Müzeler bir ülkenin kültürel ve tarihi mirasını yansıtan en önemli değerlerinden. Bu açıdan çocuklarla müzeleri ziyaret etmek ve bu bilinci aşılamak gerekiyor.
Ülkemiz tam anlamıyla bir müzeler cenneti. Yazı için araştırma yaparken, bu yaşımda ülkemde ne kadar çok bilmediğim müze olduğunu fark ettim ve üzüldüm kendi adıma. Değerlerimizi, gelenek göreneklerimizi, toplum olma bilincini aşılamanın en etkili araçlardan biri de müzeler. Geçmiş ve gelecek arasında bağ kurmak ve olayları daha geniş bir çerçeveden bakabilmenin de yolunu gösteriyor bize.
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Müzeler Dairesi Başkanı Bülent Gönültaş, ülkemizde müze bilincinin hızla geliştiğini anlatıyor: “Özellikle okul çağındaki gençlerimiz belirli programlar dâhilinde müze ziyaretlerine bulunuyor. Artık hemen her müzemizde çocuk şenlikleri, atölye çalışmaları, drama gösterileri, seminerler, konferanslar, geçici sergiler ile kültürel amaçlı geziler yapılıyor. ‘Müzeler okuldur’ düşüncesinden yola çıkarak, dokunmatik ekranlarda eserlerden ilham alınarak hazırlanmış eğitsel oyunlar, sinevizyon odalarında canlandırma örnekleri, ziyaretçinin dikkatini çekme, merak uyandırma ve öğrenmeye etme, audio rehberler ile eserler hakkında ayrıntılı bilgi edinme gibi çocukları cezbedici pek çok eğitsel aktivite yapıyoruz.”
Çocuk etkinlikleri olan müzeler
Gönültaş, “Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Cumhuriyet Müzesi, Tunceli, Edirne, Antalya, Alanya, Batman, Milas, Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa, Mersin, Kayseri, Çorum, Tire, Sivas, Kars, Kocaeli müzelerimiz, Troya Müze’miz, çocuklara yönelik çalışmalarıyla ön plana çıkıyor. Bakanlığımız denetiminde faaliyet gösteren özel müzelerimiz arasında da İstanbul Oyuncak Müzesi, Ankara Cin Ali Müzesi, Etimesgut Türk Tarihi Müzesi, Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi gibi pek çok müzeyi örnek verebilirim” diyor.
Troya Müzesi
Fırat Bingöl (Sanat Eğitmeni)
Detayları keşfetsin
Çocuklar için müze/sergi gezileri neden önemli?
Müze ve sergi gezileri, büyük sanatçıların ürettiği işleri görmeleri ve alternatif bakış açıları kazanmaları açısından ufuk açıcı bir özellik taşır. Bu sayede çocuklar geliştirdikleri alanlarda kendilerine model olacak eserleri ve sanatçıları yakından tanıma şansını yakalar. Çocuklar müze ve sergiler sayesinde farklı disiplinlerdeki farklı üretim biçimlerini de görerek kendi yeteneklerini keşfeder. Bu izleme ve keşfetme biçimi sayesinde çocuklar, edindikleri bilgiyle sınırlı kalmayıp, kendi yeteneklerinin de önünü açarak, farklı ifade biçimlerini keşfetmiş olur. Kendisi gibi birbirinden farklı sanatçıların eserlerini görmeleri ve bunlar hakkında sorular sormaları ve yorumlar yapmaları kendi yollarını bulmalarında onlara büyük katkı sağlar.
Çocuklarla müze nasıl gezilir?
Bu turların verimli olması için en önemli şartlardan biri, çocukların da içlerinde aktif olarak yer alacağı interaktif turlar düzenlemektir. Tura rehberlik eden kişi (sanat eğitmenleri, ebeveynler ya da tur rehberleri vs.) eser hakkında bilgi vermenin yanı sıra çocuklara sorular sorarak onların dikkatini konuya çekmeli. Aynı zamanda çocuklardan yorumlar yapmalarını istemek ve merak ettiklerini sormaları konusunda teşvik etmeleri çok yararlı olacaktır. Bana göre bu interaktif turların en önemli aşamalarından biri Bakmak/Görmek olarak adlandırdığım kısım. Bu kısımda çocuklar gördükleri eserlerin birebir kopyalarını hemen orada çizerek, eser ile bütünleşmeye, onda saklı olan detayları keşfetmeye olanak buluyor.
Ara tatil için öneriler
İstanbul Arkeoloji Müzesi
İstanbul Modern
Pera Müzesi
Proje 4L Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi
Arter Müzesi
Doğançay Müzesi
Karikatür ve Mizah Müzesi
Sabri Artam Vakfı Otomobil Müzesi
TÜRVAK Sinema Tiyatro Müzesi
Oyuncak Müzesi