Sevgideğer okurlar “Keklerde Formülasyon” diyerek başladığım kekler hakkında biraz daha yazarak standart kalıpların dışına çıkarak farklı malzemeler kullanmayı ve yine bu malzeme miktarlarını en başta bahsettiğim ikiye bir orantıya uyrurarak her türlü kek yapabileceğinizi göstermek istiyorum.
Değerli okurlar kullandığımız mısır unu veya fındık buğday ununun yaptığı işi görecektir. Ayrıca fındığın %60 civarında yağ oranı bulunduğu için bu tariflerde yağ kullanmanıza gerek kalmadan yağı fındıktan temin etmiş olursunuz…
Yumurta keklerin vazgeçilmez bir öğesi olsa da bir sonraki tarifimde yumurtasız kek yapmanın yolunu da paylaşacağım. O zamana kadar şimdilik kekimizi yumurtayla yapmayı deneyelim;
Değerli okurlar 1 ölçü yumurta hazırlayalım mesela 4 yumurta kırınız ki ortalama 200 gr gelecektir. Bu bir kenarda dursun çünkü sizi tat konusunda tartışmaya davet etmek istiyorum;
Burada seçeceğimiz malzeme kişisel tercihinize kaldığı için seçenekleri sunmaktan başka çarem yok;
Bal, pekmez, fındık veya fıstık kreması, arzu ettiğiniz herhangi bir reçel ve aklınıza gelebilecek şeker yerine kullanmak isteyebileceğiniz herhangi bir malzemeden bir ölçü mesela 4 yumurta için 1 çay bardağı (50-80 gr) miktarı yeterli olacaktır.
Şimdi elimizde yaklaşık 300 gr kadar ıslak karışım olduğuna göre buna 1 su bardağı (140 gr) civarında fındık unu veya mısır unu yada çok ince elenmiş ceviz karıştırarak karışıma kabartma tozu katınız…
Mesela benim tercihim şu şekilde oluyor; Brownie keki
250 gr’lık bir fındık kreması
3 yumurta kırarak çırpma teliyle karıştırıyorum.
1,5 su bardağı (210 gr) mısır unu karıştırarak ayrıca bir paket kabartma tozu ile karışımı tamamlıyorum.
Şahsen kuru üzüm ve ceviz sevdiğim için içine bunları da koyarak 160 derece yarım saat civarında pişiriyorum.
Bir diğer sevdiğim karışım ise şöyle; Pekkek
Yarım su bardağı (160 gr) pekmez
3 yumurta ile çırptıktan sonra
Bir su bardağı fındık unu ve yarım paket kabartma tozu ile hazırladığım karışımın içine parça çikolatayı oldukça yakıştırıyorum…
Farkettiyseniz her daim iki ölçü sıvı ve bir ölçü un ile denkleştirerek dilediğiniz çeşitliliği oluşturabilirsiniz. Tarifi oldukça basit ve temel tutuyorum siz dilerseniz aynı orantıyı koruyarak süt, yağ, yoğurt benzeri çeşitlemelerle geliştirmeler yapabilirsiniz. Her ne karışım yaparsanız yapın; kek harcınızın kıvamı bu orantıyı koruduğu sürece mükemmel şekilde pişecektir..
Şayet kekler hakkında soru ve sorunlarınız olursa bana ulaşmaktan çekinmeyin sizin arzu ettiğiniz malzemelerle yeni bir formül oluşturabilir hatta ölçülerde küçük ayarlamalar yaparak sertlik ve doku gibi özellikler üzerinde oynamalar yapabiliriz..
Hoşca ve dostça kalınız afiyet olsun…