Dünya liderlerinin dinlendiği anlaşıldıktan sonra, gözler Amerikan istihbarat örgütlerine çevrildi. Bugünlerde de bu örgütlerin Kennedy suikastı ile ilişkileri araştırılıyor. Time, istihbarat örgütleri hakkında bir kitap yayınladı. Mother Jones da “özel bilgilerimden ellerinizi çekin” (hands off my data) başlıklı kapak yaptı.
İnternet bilgilerinin toplanmasının ve telefonların dinlenmesinin istihbarat amacı ile yapıldığı söylense de bu bilgilerin ekonomik hayatta da kullanılması; örneğin, borsada bu bilgileri kullanarak alım satım yapılması mümkün. İşte bu nedenle, ABD’de kendi kendini sorgulama dönemi yaşanıyor.
Özel bilgilere ulaşılma süreci
11 Eylül terör saldırısından sonra, ABD istihbarat örgütlerinin yetkileri genişletildi. Saldırıdan 6 hafta sonra çıkarılan bir yasa ile (Patriot Act), hükümete kişilerin şahsi bilgilerine ve haberleşmesine erişilme yetkisi verildi. Mayıs 2006’da, NSA (National Security Agency) telefon şirketlerinin bilgilerine ulaşma yetkisi aldı. Eylül 2007’de Microsoft, NSA ile PRISM programı dahilinde işbirliğine başladı. Google, Yahoo ve Facebook’un da sisteme dahil edildiği ancak 2013’te ortaya çıkabildi. Temmuz 2008’de kabul edilen bir yasa ile (FISA), gerekli görülen durumlarda, resmi istihbarat örgütlerinin internet ve telefon şirketlerinden bilgi alabileceği kabul edildi. Aralık 2012’de, Obama FISA yasasının geçerliliğini 5 yıl daha uzattı. The Post’un Ağustos 2013’teki yayımına göre, ABD Hükümeti istihbarat için “örtülü ödenek”ten (black budget) karşılanmak üzere 52.6 milyar dolar harcadı. NSA ve CIA, bu ödenekten 18 milyar dolar pay aldı. Der Spiegel’e göre, NSA iPhone, Blactberry ve Android telefonlara ait her türlü bilgiye ve şifrelere ulaşabiliyor.
16 ayrı istihbarat örgütü var
ABD’de DNI’a (The Director of National Intelligence) bilgi aktaran 18 istihbarat örgütü var. DNI bu bilgileri derleyip, ‘Başkan’a veriyor. İstihbarat örgütleri şunlar:
A) Program yürüten örgütler:
* CIA (Central Intelligence Agency): En iyi fonlanan casusluk örgütü.
* DIA (Defence Int. Agency): Askeri ve silaha bağlı istihbarat.
* FBI (National Security Branch): Üst seviye milli güvenlik analiz örgütü.
* NGIA (National Geospatial - Int. Agency): Doğal felaketlerden, sınır ihlallerine; olimpiyat oyunlarının güvenliğinden, teröristlerin takibine kadar istihbarat.
* NRO (National Reconnaissance Office): Casus uydularını yöneten ünite.
* NSA telefonları, teröristlerin yazışma ve görüşmelerini dinler; bilgisayar ve telefon şirketleri ile işbirliği yapar.
B) Askeri istihbarat örgütleri:
* Hava istihbaratı (Air Force Int.) hava - deniz - kara sızmalarını denetler.
* Kara istihbaratı (Army Int.): Asker ve komutanlar hakkında istihbarat.
* Sahil Güvenlik istihbaratı (Coast Guard Int.): Limanların, sahillerin ve su yollarının korumasını yapar.
* Deniz istihbaratı (Marine Corps Int.): Özellikle denizden karaya yapılacak müdahaleleri planlar.
* Deniz yolları istihbaratı (Naval Int.): Korsanları takip eder, ticaret gemilerini izler.
C) Yardımcı istihbarat örgütleri:
* TOIA (Treasury Office of Int. and Analysis): Kara para operasyonlarını takip eder.
* SBIR (State Bureau of Int. and Research): Belli konu ve bölgeler hakkında detaylı araştırmalar yapar.
* DHS (Department of Homeland Security): Siber güvenlik, uyuşturucu trafiği gibi konuları izler.
* DOE (Department of Energy Int.): Diğer ülkelerdeki nükleer programların istihbaratı. (Bir zamanlar Manhattan Projesi’ni yönetmişti.)
* DEA (Justice Dept. National Security Int.): Her türlü büyük suçların istihbaratını yapar.