Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

İnternet, hâlâ en büyük terör tehdidi olmaya devam ediyor. Çünkü, teorik olarak devlet ve büyük yazılım şirketlerinin bilgisayarlar sistemlerine girilerek, bunları çökertmek mümkün. Sistemlerine girilmesini önlemek amacıyla, devletlerin ve büyük şirketlerinin her gün geliştirilen çalışmaları var. Ancak, halen bilgisayar sistemlerini tam anlamıyla koruyabilen bir önlem alınabilmiş değil. Dolayısıyla, teorik olarak teröristlerin özellikle devlet sistemlerine girerek tüm kara, hava, deniz trafiğini çökertmeleri, ülkenin enerji ağını kontrol etmeleri, bankalardaki tüm hesaplarla oynamaları mümkün.
Bir ATM makinesinin kontrol edilmesiyle bile o bankanın tüm müşteri bilgilerine ulaşılabiliyor. Ocak 2003’te internet üzerinden bilgisayar sistemlerine giren “Slammer” isimli virüs, her 8.5 saniyede kendini ikiye katlayarak bilgisayarlara bulaşıyor ve 3 dakika içinde neredeyse tüm açık bilgisayarlara ulaşabiliyordu. “Slammer” tam gücüne ulaştığında, her saniyede 55 milyon bilgisayarı tarayabiliyordu.
“Conficker” isimli virüsün yayılmasının önlenmesi için uluslar arası bir çalışma grubu oluşturulması ve devletlerden de yardım istenmesi zorunlu olmuştu.

Süratli ve kararlı tedbir alınmalı
Pratikte, ABD internet sistemini kontrol edebilme gücüne sahip. Arlington’daki, “National Cybersecurity and Communications Integration Center” çalışıyor. Hatta, Beyaz Saray’ın 1934 yılında yürürlüğe giren Communications Act’in verdiği yetkiye dayanarak internet sistemini kapatma yetkisi bile var. Ancak, bir “Acil Durum Beyanı (Emergency Declaration)” anlamına geleceğinden, bu yetkinin kullanılması mümkün görülmüyor.
Büyük virüs saldırıları sırasında, çok süratli ve kararlı tedbirler alınması gerekiyor. Brifinglere, tartışmalara, açıklamalara ayıracak zaman olmuyor. İşte bu amaçla, “İnternetin Milli Bir Değer Sayılarak Korunması (Protecting Cyberspace as a National Asset)” konulu yasa, ABD Senatörleri Lieberman ve Collins tarafından teklif edildi. Önümüzdeki ocakta, yasanın ABD Senato ve Kongresinde görüşülmesi bekleniyor. Yasa kabul edilirse, ABD Başkanı her seferinde 30’ar günlük olmak üzere, 120 güne kadar internet sistemini kapatabilecek. Öte yandan, bu teklife yetki sınırlarının yeterince belirlenemediği noktasından hareketle itirazlar var.
İnternet’e müdahale edilmesinin icatları önleyeceği ve şirketlerin hareket alanlarını kısıtlayacağı söyleniyor. Alınacak tedbirlerin yetkisiz kimselerin bilgisayarlara girememesini, haberleşmenin kesintisiz sürdürülmesini, virüs saldırılarının önlenmesini ve devlet güvenliğinin kaybolmamasını sağlaması gerektiği savunuluyor. Microsoft dahil, bir çok yazılım ve donanım firması alınacak tedbirlere destek veriyor. Bu konu bizi de ilgilendiriyor. Ülke savunması, halkın ve devletin güvenliği için, bizim de tedbir almaya başlamamızın zamanı. “You Tube”u kapatmak yetmiyor.