31.08.2022 - 17:51 | Son Güncellenme:
DHA
Burak GEZEN / BİGA (Çanakkale), (DHA) - ÇANAKKALE´nin Biga ilçesine bağlı Kemer Köyü Balıkçı Barınağı´nda 2022-2023 su ürünleri av sezonunun açılışı törenle yapıldı. Gırgır tekneleri, törene katılanlarla birlikte temsili olarak denize açıldı. Son hazırlıkların tamamlandığı gırgır tekneleri yeni av sezonu için uğurlandı. Sezondan umutlu olduklarını söyleyen teknelerin reisleri, avlayacakları balıklarla vatandaşlara ucuz balık yedirmeyi hedeflediklerini belirtti.
Kemer Köyü Balıkçı Barınağı´nda düzenlenen 2022-2023 su ürünleri av sezonu açılış törenine Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, balıkçılar ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende açılış konuşmaları yapıldı.
Çanakkale Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Erhan Çiftçi, 4,5 aydan buyana istirahatte olduklarını, tekne ve ağlarının bakımlarını yaptıkları belirterek, "Hayırlısıyla iyi bir av sezonu bekliyoruz" dedi.
Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Merkez Birliği (DEM-BİR) Çanakkale-Tekirdağ Bölge Birliği Başkanı Naci Karabiber de "Bu gece yarısından itibaren ilk ağlarımızı denize atacağız. Bu yıl denizlerimizde muazzam bir balık var. Çok heyecanlıyız. İki yıldır müsilaj nedeniyle sezonlar sıkıntılı geçmişti. Ancak bu yıl denizlerimiz çok iyi görünüyor. Hep birlikte inşallah vatandaşlara daha ucuza balık yedirmeye çalışacağız" diye konuştu.
'ÇANAKKALE AVCILIK ÇEŞİTLİLİĞİ BAKIMINDAN ÖRNEK BİR İL'
AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan ise "Çanakkale'miz özel bir kent olmanın yanında aynı zamanda balıkçılık kenti. Bugün balıkçılarımız için çok özel bir tören yapıyoruz. Av yasaklarımız akşam itibariyle bitiyor. Besmeleyi çekerek denize açılıyoruz. Çanakkale'miz 671 kilometre sahil uzunluğuyla Türkiye'nin ikinci uzun sahili olan güzel bir ilimiz. Avcılık çeşitliliği bakımından örnek bir ilimiz. Birçok deniz ürününün içinde barındırıldığı özel bir ilimiz. Çanakkale'mizde 12 bin balıkçımız var. Ortalama olarak balıkçılarımızın yarısı fiili olarak bu işi yapıyor. 835 balıkçı teknemiz, 23 barınağımız var. 9'u ihracat yapan 14 su ürünleri işletmemiz var. Ayrıca 6 midye üretim tesisimiz var. Balıkta da iddialı olan bir iliz. Karabiga karidesimiz var. Tescili yapılan çok özel bir karides, ekonomik değeri çok daha fazla diğerlerine göre. Bu bölgede balıkçılığın artması için yoğun mesaimiz var. Bu sene Çanakkale'mizin göletlerine 1,5 milyon kadar tatlı su balığı bıraktık. İstiyoruz ki hem denizlerimiz de hem göletlerimizde balıkçılığın bölgemize çok daha ekonomik yararı olsun" dedi.
Açılış konuşmalarının ardından dua yapıldı ve kurdele kesildi. Törene katılanlar, rıhtıma bağlı gırgır teknelerinin yanına giderek, reislerine ve tayfalarına `rastgele´ deyip, bereketli av sezonu diledi.
'SEZONDAN UMUTLUYUZ'
Çalı Balıkçılık isimli gırgır teknesinin sahibi Nadir Karabiber ise sezondan umutlu olduklarını belirerek, "Bol palamut ve hamsi olacak bu sene. Vatandaşımıza balığı biz yediriyoruz. Bizim sayemizde vatandaş ucuz balık yiyor. Bizim varlığımıza dua etsinler, bize duacı olsunlar. Başka türlü ucuz bakı yiyemezler" dedi.
Kemer Balıkçı Barınağı´nda bulunan gırgır tekneleri, törene katılanlarla birlikte temsili olarak denize açıldı. Ardından da bazı gırgır teknelerinin reisleri, `vira bismillah´ diyerek, denize açıldı. Bazıları Ege Denizi´ne, bazıları da Marmara Denizi'ne avlanmaya gideceklerini ifade eden reisler, palamut, sardalya, hamsi ve istavrit gibi balıkları avlayacaklarını belirtti. (DHA)
FOTOĞRAFLI