Çocukların keyifli bir yaz tatili geçirmesi, eğlenirken öğrenmesi, yeni arkadaşlıklar kurarak sosyalleşmesi, takım çalışması için yaz kampları bir fırsat.
Hayatımın asla unutamayacağım, en büyük deneyimi, ailemden ayrı olarak gittiğim ilk üniversite kampıydı. Kızım da bu yaz bizden ayrı ilk kampına hazırlanıyor. Çocukların keyifli bir yaz tatil geçirmesi, eğlenirken öğrenmesi, yeni arkadaşlıklar kurarak sosyalleşmesi, ekranlardan uzak kalması, sorumluluk bilinci geliştirmesi, takım çalışması içinde bulunabilmesi en önemli getirisi. Son yıllarda ebeveynli ya da ebeveynsiz, farklı ilgi alanları ve yaş aralıklarına göre kamp seçenekleri yer alıyor.
Gençlik ve Spor Bakanlığı Yaz Kampları:
Gençlik ve Spor Bakanlığı Yaz Kampları’ndan 12-22 yaş aralığındakiler ücretsiz yararlanabiliyor. Türkiye genelindeki toplam 43 gençlik kampında badminton, aqua park, sokak oyunları, gezi ve aktiviteler, tiyatro, müzik, voleybol, basketbol, futbol, kitap okuma, halk oyunları, el sanatları, tırmanma duvarı, yüksek ip parkuru, flyfox, macera parkuru, paintball, kano, dağ bisikleti, okçuluk, at biniciliği, mini golf, rafting vb. aktiviteler yer alıyor. Bakanlık bünyesinde, Girişimcilik, Temel İlkyardım ve Sağlık Bilinci, Sosyal Uyum, Engelli Gençler, Anne-Kız Baba-Oğul Kampı gibi tematik kamplar da mevcut. Kamp başvuruları https://genclikkamplari.gsb.gov.tr/ adresinden veya ‘e-devlet’ üzerinden de yapılabiliyor.
Global Sailing Academy:
Su sporları, çocukların disiplin, mücadele, karar alma gibi becerilerini geliştirmek için bulunmaz fırsat. Marmaris Karacasöğüt’te bulunan Global Sailing Academy, yaz boyunca çocuklara yelken eğitimini temel alan kamplar düzenliyor. Teorik derslerle başlayan kamp programı yoğun pratik uygulamalarla geçiyor.
Koç Üniversitesi Yaz Okulu:
Koç Üniversitesi English Language Center (ELC) for Kids yaz yatılı programında, 9-12 yaş arasındaki katılımcılar, İngilizce konuşma ve anlamaya yönelik becerilerini geliştirmek için hafta içi her gün 5 saat yoğun İngilizce pratiği yapıyor.
Oyun Kampta:
Yurt genelinde gerçekleştirdiği kamplarla dikkat çeken Oyun Kampta ekibi, çok yakında ebeveynsiz kamp programlarına da başlıyor. Kültür, sanat, doğa, deniz, spor gibi pek çok farklı temada, profesyonel kadrosuyla yarattıkları aile ortamı çocuklar için harika bir deneyim oluyor.
Geleceğin Yıldızları:
33 yıllık tecrübesiyle ülkemizin ilk, okul dışı eğitim kurumlarından olan Geleceğin Yıldızları, 4 farklı lokasyonda, 26 farklı kamp düzenliyor. 7-17 yaş arasındaki çocuklar için İstanbul, Uludağ, Alaçatı ve Çeşme’de doğa, deniz ve şehir kampları düzenleniyor. İngilizceden, robotik kodlamaya, bilimden, sörfe, filmden gelişim kampına kadar geniş yelpazede kamp seçenekleri var.
AKUT Doğada Yaşam Kampı:
AKUT’un düzenlediği doğada yaşam yaz kamplarında, anne çocuk, baba çocuk, doğa kampı, ekstrem gençlik kampı gibi İstanbul’da ve İstanbul dışında seçenekler mevcut. Çocukların hem doğa içinde harika zaman geçirmeleri hem de hayatta kalma becerileri üzerine eğitim almaları açısından güzel bir fırsat olabilir.
