
Adil Yıldırım

Haberin Devamı