Keklerde Ölçü ve Glutensiz Kek

Haberin Devamı

Sevgideğer okurlar gluten hassasiyetine karşılık mısır unu veya fındık unu gibi alternatifleri kullanabileceğiniz kek tarifimizi daha önceki yazılarımda bahsettiğim ölçülendirme tekniğiyle kolaylıkla ayarlayabilirsiniz.

Kekleri nasıl formülize ettiğimizi anımsamak için, toplam iki ölçü sıvıya karşılık bir ölçü un olacak şekilde olacağını hatırlatalım. Fakat burada ölçü birimlerinde kütle ve hacim ilişkileri arasında farklar olduğundan aynı kapla ölçseniz bile hacim farkından dolayı kıvamı yakalamazsınız. Bu hassasiyeti yakalamak için kütle ölçüm birimi yani kilogram cinsinden orantıyı yakalamak gerekecektir. Bunların toplam miktarı üç ölçü olduğu için tatlandırma oranı için de genellikle bir ölçü yeterlidir.

Örneğin;
Bir su bardağı dolusu yani dört orta boy yumurta (ortalama 250 gr)
Bir su bardağı dolusu süt ve zeytinyağını dilediğiniz oranda karıştırarak hazırlayın. (250ml/250 gr)

Bir su bardağı dolusu mısır unu 100 gram geleceğinden burada bir yanlışlık oluşabilir. Burada hacim olarak değil kütle olarak malzemelerin orantısını sağlamaya çalışmamız gerekiyor ki karışım uygun kıvamda oluşsun. Bu nedenle birer bardak sıvı kullanmamıza karşılık iki buçuk bardak mısır unu eklemelisiniz.

Kekimizin kabarması için kabartma tozundan 1 paket kullanmanız yeterli olacaktır.

Bütün malzemeleri topladığımızda elimizde 750 gr miktarında karışım olduğunu görmekteyiz. Bu karışımı tatlandırmak için 250 gr toz şeker yani bir buçuk su bardağı ilave etmemiz yeterli gelecektir. Ancak siz isteğe bağlı olarak miktarı azaltıp çoğaltabilirsiniz…

Vanilin, tarçın, kuruyemiş, parça çikolata, doğranmış meyveler gibi isteğe bağlı eklentiler yapabilirsiniz.

Şimdi sırasıyla hazırlama işlemine geçecek olursak;
1 su bardağı yumurta
1,5 su bardağı şeker
Çırpma teliyle iyice şeker kristalleri erimeye başlayıncaya kadar çırpılır.

0,5 su bardağı zeytinyağı çırpılan yumurtaya katılarak tekrar çırpılır.

0,5 su bardağı süt eklenerek sıvı karışım hazırlandıktan sonra
2,5 su bardağı mısır unu veya fındık unu (isterseniz ikisini birlikte karışık kullanabilirsiniz)

1 paket kabartma tozu
1 paket vanilin

Bütün malzeme karıştırılarak harç haline getirildikten sonra isteğe bağlı kuruyemiş, parça çikolata gibi malzemeler eklenerek pişirme tepsisine dökülür. 160-180 derece aralığında önceden ısıtılmış fırında 20-30 dakika arasında pişer. Pişme süresi, kek miktarı, pişirme tepsisi veya kalıbı, fırın ısısı gibi etkilerden dolayı +- 5-10 dakika değişiklik göstereceğinden takip etmekte yarar var.

Sevgideğer Okurlar şimdi yukarıda paylaşmış olduğum ölçülerde keyfi değişikler yaparak yeni tarifler yaratabileceğinizi hatırlatmalıyım.

Mesela süt yerin yoğurt kullanabilirsiniz. Veya hepsini yumurtayla yapmak için süt, yoğurt kullanmadan yarım bardak dolusu daha yumurta ilave etseniz tarifimizin ölçü dengesi değişmez. Ya da Pekmez tahin koyarak fark yaratabilirsiniz…

Değerli okurlar karşılaşacağınız sayısız kek tafini incelediğinizde aşağı yukarı bütün ölçülerin kıvam ayarının un miktarının iki katı sıvıyla karıştırılarak elde edilen bir harç olduğunu göreceksiniz. Elbette insanlar bu kıvamı daha sulu bir harç haline getirerek mois denilen ıslak kek türlerini de elde ettiklerinde bu ikiye bir oranın daha da açıldığını göreceğiz. O zamana kadar hoşca ve dostça kalın…

Afiyet olsun.