IspartaIsparta'da sıcak çarpması vakaları arttı

Isparta'da sıcak çarpması vakaları arttı

19.07.2024 - 16:54 | Son Güncellenme:

Isparta'da sıcak çarpması vakaları arttı

Ispartada sıcak çarpması vakaları arttı

Ali ÇEVİKBAŞ/ISPARTA, (DHA)- ISPARTA Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı doktor öğretim üyesi Furkan Çağrı Oğuzlar, son 2 ayda sıcak çarpması (Hipertermi) vakalarında yüzde 37 artış yaşandığını söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye genelinde sıcak hava dalgası etkisini sürdürürken, Isparta'da da 40 dereceyi bulan hava nedeniyle sıcak çarpması rahatsızlıkları da yaşanıyor. SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı doktor öğretim üyesi Furkan Çağrı Oğuzlar, geçen yıl haziran ve temmuz aylarında sıcak çarpması nedeniyle toplam 29 hasta başvurusu aldıklarını belirtirken, bu yıl aynı dönemde 41 hastanın başvuru yaptığını söyledi. Dünya Sağlık Örgütü'nün açıkladığı verilere göre son 7 yılın, ölçülebilir sıcaklık olarak dünyanın en sıcak yılları olduğunu aktaran Oğuzlar, "Son 20 yılda 65 yaş üzeri kimselerde bu hastalığa bağlı olarak ölüm yüzde 54 oranında artmış durumdadır. Biz de bu sene vakalarda geçen seneye göre neredeyse yüzde 35'lik bir artış saptadık" dedi.

Haberin Devamı

Vücudun iç sıcaklığını 37 derecede tutmak için sistemi olduğunu, bunun bozulması durumunda ise sıcak çarpması yaşanabileceğini söyleyen Furkan Çağrı Oğuzlar, özellikle dışarıda çalışanlar, yüksek sıcaklığa maruz kalanlar, sportif aktiviteyle uğraşanlar, 65 yaş üzeri yetişkinler ve 4 yaş altındaki çocukların vücut sıcaklığını düzenleme mekanizmalarının az çalışması nedeniyle risk altında olduğunu vurguladı. Oğuzlar, "Şimdi bizim vücudumuzun iç sıcaklığını 37 derece tutmak için bir sistemi var. Bu sisteme termoregülasyon diyoruz. Genellikle dış etkenlere bağlı olarak bozulmasıyla bu hipertermi dediğimiz yani 37,1 derecenin üzerine çıkan sıcaklık ve bunu düzenleyemememizde oluşan klinik bir tablo olarak geliyor. Bizim burada dikkat etmemiz gereken belli gruplar var. Özellikle dışarıda çalışanlar, yüksek sıcaklığa maruz kalanlar, sportif aktiviteyle uğraşanlar, 65 yaş üzeri insanlar ve 4 yaş altındaki çocuklar bu kendi düzenleme mekanizmalarının az çalışması gerekse dışarıdan fazla ısıya maruz kalmaları nedeniyle risk altında" dedi.

Sıcak çarpması durumunun bulantı, kusma, halsizlik, ayaklarda bacaklarda şişlik, yorgunluk hissi, baygınlık hissi, göğüs ağrısı, elde ayakta tutmama gibi belirtilerle kendini gösterdiğini söyleyen Oğuzlar, bu durumlarda sağlık kuruluşuna gidilmesi gerektiğinin altını çizdi. Özellikle güneşin en dik olduğu zamanlarda dışarı çıkmaktan kaçınılması gerektiğini belirten Oğuzlar, kapalı alanlarda ise soğutucu bulundurulmasını tavsiye etti. (DHA)

Haberin Devamı

FOTOĞRAFLI