Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ortalama insan, sıradan insandır. Sıradan insan, “Ne iş yaparsın?” sorusuna, “Ne iş verirsen, onu yaparım” cevabını verir. Sıradan insanın, sıradan olmayan ücret isteme hakkı yoktur. Çünkü, “iş verene ne verebileceği” konusunda bir fikri yoktur. Sıradan insana, sıradan para verilir.
İş yönetimi bakımından “başarılı” insan, hiç olmazsa bir konuda, “ortalama”nın üzerinde olabilmeyi başarmış insandır. Kısa bir tarifle, “başarılı” insan, başkalarına katma değer kazandırabilendir.
Patron, o insanı istihdam etmekle kazanır ve kazancının bir bölümünü de, “başarılı” insana verir. İş âlemindeki başarının sırrı, bir konuda ihtisaslaşmaktan geçer. Doğal olarak, “girişimci olacak kadar başarılı olmak” çok farklı bir şeydir.
Okul sırasında çoğu kez, biraz kötü olduğumuz dersleri iyileştirmeye, diğerlerine yetiştirmeye çalışırız. Oysa, en iyi olduğumuz derslere daha çok çalışmalıyız. Eğer, matematik dersim çok iyi, coğrafya dersim orta ise, coğrafya değil, matematik çalışmalıyım. Çünkü, benim başarılı olduğum alan, matematiktir. Dikkatlice incelenirse, “başarılı” sayılan insanların çoğunun, okul sırasında, sadece bazı dersleri hep çok iyi olmuş; diğer derslerden sınıf geçecek kadar not almışlardır.

Haberin Devamı

Başarı için 5 alışkanlık
Okulda başarılı olan öğrencinin aslında 5 önemli alışkanlığı vardır:
- Not tutar.
- Tekrar eder.
- Günlük programı vardır.
- Konu üzerinde dikkatini toplar.
- Konuyu düşünür ve konu hakkında sorular sorar.
İş hayatında başarılı olmanın da, okulda başarılı olmaktan fazla bir farkı yoktur. Yukarıdakilere ek olarak,
- Her yıl revize edilen bir “büyüme planı” olması,
- Önceliklerin tespit edilmesi,
- Konusunda yeni kitaplar okunarak enerjinin ve motivasyonun tazelenmesi,
- Başkalarının potansiyelini ölçüp onlardan geri kalmayacak tedbirlerin alınması, gerekecektir.
Yakında okullar açılıyor. Çocuklarımızın, en başarılılar arasında olmaması için bir neden yok. Yine de, “başarısızlık” varsa, çocuğunuzun:
- Bedensel bir sorunu olup olmadığını araştırın.
- Psikolojik sorunları olup olmadığını araştırın.
- Aileden, okuldan veya çevreden gelen baskıları değerlendirin.
- Arkadaşlarına bakın.
Yine de bilin ki, herkesin başarılı olması olanaksızdır. Çünkü, hayat, sürekli yenilenen bir yarışma ortamıdır ve bugünkü sistem içinde, “ortalama insan” olabilmek bile, bir başarıdır. Üstelik, okulda başarılı olamamış çok kişi, hayatta başarılı olabilmiştir.