Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yalnız Türkiye’de değil, tüm dünya ekonomi verilerinde ve piyasalarında tam bir istikrar sağlanamadı. Kriz sonrası düzelme sürecinin özellikleri şöyle:
- Borsalarda sık iniş ve çıkışlar yaşanıyor.
- Faiz oranları aşırı düşük.
- Faiz oranları o denli düşük ki, faizler kullanılarak para politikası yapılamaz durumda.
- Ülkelerarası sermaye hareketliliği çok yüksek.
- Cari açık vermeden büyüme sağlayabilen ülkeler, global kriz ortamından güçlü çıkacak.
- Krizle boğuşan ülkeler, krize rağmen yüksek enflasyon oranları ile karşılaşmadılar.
- Bir ülke parasının diğer ülke paralarına karşı olan değerlenme durumu, cari açık ve enflasyon oranı ile aynı paralelde olmayabiliyor.
Aşağıdaki tablo, ülkemize benzeyen ekonomilerdeki en son verileri kapsıyor. Yukarıdaki tespitler, tabloda yer alan ekonomiler için de geçerli:

Türkiye’nin tek avantajı istikrar
Türk ekonomisinin ulaştığı noktadan geri gitmemesi, politik ve ekonomik istikrarın devamına; derecelendirme(rating) kuruluşlarının not düşüşü yapmamalarına ve büyümenin sürdürülebilmesine bağlı. Şu anda, özellikle politik istikrarın sürdürülmesi lazım. Bunun için de, insan hak ve özgürlüklerinde ileriye gitmesek bile, geriye düşmemek gerekiyor. Politik istikrarı korumak, kırılganlıklarımızın tümünü giderir.
İstikrarın sürdürülmesi durumunda, döviz kurunun daha fazla yükselmeyeceğini; borsa endeksinin yükselme trendine yeniden gireceğini; not artışı ile birlikte, dışarıdan borçlanma faiz oranlarının düşmeye devam edeceğini; Hazine tahvilleri faiz oranlarında da düşme görüleceğini; Merkez Bankamızın faiz indirimi politikasına devam edeceğini düşünüyorum.

Haberin Devamı

İniş çıkışlı veriler ve aşırı düşük faiz oranları