Zeynep İşman

Zeynep İşman

zeynepisman@gmail.com

Tüm Yazıları

Beslenme anne karnından itibaren bağışıklık açısından önemli. Mevsimine uygun doğal, katkısız gıdalarla sağlıklı bir beslenme bütün yaş grupları için bağışıklığı destekliyor

Virüsler, salgınlar, pandemi nedeniyle kapalı ve havasız ortamlarda kalmak, hareketin azalması, hormonlu beslenme, mevsim geçişleri derken çocuklarımız daha sık hastalanır oldu. Bağışıklığı güçlendirmek için önerilen takviye gıdalara ve vitaminlere talep de arttı. Çocuklarımızın sağlıklı ve güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olması için neler yapmalıyız? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Melis Bayram Şirinoğlu ile konuştum.

Haberin Devamı

“Çocukluk çağı aşıları olmazsa olmaz”

Virüsler, salgınlar, mevsim geçişleri derken çocuklar çok sık hastalanmaya başladı. Çocuklarda bağışıklık sistemini güçlendirmek için neler yapmalıyız?

Bağışıklığı güçlendirmenin en doğal ve güzel yolu herkes için sağlıklı ve dengeli beslenmek, vitamin ve benzeri takviyeleri doğal yollarla almak, yeterince uyumak ve stres, kaygı gibi negatif düşüncelerden uzak kalmaktan geçiyor. Bunlar doğal bağışıklığı desteklemenin temellerini oluşturuyor. Bunların yanı sıra bir de kazanılmış bağışıklık var ki bunu desteklemenin en güzel ve önemli yolu aşılar. Önerilen çocukluk çağı aşılarının önerildiği zamanlarda yapılması büyük önem taşıyor.

Özellikle mevsim geçişlerinde bağışıklığı nasıl destekleyebiliriz?

Her dönemde olduğu gibi mevsim geçişlerinde de herkes için sağlıklı, dengeli bir beslenme, yeterince uyku ve mümkün oldukça stresten uzak bir yaşantı en güzel bağışıklık koruyucu ve destekleyici faktörlerdir. Mevsimsel geçişlerde alerjik bir bünyeye sahip çocuklarımız bu dönemi daha hassas geçirebiliyor. Bu anlamda takip ve tedavilerinin aksatılmaması önem taşıyor.

Güçlü bağışıklığın temelleri anne karnında atılıyor

“D vitamini çocuklukta çok önemli”

Takviye gıdaların ve vitaminlerin faydası ne? Nasıl ve ne şekilde kullanılmalı?

Gerekli zamanlarda çocuklar için, içerik olarak çocuklara uygun takviyeler kullanılabilir ve bunlardan fayda da sağlanabilir. Ancak burada lüzumsuz takviye alımının önüne geçmek önemli. Çocuklarımız için bir besin, vitamin, mineral takviyesi alacağımız zaman mutlaka çocuk doktoruna danışarak gerekli olan takviyeleri almalıyız. Gerçekten eksik olan, yeterince alınamayan ya da koruyuculuk sağlayacağını düşündüğümüz durumlarda takviyelerden kullanmak fayda gösterir ama her şeyin fazlasının da zarar getirebileceğini unutmayalım. Fayda sağlamaya çalışırken çocuklarımıza zarar vermeyelim.

Haberin Devamı

Vitamin takviyeleri ve bağışıklık konusunda bu aralar çok gündemde olan bir ilişki de D vitamini ve bağışıklık sistemi ilişkisi. D vitamini çocukluk çağı için çok önemli bir vitamin. İlk iki yaşta belirlenmiş standart dozlarda rutin kullanımı önerilmekte. Sonraki yaşlar için de 1 yaştan başlayarak rutin olarak ölçümlerinin yapılması ve eksiklik halinde eksikliğin giderilmesi önem taşıyor. Vücudumuzda D vitamini sentezinin yolu ise güneş ışığından doğru şekilde faydalanmaktan geçiyor.

Güçlü bağışıklığa sahip olmanın olmazsa olmazları neler?

Güçlü bir bağışıklık sisteminin temelleri anne karnında atılmaya başlıyor. Annenin gebelikteki beslenmesi, doğumun şekli, bebeğin anne sütü alma durumu, bağışıklık sistemini etkileyen faktörler. Beslenme anne karnından itibaren bağışıklık açısından önemli. Mevsimine uygun doğal, katkısız gıdalarla sağlıklı bir beslenme bütün yaş grupları için bağışıklığı destekleyici olmakta. Coğrafya, insana sunabildiği imkânlar açısından bağışıklıkla ilişkilendirilebilir. Örnek vermek gerekirse yaşam koşullarının oldukça zor olduğu Afrika’da doğan çocuklar, hem salgın hastalıklarla hem de yetersiz besin ve su kaynaklarıyla yüzleşerek dünyaya geliyorlar ve maalesef bunlar bağışıklık sistemleri açısından olumsuz faktörler. Genetik açıdan bakıldığında ise bazı hastalıkların bazı ırklarda genetik yatkınlık sebebiyle daha sık görülebildiğini, bunun yanı sıra astım, atopik dermatit, alerjik rinit gibi hastalıkların da anne babada mevcut ise bebekte de olma riskinin arttığını biliyoruz.