Yeni ekonomi yönetimi para politikası ve ekonomi modelinde yaklaşım değişikliğini gündeme getirdi. Sıcak para hareketi beklentisi yükseldi. Kur, faiz ve dövizde denge fiyatları gündemde.
Ekonomide yaşanan değişime uygun olarak yatırımcılar kendi portföylerini gözden geçiriyor. Farklı enstrümanları, fırsatları ve riskleri değerlendirerek, kendilerini yeni ekonomik döneme adapte etmek için stratejilerini yeniden şekillendiriyorlar. Ekonomide rasyonele dönüş söylemi hisse senetlerine ilgiyi canlı tutmaya olanak tanıyor. Bunun da borsada yeni alımları getirmesi muhtemel. Yüksek enflasyon, yüksek kur, yüksek faiz ortamında alternatifleri olsa dahi enflasyon düşünüldüğünde çok düşük kalan endeks hisseleri dikkat çekiyor.
Yabancının hisseleri
Mayıs ayı yabancı işlemlerinde Tofaş Fabrika, Anadolu Efes, Koç Holding, Ülker Bisküvi, Coca Cola İçecek, Kiler Holding, Enerjisa Enerji, Büyük Şefler Bigchefs, Yapı ve Kredi Bankası, Borusan Mannesmann net alımda öne çıkan şirketler oldu. Bu şirketler içerisinde Tofaş Fabrika, Anadolu Efes, Koç Holding, Coca Cola İçecek, Enerjisa Enerji temettü ödemeleri ile de öne çıkıyor.
Dolar kurunun hareketlenmesiyle birlikte dolar bazında BIST 100 Endeksi 231 dolar ile 50 haftalık ortalamasına geriledi. 50 haftalık ortalamanın üzerindeki hareketlerde yatırımcılar hisse senetlerinin fiyatının yükseliş eğilimini sürdürme olasılığının yüksek olduğunu düşünür. Endeksin dolar bazında güçlü bir destek noktasında olduğunu söyleyebiliriz.
Kritik tarih: ‘22 Haziran’
Piyasalar Para Politikası Kurulu’nun 22 Haziran faiz kararını bekliyor. Uzun bir aradan sonra para politikasının seyrini görmek için meraklı bir bekleyiş var. Zira bu toplantı piyasalar için belirleyici olacak. Ekonomi yönetimindeki değişim; Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’dan beklentiler yükseldi. Ancak öyle güçlü bir alım dalgasını getirecek bir hareketlenme de gözükmüyor. Daha çok “bekle-gör” moduna çekilen piyasalar gerçekleşmelere odaklanacak. Oysaki; Mehmet şimşek sorunların çözümü için regülasyonlar ile piyasaya karşı karşıya gelen değil, istişare ile çözüm üretecek bir yaklaşım sergileneceği mesajını piyasalara veriyor.
Piyasa beklentisi haziran ayında faizin yüzde 25’e çıkması yönünde oluştu. Merkez Bankası’nın beklenti anketinde ise TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı olan yüzde 17,56 öne çıkıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e ilişkin atacağı adımları kabullendiklerini söylemesi faizde bir adım atılacağının işareti.
Şimşek etkisi görülecek
Bakan Şimşek etkisi ilk TCMB toplantısında etkisini gösterecek. Şimşek’in etkisi ve faiz politikasındaki olası değişiklikler, piyasalarda nasıl karşılanacak ve nasıl bir etki yaratacak, bunlar gerçekleşmelerle birlikte daha net bir şekilde anlaşılacak.
FAİZ KARARI SONRASI BEKLENENLER
Piyasa dostu bir faiz kararı olması halinde beklentiler:
1 TL varlıklara ilginin artması.
2 Döviz bazlı enstrümanlardan TL bazlı enstrümanlara kayma.
3 Sıcak paranın TL varlıklara yönelmesi.
4 Yabancı alımları ile hisse senetlerine yönelimin artması.
5 CDS oranlarında gerileme.
Piyasa beklentisini karşılamayan bir faiz olması halinde beklentiler;
1 Güçlü bir sözlü yönlendirme.
2 Atılacak adımların para politikası metninde net, aşamalandırılarak belirtilmesi.
3 Karar metninde yüzde 5 olan enflasyon hedefinin temenniden çıkarılarak gerçeğe yaklaştırılması.
4 Kararın gerekçesi ve süresi, dayanaklarının ayrıntılandırılması.
5 Şeffaf bir bilgi paylaşımı ile piyasalarda tansiyonun düşürülmesi.
‘Performans’ gösteren şirketler
Yıllık ve çeyrek bazda hızlı büyüyen şirketler güçlü fiyat performanslarıyla dikkat çekiyor. Büyüme trendi, özellikle ihracat yapan şirketler için büyük bir fırsat sunuyor. İhracat, Türk firmalarının uluslararası pazarda rekabet edebilirliğini artırırken büyümelerini destekliyor. Listede farklı sektörlerde faaliyet gösteren önemli şirketler yer alıyor. Kontrolmatik, THY, Tofaş Fabrika, Çimsa, Türk Traktör, Mavi Giyim, Ford Otosan, Coca Cola İçecek hisseleri hızlı büyürken yatırımcısına da yüzde 100’ün üzerinde kazandırdı. Listede yer alan Anadolu Isuzu’nun ise getirisi yüzde 46 ile sınırlı kaldı.
İhracat yapan şirketler, döviz kurlarındaki artıştan da faydalanarak yüksek gelir elde edebiliyorlar. Özellikle yurtdışına yoğun ihracat yapan ve ürünlerini uluslararası pazarlarda başarıyla pazarlayabilen şirketler, hisse senetleri piyasasında yatırımcıların dikkatini çekiyor. Bakan Şimşek’in “Ülkemizin yatırım, ihracat ve istihdam noktasında güçlü bir şekilde, toplumda refah artışını sağlayacak bir modelle yolumuza devam edeceğiz” söylemi önümüzdeki dönemde ihracat yapan şirketlerin büyüme eğiliminin süreceğini gösteriyor.