21.01.2020 - 14:19 | Son Güncellenme:
DHA
İZMİR'de Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, 2020 yılında, ilçede hayata geçirmeyi planladıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Yerel seçimlerin ardından 25 milyon piyasa borcuyla belediyeyi devraldıklarını açıklayan Utku Gümrükçü, bu borcun 20 milyon TL'den fazlasını ödediklerini, sadece bir kalemden yılda 7 milyon TL tasarrufu yaptıklarını belirtti.
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, yeni yılda hayata geçirmeyi planladıkları projeler hakkında bilgi verdi. Belediyenin Fakir Bayburt Toplantı Salonu'dan düzenlenen toplantıya Çiğli Kaymakamı Kaya Çıtak, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP Çiğli İlçe Başkanı Mert Özcan, CHP milletvekilleri ve çok sayıda davetli katıldı. 2020 yılı içerisinde ilçeye kazandırmak istedikleri projeler hakkında bilgi veren Utku Gümrükçü, "İzmir'in içinde en hızlı büyüyen ve kent içi göç alan bir ilçe. Değişik insanlar ve değişik talepler var. Hizmete susamış bir ilçe. Dinamikten kaynaklı da büyük bir enerji var. Bizim belediye olarak amacımız bu enerjiyi doğru kaynaklardan akıtmak ve Çiğli'yi ayağa kaldırmaktır. Buradaki projelerin tamamı sandıklar kurularak, halkın taleplerinden çıkmıştır. İyi örneklerden de yararlandık. Çiğli'yi tanımlayan en önemli şey enerji. Bu enerji bu belediyede, halkta var. Biz bu enerjiyle birlikte Çiğli'yi ayağa kaldıracağız. Değişimi yönetmek ve geleceği planlamak. Bu iki ilkeyi adaylık sürecinde de söylemiştik. Planlamayı anlatmayacağım, önümüzdeki süreçte vatandaşla, sokakta göstereceğiz. Çok başlık vardı. 200 küsur taneydi 86'ya indirdik. Çiğli, Atatürk'e aşık insanların şehridir. Biz de çalışmalarımızı yaparken önce Atatürk'ten sonra Türk halkından aldığımız güçle yapıyoruz" dedi.
'UZAY HAVACILIK EĞİTİM KAMPÜSÜ TASARLADIK'
2020 yılının Çiğli için değişim ve dönüşüm yılı olacağını ifade eden Gümrükçü, "Çağımız uzay, teknoloji, bilim çağı. Çiğli'deki çocuklarımız bunlardan uzak kalmasın dedik ve uzay havacılık eğitim kampüsü tasarladık. Bu da bizim sivil havalimanı talebimizi diri tutmamıza yardımcı olacaktır. Çiğli artık bir üniversite şehri. Kız çocuklarının okuması ve eğitim görmesi çok önemli. Bu sebeple kız yurdu yapmayı hedefledik. Kız yurdunun arka tarafında gençlik merkezi bulunacak. Bornova'da Kamil hocamızdan ilham aldık bu konuda. Normal kreşleri İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız, Seferihisar'da masal evi olarak üretim merkezli bir yer yaptı. Biz de bunu örnek alacağız ve masal evleri yapacağız" dedi.
'GÜNEŞ PANELLİ PAZAR YERİ YAPACAĞIZ'
Çiğli'de Pazar yeri sorunlarını 2020 yılında çözmeyi planladıklarını da açıklayan Gümrükçü, "Yapacağımız pazar yerlerinin üzerlerine güneş paneli yerleştirerek elektrik üreteceğiz. Bunu yaptığımızda hiç elektrik parası ödemeyen bir belediye haline geleceğiz. Yerli üreticinin de yer alacağı pazarlar olması lazım. İkinci el, antika, kadın üretici pazarları için yeni alanlar yaratacağız. Flamingo kadın kooperatifi kuracağız. Ve el emeğinin hakkını vereceğiz. Atıkların değerlendirilmesini hükümetin de programı kapsamında Çiğli'de yapacağız. Muratpaşa Belediyesi ile yarışıyoruz. Öncü bir belediye olmuş durumdayız. Hazineden bir yer istedik. Orası bize geçtiğinde bir eğitim merkezini hükümetimizin desteğiyle Çiğli halkına kazandıracağız. Engelliler aileleriyle birlikte eve hapsedilmiş durumda. Belediye ve diğer kurumların engellileri insan onuruna yakışır bir şekilde yaşatması lazım. Nüfusun yüzde 10'una karşılık gelen engellileri başımızın üstünde tutacağız" ifadelerini kullandı.
