Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Sermaye Piyasası Kurulu(SPK) 2011 yılının son iş gününde bir Tebliğ yayınlayarak, hisse senetleri Borsa(İMKB)’da işlem gören şirketlerin uygulaması gereken “kurumsal yönetim ilkeleri”ni belirledi. Seri IV, No: 56 numaralı bu Tebliğ ile, aynı konuda daha iki buçuk ay önce(11 Ekim 2011 tarihinde), çıkarılmış olan Tebliğ de tamamen yürürlükten kaldırıldı. Zaten, yürürlükten kaldırılan eski Tebliğ, birçok konuda açıklama gerektiren konuları içinde barındırıyordu. Eski Tebliğ’de yer alan hususlardan birisi de, halka açık şirketlerde yönetim kurulu üyesi olmak isteyen SPK çalışanlarına ayrıcalık tanınmasıydı.
Yaklaşık 2 hafta önce yayınlanan yeni Tebliğ, hisse senetleri İMKB de işlem gören bankalar için yayımı tarihinden 1 yıl sonra, diğer İMKB şirketleri için yayımı tarihinde yürürlüğe giriyor. İMKB’de hisse senetleri işlem gören şirketler, yayımlanan bu Tebliğ’e uyum sağlamak amacı ile 30 Haziran 2012 tarihinden önce bir Genel Kurul yapacaklar. Ya da, yapılacak yıllık Olağan Genel Kurullarında, SPK’nın direktifleri doğrultusunda alınacak kararlarla, yeni “kurumsal yönetim ilkeleri”ni uygulamaya başlayacaklar.
Hisseleri İMKB de işlem gören bankalar ise 30 Haziran 2013 tarihine kadar bu işlemleri tamamlayacaklar. Hisse senetleri İMKB de işlem görmeyen şirketlerin ve bankaların, SPK’nın koyduğu “kurumsal yönetim ilkeleri”ne uyma zorunluluğu yok. Öte yandan, ülkemizdeki bazı yabancı bankaların hisseleri İMKB’de değil, dünyanın diğer borsalarında işlem görüyor. Bu durumlar, sermaye piyasasını düzenleyen organımız tarafından önemli görülmemiş.

Şirketler kaçabilir
SPK’nın zorunlu tuttuğu gelişmiş ülkelerdeki kurallardan çok daha katı olan “kurumsal yönetim ilkeleri”ne uyum sağlamakta zorluk çekecek olan milli şirketlerimiz ve bankalarımız yavaş yavaş yabancı borsalara açılmayı deneyebileceklerdir. Öte yandan, SPK’nın katı “kurumsal yönetim ilkeleri”ni tam anlamı ile yerine getiremeyeceğini düşünebilecek birçok yeni şirket, İMKB yerine başka borsalarda hisselerini satmayı tercih edebilecekler. Tebliğ, Sermaye Piyasası Kanunu’nun “yamalı bohça” haline gelen 22. maddesinin (z) bendine dayanılarak hazırlanmış. Kanun’a, 26 Eylül 2011 tarihli bohça Kanun Hükmünde Kararname ile eklenen bu madde bendi, aslında yatırım ortamının iyileştirilmesine katkıda bulunmak üzere tasarlanmıştı. Yatırım ortamının iyileştirilmesi amacı ile de, sermaye piyasalarının etik kuralları sayılan, “kurumsal yönetim ilkeleri” belirlenecekti.
Oysa anlaşıldı ki, SPK “kurumsal yönetim ilkeleri” fikrinin arkasına saklanarak şirket yönetimlerine bağımsız yönetici atamak ve dolaylı yoldan şirketleri yönlendirmek istiyor.