Gençler, orta yaşlılar hatta yaşlılar artık, hayatlarını ve yatırımlarını daha bilimsel kurallarla düzenliyorlar. Yatırımlarda en önemli faktörler, “zaman, süre ve gerçek getirinin hesabı”. Önce bir rezerv (birikim) yaratmak, sonra bu rezervi büyütmek zorundasınız. Birikimlerinizin bir bölümü likit olarak tutulmalıdır. Birikimlerinizin ikinci bölümü, iyi getiri kazanan parasal araçlara yatırılacaktır.
Yatırım yaparken, önceki yazımdaki prensiplere ek olmak üzere, şu ilginç kuralları da hiç unutmayın:
- Yabancı yatırımcıların kendi ülke parası değer kaybederse, yatırımlarının değeri de azalır. Tabii, tersi de geçerli. Dışarıda yatırım yapmadan önce, çıktığınız para cinsinin değer kaybetme olasılığını da hesaba katmalısınız.
n Yatırım danışmanınızın geçmişteki başarısı, sizin gelecekteki getirinizi garanti altına almaz.
- Yapılan araştırmalar, en büyük zararların yatırımcıların paniklemesi sırasında oluştuğunu gösteriyor.
- “Fon” satın alacaksanız, “beta”sını sorun. “Beta”, o fonun borsa endeksi karşısındaki performansını gösterir.
- Borsalarda, fiyatlar çok süratli değişir. Hiçbir zaman, en ucuza alım ve en pahalıya satım yapmayı beklemeyin. Eğilimlere hedeflenin. “Alıp, tutan” en büyük kârı yapar.
Gereksiz harcamaya dikkat
- Yatırımlarda amaç, riski azaltırken getiriyi yükseltmektir. Bu nedenle, varlıklarınızın hepsini tek yatırım aracına yatırmayın, 4-5 araca dağıtın ve kısa olmayan belli aralıklarla, yatırım araçlarınızın oranını ve çeşidini yeniden düzenleyin. Kazancınız yüksek olan yatırım araçlarınızı satın ve yükseleceğini tahmin ettiğiniz ucuz araçları alın.
- Borsada tek bir şirkete yatırım yapacağınıza, bir “fon” hissesi satın alın. Bu, yanlış hisseye yatırım yapmanızın olağan riskini azaltacaktır.
- Bir fonun “standart sapma” oranına bakın. Sapma oranı yükseldikçe, risk ve dalgalanma oranı artacaktır.
- “Bütçe”nizi hazırlayarak, gereksiz harcamalardan ve olası nakit sıkışıklıklarından kurtulabilirsiniz. İster zengin ister fakir olun, mevcut paranızın nasıl harcandığını mutlaka bilmelisiniz.
- İflaslar, genellikle henüz kazanmadığınız parayı şimdi harcamak ve geliriniz azaldığında harcamalarınızı kısmamak yüzünden oluşur. Genel kaide, her yıl gelirinizin yüzde 28’inden fazlasını borç faizi ödemeye ayırmamanızdır.
- En büyük finansal varlığınız, gelir elde edebilme olanağınızın devamıdır.
Para, problemleri çözmez, yenilerini yaratır. Ama, işsizlik probleminin çözümü için de zenginin daha zengin olması gerekiyor.