Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Global krizin bir büyük dalgasının daha yolda olduğu yönünde söylentiler var. Hatta, bu konuda tanınmış iktisatçıların bazılarının öngörüsü bulunuyor. Görüşler daha çok Avrupa Birliği’ne(AB) dahil ülkelerin ekonomileriyle ilgili. AB’ye dahil ülkelerde önümüzdeki günlerde dev birkaç bankaya el konulabileceği dillendiriliyor.
AB’deki gelişmeler ne olursa olsun, yaşanılan global krize yakın bir kriz yaşanabileceğini zannetmiyorum. Global krizin başlangıcından beri AB, kriz karşısında yeterli tedbir alamadı. AB ülkeleri arasında, ekonomi yönetimi, şeffaflık, benzer veriler üretilmesi, denetim gibi konularda otorite boşlukları var. Bu nedenle de, global krizin etkileri bu bölgeye gecikerek yansıdı.
Global krizin başlangıcında olduğu gibi bitişinde de inişli çıkışlı ama iyileşme yönünde bir grafikle karşılaşacağız. Dünya ekonomileri gittikçe düzeliyor. AB’de düzelme biraz daha geç olacak. Bu sırada, bazı çürük halkalar ayıklanabilecek.
Ülkemizle ilgili ciddi bir sıkıntının ortaya çıkabileceğini öngörmüyorum. Doğal olarak, AB’deki sıkıntı bize de olumsuz biçimde yansıyacaktır. Ama, bizde işler giderek düzelecek. Biz, önümüzdeki her ay daha iyi bir ekonomik tabloyla karşılaşacağız.

Haberin Devamı

Yunanistan’da durum
- İhracat dolar bazında önceki yıla göre yüzde 21.6 düştü.
- Aynı bazda ithalattaki düşüş yüzde 27.6.
- İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 29.9.
- Dış ticaret açığı, 173 milyon euro oldu. Bu açıkta, 250 milyon euro’luk petrol faturasının payı var.
- Enflasyon yükseliyor. Sadece geçen şubat ayı enflasyonu yüzde 2.8 idi.
- İşsizlik yüzde 11.5 civarında ve yükseliyor.
- İnşaat sektörü önceki yıla göre, yüzde 27.6 oranında daraldı.
- Her şeye zam yapılıyor. Ulaştırmada yüzde 11.4, sigara ve alkolde yüzde 6.5 artış gerçekleşti.
- Bu yıl Hazine’nin borçlanması gereken miktar 74 milyar dolar (54 milyar euro).
- Bu tutarın sadece 18 milyar doları borçlanıldı. Nisan ve mayıs ayları için de 27 milyar dolar daha gerekiyor. Bu tutarın ancak bir bölümünün borçlanması gerçekleşti.
- Bu yıl Hazine 6.55 milyar dolarlık bir bütçe tasarrufu gerçekleştirebildi. Ayrıca, 3.3 milyar dolar tutarında ek vergi toplanması öngörülüyor. Doğal olarak, bu rakamlar yeterli değil.
- Geçen yıl boyunca düşen cari işlemler açığı, ocak ayında 3.7 milyar euro’ya yükseldi. Bu miktar, geçen yıla göre yüzde 9.7’lik bir artış anlamına geliyor.
- 2009 yıl sonu itibariyle, Merkez Bankası’nın rezervleri çok düşüktü ve 3.8 milyar euro seviyesinde idi.
Komşu için, ekonomide iyi haber beklenmiyor.