Muharrem Karslı, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın Kurucu Başkanı’dır. İş Bankası kökenlidir. Aralık 1985’ten Şubat 1990’a kadar Borsa Başkanlığı yapmıştır. Onun imzaladığı, borsanın 1 no’lu Genelgesi, mesai saatlerini düzenliyordu. O zaman borsada, 4 pazar mevcuttu. Bunlar, Birinci, İkinci, Kot Dışı ve Resmi pazarlardı. 9.00-12.00 arası Birinci Pazar ve 14.00-15.30 arası İkinci Pazar işlemleri yapılırdı. Birinci Pazar’a, büyük sayılan 40 şirket kayıtlıydı. Devlet tahvilleri, Hazine bonoları ve gelir ortaklığı senetleri, borsaya kayıtlı değillerdi. İsteğe bağlı olarak, özel sektör tahvillerinin borsada işlem görebilmesine, Ocak 1986’da izin verildi. Şubat 1986’da ilk işlem defterleri borsa tarafından bastırılarak üyelere dağıtıldı. Teminat ve giriş aidatı uygulaması Nisan 1986’da başlatıldı. Ocak 1987’de kurulan Üyelik Başvurularını İnceleme Komitesi’nde, Mustafa Yılmaz ve Salahsun Hekimoğlu da vardı.
Borsa İşlemleri Müdürü olarak atanan ve Başkan’ın yakını olan Emin Çatana arkadaşımız, şimdi Takasbank’ın başında. Emin, yaptığı işe hâkim, güvenilir ve çalışkan bir kişidir. Şimdiki Borsa Kıdemli Başkan Yardımcısı Arıl Seren de Muharrem Bey tarafından bu göreve getirildi. Bütün başkanlarla çalışan Arıl Bey, borsanın geçmişini en iyi bilen kişilerden biri. Arıl Bey, güvenilir, iyi ekip çalışması yapabilen, Başkan’ı zamanında uyarabilen, sanatsever bir arkadaşımızdır.
Kiralık kasa dönemi
Borsanın ilk İç Yönetmelikleri’ni Muharrem Karslı çıkardı. İlk Uyuşmazlık ve Disiplin Komiteleri de onun zamanında oluşturuldu. İlk Disiplin Komitesi asil üyeleri, Atila Nizamoğlu, Sarper Arsoy ve Nezir Bakır’dı. Temmuz 1987’de Ürdün-Amman Borsası’nda incelemeler yapılıp Tahta Sistemi kabul edildi. Borsanın Tophane’deki binasına geçiş ise 1987 Ekim ayını bulacaktı. Beyaz Tahta’ya nasıl yaklaşılacağı, nasıl emir yazılacağı, emirlerin hangi bilgileri ihtiva edeceği, önceliklerin nasıl belirleneceği, üye İşlem Defterleri ile Beyaz Tahta bilgilerinin nasıl karşılaştırılacağı, takas esasları vs. üyelere bildirildi.
1987 Kasım ayında borsa, Tophane’deki binasında ve Tahta Sistemi ile faaliyete başladı. Kablosuz telefonlarla haberleşmeye de izin çıkmıştı. Borsa binası içinde, kuraya ve ihaleye tabi üye odaları oluşturuldu. 16 Kasım 1987 Pazartesi günü borsa yeni sistemiyle faaliyetine başladı. Ocak 1988’de borsa binası bodrum katında kiralık kasalar hizmete sunuldu. Böylece, alınıp satılan menkul değerler burada saklanabilecekti.
Sorunları çözme savaşı
Karslı, 1 Şubat’ta “iş gömleği” uygulaması başlattı. Amaç, dünya borsalarına uyumun, güvenliğin, tanınmanın sağlanması ve temizliğin sürdürülmesiydi. “Takas süresi” 3 gün olarak belirlenmişti. 30 Mayıs 1998 günü yapılan genel kurulda İç Yönetmelik’te önemli değişikliklere gidildi. Haziranda “kimlik kartı” uygulaması başlatıldı. Bütün bunlar kurumsallaşmanın ilk temel taşlarıydı.
Borsa gittikçe büyüyor; işlemler sel gibi artıyordu. Gazetelere verilen “Borsa” konulu ilanlar çok etkili olmuştu. Yeni borsa üyeleri gelmeye, üye odaları kıymetlenmeye başlamış; üyeler, temsilci ve temsilci yardımcısı sayılarını arttırma peşine düşmüş; kablosuz telefonlar birbirlerinin konuşmasını engeller hale gelmişti. Muharrem Bey, bütün bu sorunları çözmek için, savaş veriyordu. 25 Ekim 1989’da Borsa Salonu’na alınacak izleyici sayısında kısıtlamaya gidildi. 21 Aralık 1989’da, Borsa Takas Merkezi resmen açıldı. Ocak 1990’da Çukurova hisselerinin sahteleri piyasaya sürülmüştü. Bu konudaki ilk tedbirleri almak da Karslı’ya düştü.
Borsanın 83 no’lu Genelgesi, Karslı’nın “veda” yazısıydı.