DiyarbakırDEDAŞ’TAN ‘KÖY İLETİŞİM PROJESİ’

DEDAŞ’TAN ‘KÖY İLETİŞİM PROJESİ’

04.03.2014 - 10:44 | Son Güncellenme:

.

Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ) köylerdeki abone durumunu gözden geçirmek ve sorunları yerinde belirleyerek, en kısa sürede çözüme kavuşturabilmek için bölgedeki 6 ile bağlı 3 bin 200 köyün tek tek ziyaret edileceği ‘Köy İletişim Projesi’ni hayata geçirdi.
DEDAŞ tarafından, Dicle bölgesi olarak bilinen Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerine bağlı 3 bin 200 köyü kapsayan ‘Köy İletişim Projesi’ hazırlandı. Proje kapsamında Diyarbakırlı muhtarlar ile DEDAŞ ve DEPSAŞ yöneticileri bir araya geldi. ‘Köy Muhtarları İle Tanışma ve İstişare Toplantısı’ adı altında ilki Diyarbakır’da düzenlenen yemekli toplantıya il ve ilçelere bağlı 300 kadar köy muhtarının yanı sıra DEDAŞ Genel Müdürü Murat Karagüzel ile kurum yöneticileri katıldı.
Bölgedeki 3 bin 200 köyün ziyaret edileceği projenin tanıtımı için düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan DEDAŞ Genel Müdürü Murat Karagüzel, 8 aylık özelleşme sürecinde yaptıkları çalışmaları anlattı. Karagüzel, Dicle Elektrik’in köylerde yaşayan abonelerle iletişimini daha da güçlendirmek adına böyle bir toplantıyı organize ettiklerini belirterek, "Köylerde yaşanan sorunları nasıl giderebiliriz, köylerimize nasıl daha sağlıklı ve kesintisiz enerji verebiliriz diye düşünerek, bu toplantıyı organize ettik. Bundan sonraki süreçte köylerimizi bir bir ziyaret ederek sorunları yerinde belirleyeceğiz ve birlikte çözeceğiz” dedi.
Abonesizlerin abone edilmeleri ve mevcut abonelerin durumlarının güncelleştirilmesinin yanı sıra köylerdeki mevcut sayaçların mesken dışına çıkarılmasına ilişkin bir çalışmanın da yürütüldüğünü ifade eden Karagüzel, bu çalışmalarla ilgili muhtarlardan destek istedi. Köy içme sularının çoğunun abonesiz olduğunu, aboneliği olanların ise ödeme yapmadığına dikkat çeken Karagüzel, ödeme yapmayanların elektriğini kesmekten başka çarelerinin kalmadığını kaydetti.
ÖNCELİK CAMİ VE OKULLARA
Kırsaldaki şebekelerin 1980’li yıllarda yapıldığını, çok sayıda köyde bu şebekelere dokunulmadığını kaydeden Karagüzel, özelleştirme sonrası planlanan yatırım programı çerçevesinde bu köylerin tamamında gerek bakım onarım, gerekse şebeke yenileme çalışmalarının yapılacağını bildirdi. Karagüzel, bu işlerin tümünün bu kadar kısa sürede yapılamayacağının altını çizerken, bu çalışmaların kademeli bir biçimde yapılacağını ifade etti. Köylerdeki aydınlatmanın yok denecek kadar az olduğunu da anlatan Karagüzel, cami, okul ve köy meydanları öncelikli olmak üzere köylerde gerekli aydınlatma çalışmalarının yapılacağını vurguladı.
‘ÖRNEK KÖY’ PROJESİ
Karagüzel, muhtarlarla birlikte belirleyecekleri birkaç köyde ‘Örnek Köy Projesi’ni hayata geçireceklerini de açıkladı. Karagüzel, “Bu köylerde tesis, trafo, abonelikleri yenileyeceğiz. İmkanlar dahilinde cami ve okulları da onaracağız. Karşılığında ise, kaçağın önlenmesi ve tahsilatın iyileştirilmesi konusunda sizden yardım isteyeceğiz” diye konuştu. Karagüzel, bu projeye ilk örneği ise, 300 bin lirayı bulan borçlarını ödemeyi kabul eden Dicle’nin Duranbeyli köyünün teşkil edeceğini, gerekli ödemenin yapılması halinde köyde şebeke, trafo ve abone yenilemenin yanı sıra gerekli aydınlatmaların yapılacağını söyledi.
“TALEP VE TAVSİYELERİNİZ ÖNEMLİ”
Muhtarların talep ve tavsiyelerinin kendileri için önemli olduğunun altını çizen Karagüzel, oluşturdukları ekiplerin yaşanan sorunları yerinde belirlemek üzere bölgedeki tüm köyleri tek tek dolaşacağını ve muhtarlardan, sorunların daha erken çözülebilmesi için köylerine gelen personellerine yardımcı olmalarını istedi. Karagüzel, tarımsal sulama abonelerinin yılda bir kereye mahsus belli bir miktar para ödeme taleplerini yanıtlarken, devletin katkı sunması şartı ile bu konuda bir çalışma yapabileceklerini kaydetti.
Karagüzel’in konuşmasının ardından söz alan Diyarbakırlı köy muhtarları da sorunlarını dile getirerek, çözülmesi için yardım istedi.