Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Bab-ı eli Toplantıları’nın 106’ncısında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız vardı. Seçim döneminde olmamıza rağmen, Yıldız’ın politik atışmalara girmeden teknik bilgiler vermesini memnuniyetle karşıladım. Yıldız’ın enerji sorunlarımızla ilgili çarpıcı tespitleri şunlardı:
* Türkiye, enerji sektöründeki yatırımlarını özel sektör kanalıyla yapmaya karar verdi. Böylece, bütçe harcamalarının enerji yatırımlarına ayrılan bölümü, enerji ve sağlık gibi hayati konulara ayrılabiliyor.
* Türkiye, enerjisinin % 93’ünü dışardan sağlıyor. Dolayısıyla, yerli enerji kaynaklarının geliştirilmesi çok önemli. Ülkemizde bulunan 11.5 milyar tonluk kömür rezervinin enerjiye çevrilebilme olanağı var. Rüzgar enerjisi konusundaki büyümede, geçen yıl dünyada ikinci sıradaydık. Öte yandan, güneş enerjisi halen diğer enerji türleriyle rekabet edecek teknolojiye sahip değil.

Yoksulluk ikiye katlandı
* Afrika’nın, ekvatorun altında kalan Güney Afrika Cumhuriyeti hariç bölümünde 790 milyon kişi yaşıyor. Buna karşılık, sadece New York şehrinin kullandığı elektrik 790 milyon kişinin kullandığı elektrikten fazla.
* Dünyada 1.4 milyar insan henüz elektrikle tanışmadı. 2.7 milyar insan ise tezekle ısınıyor ve yemek pişiriyor. Son 40 yılda dünyadaki yoksulluğun ikiye katlandığı hesaplanıyor.
* Ekonomiler küreselleştikçe, politikalar ulusallaşıyor. Enerji verimliliği ile stratejik kararlar çatışma noktasında. Küreselleşen dünyada enerji, bir dış politika ve hegemonya aracı haline geldi.
* Bir önceki enerji kaynağının ortadan kalkması için daha ucuz bir enerji kaynağı bulunması lazım. Bu nedenle, petrolden kolayca vazgeçileceği beklenmiyor. Dünyada yılda 80 milyon adet taşıt aracı üretiliyor; 1 milyar adet araç mevcut ve önümüzde 10 yılda bu sayı 2.5 milyar adete çıkacak. Yapılan araştırmalar, 2050 yılına kadar petrol ve doğalgazın hala birinci sıradaki enerji kaynağı olmaya devam edeceğini gösteriyor.
Türkiye enerji koridoru
* Dünyadaki petrol ve enerji kaynaklarının % 65’i Türkiye’nin doğusunda; petrol ve doğalgaz tüketiminin % 65’i de batısında yer alıyor. İşte, Türkiye’nin bir enerji koridoru olma zorunluluğu buradan geliyor.
* Doğalgazın gittikçe pahalılaşması, nükleer enerji santralları kurulması gereğini ortaya çıkardı. Bu konuda, toplumda yaratılan bilgi kirliliği nedeniyle haksız tartışmalar yapılıyor.
* Enerji Bakanlığı hiç bir zaman yurtdışında yeni teknoloji üreten kişileri finanse etmek prensibine sahip olmadı. Uygulanabilir (feasible) olması kaydıyla tüm teknolojileri değerlendiriyor.
Taner Yıldız’ı bilgili ve bilinçli buldum. Tek tek ağaçlara değil, ormana
bakmayı biliyor.