İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın (İMKB) İstinye’deki arsaları, Turban’dan Yüksek Planlama Kurulu Kararı ile, Özelleştirme kapsamında benim başkan olduğum dönemde satın alındı ve taksitler halinde parası ilgili kuruluşa ödendi.
Satın alınan arsalar toplam 6 parçadır. Arsaların sadece bir parçası üzerinde, bugünkü borsamızın binası bulunmaktadır. Bir parça arsa, yol ve altgeçit inşaatı nedeniyle kamulaştırıldı. İMKB bu uygulamaya karşı çıktıysa da, bana göre, İMKB’nin kendi arsasının değeri arttığı için, bu arsanın bir bölümü terk edilebilirdi.
Bu arada, İMKB’nin Maslak Kapısı karşısındaki küçük İMKB arsasını da, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) kullanmaya başladı. Bu küçük arsayı, İTÜ’ye bir protokolle devretmek normaldir ve bu bölümü, giriş kapısı olarak kullanmak İTÜ’nün hakkıdır. Çünkü, İTÜ de bir bölüm kendi arazisini, İMKB binasının bulunduğu arsaya protokolle terk etmiş ve İMKB’nin kullanımına vermiştir.
İMKB’nin diğer bir arsası, İstinye Yokuşu inişinde sağ taraftadır. Buraya bir küçük işletme veya benzin istasyonu yapılabilir. Ancak, belediye bu arsanın “ön görünüm”de olduğunu iddia etmektedir. Oysa, bu görüş tartışmalıdır. İMKB, bu bölgeyi değerlendirmelidir.
İMKB’nin asıl kıymetli 2 arsası, İstinye Yokuşu’nun İMKB’nin bulunduğu tarafının karşı yakasında, Sabancı’nın sahip bulunduğu Atlı Spor Kulübü’nün alt tarafındadır. Bu hafta sonu, tesadüfen bu arsaların bulunduğu yere gittim. Arsaları çevreleyen çitlerin çoğunun imha edilmiş ve arsaların bir bölümüne inşaat artıkları dökülmüş olduğunu gördüm. İMKB yönetimi, bu bölümleri mutlaka koruma altına almalıdır.
İMKB arazileri arasına inşaat
İşin en ilginç yanı, İMKB’nin bu bölgedeki yukarı ve aşağı arsaları arasında inşaat başlamış olması. Buraya List İnşaat adı altında 14 bloktan oluşan 5’er katlı rezidanslar yapılıyor. Dairelerin fiyatları, 1 ile 1.6 milyon euro arasında değişiyor. İMKB arazilerine, “Boğaz Ön Görünüm”de olmaları nedeniyle izin verilmiyor. Oysa, İstinye Koyu’nu tabak gibi gören List arazisi “Boğaz Arka Görünüm” statüsüne sokulmuş. Oysa bu mümkün değil.
Çünkü, List İnşaat arazisi, İMKB’nin yukarı ve aşağı arazileri arasında ve bu nedenle aynı statüde olmaları lazım. Anlaşılan, List İnşaat, Sarıyer Belediyesi’yle iyi ilişkiler kurmuş! Her neyse, bu durumda, İMKB yönetimi de elindeki bu arazileri kat karşılığı verebilir ve buradan yaklaşık 500 milyon dolar gelir elde edebilir.
List İnşaat’ın açıkça “öngörünüm”de olduğu belli olan rezidans inşaatına izin verilmiş. Daire alanlara, kat irtifak tapuları hemen veriliyor. Sadece, tapularda daireler “Apart Otel” olarak gösteriliyor. Demek ki, “öngörünüm”e kat inşaatı yapmanın dolambaçlı yolu böyle bulunmuş. Üstelik, List, iflasla karşı karşıya bulunan Amerikan Merrill Lynch şirketinin Türkiye’deki iş ortağı Krea tarafından yapılıyor.
Şimdi, Sarıyer Belediyesi’nin bu izninin ise iyice sorgulanması gerekiyor.
List’in inşaatı kaçak çıkmazsa ve İMKB, paraları kaptırdığı gibi arsaları da kaptırmazsa, yeniden zengin olmuş demektir.