Firmanıza isim ararken, ileride şirketleşmeyi ve işinizi büyütmeyi düşünerek bir seçim yapın. Bir kaç yıl sonra, halka açılabilir; bayilik veya temsilcilik verebilir veya bir vakfa dönüşebilirsiniz. Yahut da, bir süre sonra, başka bir şirketi satın alabilir; şirketinizi satabilir veya bir şirketle birleşebilirsiniz. Uluslararası bir şirketle işbirliği yapma olanağını da bir kenara atmayın. Ne de olsa, dünyadaki ekonomik hareketin yüzde 7’si çok uluslu şirketler tarafından gerçekleştiriliyor.
Şirketinize isim ararken, aile adınızı yaşatmak gibi eski alışkanlıklardan vazgeçin ve aşağıdaki prensipleri uygulayın:
- Bu yüzyılda, internet kullanımı ve sanal alem büyük önem kazandı. Bu nedenle, öncelikle kullanabileceğiniz internet sitelerini araştırın. Bu konuda “domain suggestion tool” siteleri size yardımcı olur. Buradan, size uygun 10 - 15 isim seçin.
- Seçeceğiniz isim, yapacağınız işi aşağı yukarı tarif etmelidir ki, marka adı iyice yerleşmeden de, rahat satış yapabilesiniz.
- Firmanızın adı, mümkün olduğu kadar kısa ve ulusal veya uluslararası faaliyetlerde kabul görebilecek biçimde seçilmelidir.
- Seçtiğiniz şirket ismini, bir kaç kez yüksek sesle tekrarlayın. Dilinizde veya yabancı dillerde, kötü bir anlama gelmediğinden emin olun. Özellikle, internet sorgulamalarında, başka kelimeler ve sitelerle karıştırılmamasına dikkat edin.
Bunları sakın yapmayın
Şirketinize isim seçerken, mutlaka kaçınmanız gereken konular şunlar:
- Şirketinizin adını belirlerken, isminizi, soyadınızı veya aile adınızı kullanmayın. Bu kullanımların, müşteriyi sinirlendirdiği ve şirketlerin daha az kurumsallaştığı, profesyoneller tarafından yönetilmediği görünümü verdiği; anlaşılmıştır. Şirketler batmak için kurulmazlar ama her yıl dünyada milyonlarca şirket batıyor. Adınızı verdiğiniz şirketin batması halinde, sizin adınız da, batan şirketle birlikte anılacaktır.
- Şirketinizin adı, rakip şirketlerle benzer olmamalıdır. Bu durum, müşterilerin kafalarında karışıklığa neden olur. Yine, internet sorgulamalarında, internet şirketlerine para ödemeseniz bile, adınızın rakiplerinizden önce yer almasını sağlayacak bir isim seçmelisiniz.
- Şirketinizin üreteceği ürün veya hizmet tam olarak ortaya çıkmadan isim seçimizi yapmayın. İsim seçimi, bir anlamda marka seçimidir ve bunu şirket logosu tamamlayacaktır. Bu nedenle, bir kaç seçilebilecek isim hazırladıktan sonra, üreteceğiniz ürün ve servise göre, son seçiminizi yapın.
Bazı istatistiki bilgiler
Yeni bir iş kurarken, bilmeniz gereken bazı istatistikler şöyle sıralanabilir:
- İşgücü kullanımının yaklaşık, yüzde 65’i küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ), yüzde 9’u kâr amacı gütmeyen vakıflar tarafından sağlanıyor.
- New York Borsası’nda, halka açılmakla şirketler, sadece 2013 yılında 55 milyar dolar sermaye artışı sağladılar. Bu nedenle, şirketlerin halka açılışı ve borsaların desteklenmesi şart. Yeni şirket kurarken bile, halka açılmayı hedefleyin.
- Yeni kurulan şirket ve firmaların yüzde 75’i ilk 6 yıl içinde kapanıyor.
- Başlarken bir iş planı hazırlamış olan firma ve şirketlerin batma olasılığı, diğerlerine oranla 2.5 kat daha az.