Üniversite öğrencilerimizin bilgi ve dünyayı algılama seviyeleri yeterli değil. Anlaşılan hâlâ, “komplo teorileri” ve “uç ideolojiler” öğrencilerimizi etki altına almış vaziyette. Geçen hafta, bir üniversitenin öğrencileri kendilerini bilgilendirmek üzere üniversitelerine gelen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı’na yumurta attılar. Ayıp ettiler. Bağımsız BDDK sayesinde, binlerce kişi çalıştıran, her işlemi didik didik denetlenen bankacılık sektörümüz, dünyanın en güvenilir bankacılık sistemlerinden birine sahip oldu. Bu yüzden de, global kriz ülkemizde nispeten daha az hissedildi ve krizden ilk çıkacak ülkelerden biri biz olduk.
Tabii ki, BDDK’nın münferit işlemleri eleştirilebilir. Örneğin ben, BDDK’nın bankaların uzun vadeli bono çıkarmalarına neden karşı çıktığını anlayamıyorum. Eğer bu konuda bazı bankalar için sıkıntı varsa, o bankalar için kısıtlama getirilebilir. Yoksa, uzun vadeli borçlanma, vade uyuşmazlığı(maturity mismatch) nedeniyle oluşan riskleri azaltıyor. Bankaların uzun vadeli kredi verebilmeleri, aslında uzun vadeli borçlanabilmelerine bağlı. BDDK’nın piyasanın gelişmesini engelleyici değil, teşvik edici bir rol üstlenmesi lazım.
SPK da farklı değil
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı geçen hafta bir konuşma yapmış ve demiş ki:
- İMKB’den yanlış iş yapan 40-50 kişiyi sepetleyebilirsek, piyasaya güveni artırırız.
- İMKB’deki toplam işlem hacminin yüzde 1-2’si manipülasyon sonucu ortaya çıkan işlem hacmidir. Bunlar temizlenmeli.
- Hırsızlığı yapmadan yakalamak için, 18 kişi kimin ne alıp sattığını anında gözetliyor.
- Yüzde 100 bankacılığın kontrolünde olan bir finans yapısı sağlıklı değil.
- Brüt takas uygulaması, birçok kişiyi rahatsız etti. Demek ki, iyi oldu.
- Gazetecilerin hesaplarını kontrol ettim.
- Sermaye Piyasası Yasası’nı değiştireceğiz.
- Halka açık futbol kulüplerinin profesyonelce yönetildiği konusunda şüphelerimiz var.
- Yanlış yapana, kazandığı paranın 2-3 katını ver bakayım derseniz, bakalım bir daha yanlış yapar mı?
Bu söylemden sonra, SPK’nın konulara iyi teşhis koyamadığı hissine kapıldım. Piyasayı büyütmek yerine, kontrol etmek ve cezalandırmak eğilimi var. Oysa, bana göre önce büyütüp, sonra sopa göstermek önemli. Biz böyle yapmıştık.
Adam sallandırmak her zaman işe yaramıyor.