Güçlükler içinden geçip yeni yıla merhaba dedik. İçimiz yine umut dolu. Her şeye yeniden başlayabiliriz. Çocuğunuzun mutluluğu için mesela; ebeveynliğinizi sorgulamak ister miydiniz? Sizlere sorular soruyor ve cevapları size bırakıyorum.
Her biten yılın ardından, ne kadar zorlayıcı olduğunu düşünür ve yeni yılın her açıdan daha iyi geçmesini ümit ederiz. 2022 de farklı sayılmazdı. Hatta unutulmayacaklar arasına girebilir. Pandemi sonrası, “Acaba rahata erer miyiz?” diye umutlanırken, sadece ülkemizde değil, tüm dünyada yaşanan tonla sıkıntı hepimizi daha da yalnızlaştırdı. Ekonomik krizler, doğal afetler, savaşlar, her tür şiddet ve güvensiz ortam, yaşama ve insana dair inancımızı sürekli kırıyor. Yine de her gelen yeni yıl için, içimizde iflah olmaz bir umut var. Çünkü bugün 1 Ocak. Her şeye yeniden başlayabileceğimize dair inancımız olmasa nasıl yaşardık bu hayatı?
Çocuklu aileler için de zorlayıcı bir yılı geride bıraktık. Değişken eğitim sistemi, hayat pahalılığı, çocuk istismarındaki artış, akran zorbalığının inanılmaz boyutlara ulaşması ve ekran bağımlılığı gibi onlarca başlık, zaten zorlayıcı olan ebeveynlik yolculuğunda, anne babaları fazlasıyla yordu. Ancak hayatta neye odaklanırsak, onu çoğaltıyoruz. Çocuklarımızı büyütürken, olumsuzluklara odaklanıp, hayatı olduğundan daha çekilmez hale getirmeyi mi seçeceğiz? Yoksa değiştirebileceklerimize odaklanıp, yaşamımızı daha anlamlı mı kılacağız?
Sorular bende
Pekâlâ; bugün bir milat olsaydı, ebeveynliğinizle ilgili neyi farklı yapmak isterdiniz? Bu haftaki yazımda sizlere bolca soru soracağım ve cevapları boş bırakacağım. Soru sormak beyni çalıştırmak için en etkili yöntem. Cevaplar her zaman o kadar da önemli değil. Bir soru sorarak beynimizde kıvılcım çaktırdığımızda, bazı kimyasallar ve nöronlar aktifleşir ve inanılmaz bir hızda çalışmaya başlar. Uzun soluklu değişimler de, işte bu kıvılcımlarla başlar. Hadi bakalım, beynimizi çalıştıralım biraz…
Cevapları sizde
Bugün bir milat olsun. Gelecekte çocuğunuzda hangi izleri bırakmak isterdiniz? Neden?
Bunun için neler yapıyorsunuz? Ya da buna engel olan neleri değiştirmelisiniz?
Hangi değerleri çocuğunuza vermek istiyorsunuz? Bunun için hangi değerlere sahip olduğunuzun farkında mısınız? Değerler aile bağlarını güçlendirir. Değerleri olan insan, yaşama daha sağlam tutunur. Ne için yaşadığını, kim olduğunu ya da kim olmadığını bilir.
Ailecek rutinleriniz var mı ve onlara sahip çıkıyor musunuz?
Hayatta nelere tutunuyorsunuz? Neleri bırakmak istiyorsunuz?
Kendi ebeveynlik tarzınıza baktığınızda neler hoşunuza gidiyor ya da nelerden hoşlanmıyorsunuz?
Kendinize çocuğunuzun gözünden bakmayı denediniz mi hiç?
Siz kimsiniz? Çocuğunuz kim? Onun ebeveyni olmasaydınız, yine de onu sever miydiniz?
Çocuğunuzla iletişim kurarken en çok hangi kelimeleri kullanıyorsunuz? Neden?
Kendiniz için neler yapıyorsunuz? Kendinize özen göstererek, çocuğunuza da kendine özen göstermeyi modelleyebiliyor musunuz?
Hayatınızda en az bir güvenli ilişkiniz var mı? Ve siz çocuğunuz için güvenli bir liman mısınız?
Şikâyet edenlerden misiniz, değiştirmeye çabalayanlardan mı? Çocuğunuzun hangisi olmasını isterdiniz?
İyi bir dinleyici misiniz? Çocuğunuzu, sözünü kesmeden, yargısızca, nasihat etmeden ya da eleştirmeden hiç dinlediniz mi?
Kavga, çatışma, ses yükseltme, bazen kırıcı konuşma her ilişkinin doğalı. İletişimin olduğu yerlerde, bunlar da olur. Önemli olan telafi edebilmek. Çocuğunuzun kırılan kalbini ne kadar hızlı onarabiliyorsunuz? Özür dileyebiliyor musunuz?
Hayır demeyi ve sınır koymayı bilen bir insan mısınız? Kendi çocukluğunuzda bunu deneyimleme şansınız oldu mu? Ve şimdi bu yetkinliği çocuğunuza aşılayabiliyor musunuz?
Onun kendi olabilmesi için ona alan tanıyor musunuz?
Yapamadıklarına odaklanmak yerine, başardıkları ve çabaladıkları için onu takdir ediyor musunuz?
Bu yıl kaç kere birebir zamanlar yaşadınız? Tüm samimiyetiniz ve varlığınızla, o anları çocuklarınız için ölümsüz kıldınız mı?
Çocuğunuza, dersleri, ödevleri, yedikleri, sorumlulukları dışında, gerçekten nasıl olduğunu en son ne zaman sordunuz?
Çocuğunuz sizi 3 kelime ile tanımlayabiliyor mu? Anlattığı insanı tanıyor musunuz?
Doğaya ve hayvanlara iyi davranıyor musunuz?
Bu yıl sadece kendi çocuğunuz için değil, başka çocuklar için de fayda yaratacak ne yaptınız?
Çocuklarımızın geleceği
Unutmayalım ki, sadece kendi çocuğumuzun iyiliği, mutluluğu, başarısı için mücadele etmek, ileride daha güzel bir dünyada yaşayacağı anlamına gelmiyor. İçinde yaşadığı toplumun mutluluğu, güvenilirliği, kalitesi çocuklarımızın geleceğinde baş etken. Hiç kimse mükemmel değil. Ama potansiyelimizin farkında olup, elimizden gelenin en iyisi için çabalamak, çocuklarımızın hakkı. Herkese mutlu yıllar…