Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Net Yabancı Yatırımların, Gayri Safi Milli Hasıla(GSMH)’lara oranları itibariyle bakıldığında, Türkiye dahil bazı gelişmekte olan ülkelerin yabancı sermaye çekicilik durumları, aşağıdaki tabloda yer alıyor.

Türkiye’nin yabancı sermaye çekiciliği


WEF, Nomura ve Akbank kaynaklarından alınan bu tablo, geçmiş yıllarda diğer ülkelere gelen yabancı sermayenin de bize gelenden düşük olmadığını gösteriyor. En büyük övünç kaynağımız olan “Doğrudan Yabancı Yatırımlar” konusunda, büyük bir farklılık yaratamadığımızı görüyoruz. Tasarruf oranlarımızı arttırıp, cari açık sorunumuzu çözmeden, bu konuda bir sıçrama olmayacağını görmemiz lazım.

Rezervler yeterli ama
Aşağıdaki tabloda, yukarıdaki ülkelerde bulunan döviz rezervlerinin GSMH’lerine yüzde oranları verilmiş. Görüldüğü gibi, yüksekliği ile övündüğümüz rezervlerimizin de, karşılaştırmalı olarak alındığında çok yüksek oranlara ulaşamadığı gözlemleniyor.

Haberin Devamı



Tabloda, GSMH’lerine göre Malezya’nın % 42, Çin’in % 40, Brezilya’nın % 16, Hindistan’ın % 15, Türkiye’nin % 12 ve Endonezya’nın
% 12 oranında döviz rezervi sahibi olduğu görülüyor.

Neyse ki, bankalarımız güçlü
Ekonomimiz, yüksek kârları olduğu gerekçesi ile üzerine gidilen bankacılık sektörümüz sayesinde gücünü ve güvenilirliğini koruyor. Sektörde, batık kredilerin öz sermayeye oranları hala çok iyi. Bankalarımız güçlü olduğu sürece, faiz oranları ve risk oranları(spread) yüksek olsa bile, kredi bulmakta ve önceki kredilerimizi yenilemekte zorluk çekmeyiz.
Yukarıdaki tablo ile aynı kaynaklardan alınan verilere göre, batık kredilerin öz sermayeye oranı, Çin(2012)’de % 1.6, Endonezya (2013 Haziran)’da % 1.8, Malezya’da % 2, Türkiye (2013 Temmuz)’de % 2.8, Hindistan’da % 3.2 ve Brezilya’da % 3.4 olmuş.