Fiber, ülkelerin her geçen gün artan geniş bant internet ihtiyacını karşılayabilecek tek çözüm ve geleceğin akıllı şehirlerinin temelini oluşturacak ana teknoloji olarak gösteriliyor. Günümüzde, geniş bant hizmetlerindeki her yüzde 10’luk artış, gelişmekte olan ülkelerin ekonomik kalkınmasını yüzde 1.3 oranında yükseltiyor. Yani, bir ülkenin gelişmesi ve rekabet gücünün artması isteniyorsa, ulusal çapta fiber şebeke kurulumunun gerçekleştirilmesi ve şebekeye erişimin sağlanması gerekiyor.
Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından yapılan araştırmaya göre, sabit geniş bant yatırımında geri kalmış fakat rekabet gücü yüksek bir ülke örneğine rastlamak mümkün değil. Bu araştırmaya göre, Kore, Almanya, Japonya gibi altyapısı gelişmiş ülkelerde rekabet indeksi 5.6 ile 5.8 arasında olurken; Türkiye, 4.45 ile rekabet gücü bakımından neredeyse skalanın en sonunda yer alıyor.
Fiber ağlar, sağlık, finans, eğitim, tarım, ticaret, kamu gibi birçok sektörde bilgiye anında erişim, verimlilik, rekabetçilik, kârlılık ve tasarruf avantajları sunuyor. Fiber teknolojisiyle daha fazla birey ve kurum daha fazla içeriğe daha yüksek hız ve kalitede ulaşabildiğinden; bu dijital dönüşüm, toplumun entelektüel kapasitesinin artmasını ve bilgi toplumuna dönüşümünü tetikliyor.
İstatistiklere bakış...
- Ülkemizde, 2008 yılında 6 milyon geniş bant internet abonesi bulunmaktayken; bu sayı, 6 yıllık bir sürede 5 kata yakın artışla 2014 yılı birinci çeyrek sonu itibarıyla 35 milyona yaklaştı.
Toplam geniş bant abone sayısının 26.4 milyonu, mobil cepten ve bilgisayardan internet abonesi.
- Mobil geniş bant kullanımı, ülkemizde nüfusa oranla yüzde 34.5 seviyesinde. OECD ülkelerinin mobil geniş bant penetrasyon ortalaması ise, yüzde 68.4 ile neredeyse ülkemizin iki katı büyüklükte.
- Türkiye’de nüfusa göre sabit geniş bant kullanım oranı yüzde 11.1 iken; OECD ülkeleri ortalaması yüzde 26.7.
- 2014 yılı birinci çeyrekte, ülkemizde 3G abone sayısı 51 milyona ulaşmış bulunuyor.
- Türk Telekom’un fiber altyapı uzunluğu 182.405 kilometre iken; diğer işletmecilerin toplam fiber altyapı uzunluğu, sadece 51.244 kilometre.
Fiber memleket meselesi
Ulaştırma eski bakanımız Binali Yıldırım’ın da vurguladığı gibi, bugün karayolu, demiryolu, havayolu taşımacılığı ülkelerin ekonomisi için ne kadar önemliyse, ülkelerin fiber iletişim altyapısının geliştirilmesi ve dördüncü bir kalem olarak ele alınması da aynı derecede önem taşıyor.
Artık yeni nesil iletişim teknolojileri ile devletler, kurumlar, bireyler daha etkin, daha rekabetçi iş süreçlerine sahip olabiliyorlar. Bu da doğal olarak ekonomik büyümeye yansıyor.
2023 hedeflerine ulaşılmak isteniyorsa, fiber optik ağlarımızı mutlaka büyütmeli; tam kapasite ile kullanmayı ve paylaşmayı bilmeliyiz.
Bu önemli konuya devam edeceğim.