Sevgideğer okurlar adına ne desem bilemediğim bir türlü adını konduramadığım bir köfteyi tarif etmeye çalışacağım. Arjantin usulü köfte de denebilir, farklı isimlerle de karşılaşabilirsiniz ama kim ne derse desin bu köfteyi mutlaka bir deneyim;
Öncelikle bildiğiniz Türk usulü köftemizi hazırlayalım;
500 gr köftelik kıyma
1 su bardağı galeta unu veya bayat ekmek içi
1 tutam maydanoz dilerseniz birazda dereotu inceden kıyabilirsiniz
2 adet kuru soğan ince kıyılmış veya rondoda parçalanmış
1 bütün yumurta
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kekik
1 çay kaşığı tepeleme tuz (tuz miktarını artırabilirsiniz çünkü az tuzlu olur)
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı hardal (bu işin lezzet sırlarından)
1 çay kaşığı kuru fesleğen (isteğe bağlı)
Köfte harcımız bir güzel yoğrulmalıdır, iyice homojen bir kıvam alıncaya ve elinizde köfte dağılmayıncaya kadar karıştırmaya devam ediniz.
Şimdi asıl püf noktalardan birisinden söz edelim; Köfteye giren yumurta sıkılaştırdığı gibi köfte yoğruldukça elastiki ve sert ve sıkı bir macun kıvamına gelir. Köftenin sert olmaması için içine mutlaka karbonat girmelidir, 1 çay kaşığı karbonat koyduğunuz vakit tepkimeyi artırmak için bir çay kaşığı da sirke katınız. Veya soda ile de kabarmasına yardımcı olabilirsiniz ancak bu sulanmasına sebep olur ve un miktarını artırmanız gerekir. Bir diğer ilginç deneyim ise soğan suyu kullanmaktır. Soğan suyu da köftenin kabarmasına yardımcı olur. Köfte harcımız hazır hale geldiğinde pişirmek istediğiniz boyut ve ebatlarda köftelerimizi hazırlayarak az miktarda kızgın yağda veya ızgara tavada kızartabilirsiniz.
Köfteyi yedirecek en önemli şeylerde birisi yanında verilecek sosdur… Salçalı bir sos çeşidini köftenin yanında piyazla birlikte ikram eden meşhur köftecinin şubeleri yayılmakta kalmadı diğer köfte satıcılara da köftenin yanında sos vermeyi bir standart haline getirdi. İşte sizin için tavsiye edeceğim sos için;
2 adet soğan inceden kıyılır veya blenderda parçalanır,
3 diş orta boy sarımsak rendesi veya dövülmüş,
3 yemek kaşığı tereyağ ile pembeleşinceye kadar kavrulurken içine;
2 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kimyon konulur.
Bir yemek kaşığı domates salçası eklenir.
4 adet domates rendesiyle iyice kaynatılarak sosumuz hazırlanır. Su miktarını tercihinize göre eksiltip artırarak ortalama 1 su bardağı civarında sıcak su ilave ederek sulandırmanız yerinde olacaktır. Eğer elinizde hazır domates suyu varsa su yerine de kullanabilirsiniz.
Sos ve köftelerimiz hazır olup piştiğinde köfteleri sosumuza dik bir şekilde yarısı sosa batmış şekilde diklemesine bir şekilde dizilir. Islak köfte tarzında hazırlanan bu sunuma dilerseniz İskender kebabında olduğu gibi tabanına dilimlenmiş pide ekmeği dizerek domates sosumuzu döktükten sonra köfteleri dizebilirsiniz…
Eğer elinizde pide varsa bunları küçük parçalar halinde doğrayarak İskender’de olduğu gibi tabana ekmeği dizerek üzerine sosu dökebilir ve köfteleri dizebilirsiniz.
Ancak bir başka önerim ise doğranmış pide ekmeği yerine haşlanmış patates dilimleri dizilerek aynı sunumun hazırlanması olacaktır…
Afiyet olsun…