Nesin Matematik Köyü:
Nesin köylerinde, matematik, sanat ve felsefe alanlarında lise öğrencilerine yönelik yaz boyu kamp programları var. Ortalama 2 haftalık programlarda, eğitimciler, lise öğrencilerine matematik ve felsefe alanında düşünme, tartışma, araştırma ve öğrenme fırsatı sunuyor.
Nasuh Mahruki Doğa Kampları:
Nasuh Mahruki ile doğada liderlik okulu kamplarında çocuklar çadır kurmak, ateş yakmak, tırmanış gibi hayata hazırlayan pek çok beceriyi deniyor.
Uzay Kampı Türkiye:
Uzay Kampı Türkiye’nin 7-15 yaştaki çocuklar için düzenlediği yaz kampları; katılımcılarına okulda öğrendikleri fen ve teknoloji derslerini farklı bakış açılarıyla pekiştirme imkânı sunarken, analitik düşünme ve özgüven kazanımı gibi yetkinlikleri de kazandırıyor. 2022 Konaklamalı Yaz Kampı Programları şöyle: Galaktik Yaz Kampı: 6 gün, 9-15 yaş. Yıldızlar ve Gezegenler Macerası: 2 gün, 9-15 yaş. Aile-Çocuk Uzay Kampı: 2 Gün, 7-10 Yaş, 1 çocuk+ 1 yetişkin.
Problem çözmede destekliyor
Uzman Psikolog Deniz Hazal Karabulut yaz kamplarının çocukların gelişimine etkisini anlatıyor: “Çocukların doğayla iç içe olduğu ve aktif bir şekilde etkinliklere katılıp öğrenme sağladığı ortamların onların bilişsel ve davranışsal gelişimlerini desteklediği pek çok araştırmayla ortaya konulmuştur. Bu kamplar bir yandan çocuklar için risk faktörü oluşturabilecek davranış problemleri gibi konularda önleyici bir rol oynarken diğer yandan dikkat becerileri gibi bilişsel konularda destekleyici bir katkı sağlayabilir.”
Çocuğumuzun hazır olduğunu nasıl anlarız?
Çocuğunuzun tek başına bir kamp seyahatine hazır olup olmayacağını belirleyen şeylerden biri yaştır. Üç yaş ve öncesi dönemlerde mecbur olmadıkça uzun süreli ayrılıkları gelişimsel açıdan tavsiye etmiyoruz. Ancak 3 yaş ve sonrası için çocukların hazır bulunuşlukları ve kampın süresi göz önüne alınmalıdır. Şunlara dikkat etmelisiniz:
*Daha önce çocuğumla herhangi bir ayrılık denedim mi?
*Benden ayrı olarak tek başına uyuyabilir mi?
*Beslenme, diş fırçalama, tuvalet, giyinme gibi bakım becerilerini tek başına gerçekleştirebilir mi?
*Yönerge alabilir ve verilen yönergeleri takip edebilir mi?
Küçük Filozoflar Kampta
Çocuğumu henüz tek başına gönderemem diyorsanız ve birlikte kamp yapmak istiyorsanız, Küçük Filozoflar Kampta’ya bakmanızı tavsiye ederim. Eylül ayına kadar Kazdağları’ndan Datça’ya, Marmaris’ten Kapadokya’ya pek çok seçenek var.
Sabancı Üniversitesi Lise Yaz Okulu
Sabancı Üniversitesi’nin 2011 yılından bu yana düzenlediği Lise Yaz Okulu programlarında öğrenciler doğa bilimleri ve mühendislik, sosyal bilimler, sanat, yönetim, başarı ve meslek dâhil olmak üzere 40’tan fazla üniversite dersi arasından en az 2, en fazla 4 ders seçimi yapabiliyor. Lise Yaz Okulu programları, 13-17 yaştaki öğrenciler için ikişer haftalık 3 dönem halinde düzenleniyor.