AtaşehirMarketlerde Ramazan öncesi fahiş fiyat ve etiket denetimi

Marketlerde Ramazan öncesi fahiş fiyat ve etiket denetimi

01.03.2024 - 15:39 | Son Güncellenme:

Marketlerde Ramazan öncesi fahiş fiyat ve etiket denetimi

Marketlerde Ramazan öncesi fahiş fiyat ve etiket denetimi

Cengiz ÇOBAN-İsa ALMAÇAYIR/İSTANBUL,(DHA) SANAYİ ve Ticaret Bakanlığı ekipleri, Ataşehir ve Ümraniye'deki marketlerde ramazan öncesi denetim yaptı. Denetimlerde ürünlerde fahiş fiyat olup olmadığına bakılırken, ürünün etiket fiyatıyla kasa fiyatı arasında fark olup olmadığı da kontrol edildi. İstanbul Ticaret İl Müdürü İsmail Menteşe, "Geçen yıl vatandaşlarımızdan gelen yaklaşık 20 bine yakın istanbul içi şikayet vardı. hepsini değerlendirdik ve tek tek vatandaşlarımıza dönüş yaptık. Ramazan ayıyla birlikte yaklaşık 200 kişiyle denetimlerimiz devam edecek" dedi.

Haberin Devamı

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ekipleri düzenli olarak yaptığı market denetimlerini, yaklaşan Ramazan ayı dolayısıyla sıklaştırdı. Ekipler, marketlerdeki temel gıda ve temel ihtiyaç ürünlerine yönelik etiketleri inceledi. Ürünlerde fahiş fiyat olup olmadığına bakılırken, ürünün etiket fiyatıyla kasa fiyatı arasında fark bulunup bulunmadığına, etiketlerdeki ürün fiyatının son değişim tarihiyle önceki fiyatı gibi bilgiler de incelendi. Meyve ve sebze reyonunda da ürünlerin menşei ve geliş fiyat bilgisi Hal Kayıt Sistemi (HKS) üzerinden kontrol edildi.

İstanbul Ticaret İl Müdürü İsmail Menteşe ve beraberindeki ekip Ataşehir ve Ümraniye’de bazı marketlerde denetim gerçekleştirdi. Ramazan ayı öncesinde ürün fiyatlarını kontrol ettiklerini ifade eden Menteşe, "Biz 81 ilde denetimlerimize devam ediyoruz. Bugün de burada Ramazan ayı öncesinde biraz daha yoğun bir şekilde denetimlerimize devam ediyoruz. Sebze meyve reyonundan başlamak üzere yaklaşık 50 ürüne bakıyoruz. Şarküteride, kırmız et ve beyaz etlere bakıyoruz. Yağlara bakıyoruz zeytinyağı, ayçiçeği yağı, tatlılara bakıyoruz. Öncelikle etiketi var mı yok mu ona bakıyoruz. Etiketi varsa yönetmeliğe uygun mu onu kontrol ediyoruz. Bir de buradan ürünü alıyoruz raftaki fiyatıyla kasadaki fiyatı aynı mı onu kontrol ediyoruz. Onun dışında ürünün son fiyatlama tarihi önemli onu not alıyor arkadaşlarımız. Firmaya bu ürünle ilgili geçmişe dönük alım satım faturalarını iletebilir misiniz diyoruz. Burada makul olmayan bir durum görürsek bunu Bakanlığımıza rapor ediyoruz. Bakanlığımızda da bunun usule uygun olmadığına bakılırken, normalinin üzerinde olduğu görülürse her ürün için yaklaşık 52 bin 500 liralık idari bir yaptırım uygulanıyor." diye konuştu.

Haberin Devamı

"GEÇEN YIL 20 BİNE YAKIN ŞİKAYET VARDI"

Menteşe, "Onun dışında sebze ve meyvede küny bulunup bulunmadığına bakıyoruz. Künye dediğmiz olay da ürünün kimlik bilgisi yani ürün nerede üretilmiş, nerede sisteme kayıt olmuş. Son tüketiciye gelene kadar hangi firmalar üzerinden ve kaç paraya gelmiş onlar görülüyor. Bunda da bakanlığımızın ücretsiz uygulaması var Hal Kayıt Sistemi (HKS). Bu sistem üzerinden vatandaşlarımız uygulamayı cep telefonların indirerek kodlarını okutarak rahatlıkla görebiliyorlar. Varsa böyle bir durum, haksız fiyat sistemi dediğimiz bir sistemmiz var oraya yükleyeblirler gönderebilirler. "Alo 175 Tüketici Danışma Hattı" mız var. Orayı arayıp oraya bildirebilirler. Geçen yıl vatandaşlarımızdan gelen yaklaşık 20 bine yakın İstanbul içi şikayet vardı. Hepsini değerlendirdik ve tek tek vatandaşlarımıza dönüş yaptık. Ramazan ayı ve sonrasında denetimlerimiz devam edecek .Bu arada ilave personelimize 150 yeni denetmen arkadaşımız aramıza katıldı. Ramazan ayıyla birlikte yaklaşık 200 kişiyle denetimlerimiz devam edecek" dedi. (DHA)