'BU SENE HARMANDALI'NIN İMAR SIKINTISI BİTİYOR'
Gümrükçü, sözlerine şöyle devam etti:
"İklim değişikliği önemli bir sorun. Bu krize önlem almanın en önemli yolu belediyelerin bilinçli olmasıdır. Yeşil Çiğli için öncü bir yol oynamak istiyoruz. Yeşil alanı 100 bin metrekare arttıracağız. Evcil hayvanlarıyla oyun oynanabilecek bir park yapacağız. Şehirleri şehir yapan kent tasarımı ve estetiğidir. Bizim Çiğli bu yönden bir biraz zayıf. Sanat sokağı oluşturacağız. Çiğli'deki tüm trafoları Yaşar Üniversitesi öğrencileriyle renkli hale getireceğiz. Harmandalı bizim için çok önemli. Hizmette eşitsizlik var ve yıllardır çöple yaşıyorlar. Biz Harmandalı'yı şehir merkezi haline getirmek zorundayız. En az bir sosyal tesis kazandıracağız. Bu yıl kentin altyapı sorunlarının yüzde 80'inin biteceği yıl olacak. Belediye hizmetlerinde aktif bir dönem olacak. Çiğli Belediyesi halka hizmet yetiştirmek için yapılandırma sürecine girdi. Güzeltepe'nin kentsel dönüşüm projesi bitiyor. Bu sene Harmandalı'nın imar sıkıntısı bitiyor. Ataşehir'in bir bölümünde olan imar sıkıntısını da çözüyoruz. Geldiğimizde bilgi işlem müdürlüğü yoktu. 2020 yılında bu konuda birçok belediyenin önüne geçeceğiz. Elektronik imza ile işlem yapabileceksiniz. Git gel olmayacak, zaman tasarrufu olacak. Bu İzmir'de ilk defa yapılacak bir uygulamadır. Meclisten kararımızı aldık"
Çiğli'de eğitim konusunda da önemli projeler hayata geçireceklerini belirten Gümrükçü, kendisinin de yüksek lisans yapacağını aktardı.
'SADECE BİR KALEMDEN YILDA 7 MİLYON TL TASARRUFU YAPTIK'
"Bugüne kadar attığım her adımı sağlam attım" diyen CHP'li Gümrükçü, "Arkamda da ekibim diyeceğim dostlarım vardı. Bu salonda o dostlar var. Neye güveniyorsunuz? Vallahi size güveniyorum. Parayı nereden bulacaksınız? 166 milyon TL idi bütçe. 2019 yılında 180 milyon TL'ye ulaştırdık. 25 milyon piyasa borcuyla devraldık. 20 milyon TL'den fazlasını ödedik. Bütçe artışla birlikte 200 milyona ulaşacaktır. Sadece bir kalemden yılda 7 milyon TL tasarrufu yaptık. Tasarruf ve bütçe artışı Çiğli sokaklarına yatırım olarak dönecektir. Yurt dışı fonlarından da yararlanmak istiyoruz. Başımız dara düşerse biliyoruz ki arkamızda Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer var. Halkımızdan, devletimizden aldığımız güçle, Çiğli Belediyesi'nin çalışma şeklini güçlendirdik" dedi.
Umut KARAKOYUN/ İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAFLI