Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ekonomik, politik ve sosyal küreselleşme endeksi gittikçe artıyor. Ekonomik bakımdan, dünyanın en küresel ülkelerinin başında Singapur, Lüksemburg, İrlanda ve Malta geliyor. Politik küreselleşmede lider ülke İtalya. Onu Fransa, Belçika, İspanya, Avusturya, İngiltere takip ediyor. Dünyanın toplam küreselleşme bakımından en gelişmiş ülkesi ise Belçika. Onu İrlanda, Hollanda, Avusturya, Singapur, Danimarka, İsveç, Portekiz, Macaristan ve İsviçre takip ediyor.
Küreselleşmeye paralel olarak kırk ülkedeki orta sınıfın gittikçe büyümesi bekleniyor. Bu ülkeler arasında Türkiye de var. En çok orta sınıf büyümesi Kuzey Amerika ve Asya Pasifik ülkelerinde yaşanacak.

Nüfus yapısı değişiyor
Geçtiğimiz elli yılda dünya nüfusu ikiye katlandı; 2040 yılında 9 milyara ulaşması bekleniyor. 1980 yılından beri gerçekleşen küçülme rakamlarına bakılırsa, önümüzdeki 40 yıl içinde Çin ve Rusya’da nüfus büyümesi değil, nüfus küçülmesi yaşanacak. Öte yandan, Hindistan nüfusunun artmaya devam edeceği ve 2040 yılında 1.7 milyara ulaşacağı hesap ediliyor. ABD’de yaşlı nüfusun tüm nüfusa oranı 2000 yılında yaklaşık % 35 iken, 2040 yılında % 39’a yükselecek. Japonya, bu konuda başı çekiyor; bu ülkede bakıma muhtaç kişi sayısının 2040 yılında % 47 olması bekleniyor.
Aşağıdaki grafik, çeşitli bölgelerde
65 yaşın üzerindeki kişilerin önümüzdeki 35 yıl içinde toplam nüfusa olan oranının ne olacağını gösteriyor. Görüldüğü gibi, bu konuda Avrupa ve Latin Amerika başı çekiyor.

Haberin Devamı

Dünya değişiyor, küreselleşme giderek artıyor


Göç eğilimi artıyor
Dünyadaki yetişkinlerin % 16’sı (yaklaşık 630 milyon kişi) mümkün olduğu takdirde başka bir ülkeye göç etmek istiyor. Bu sayının üçte biri isteklerini başarabiliyor. Orta Afrika’daki yetişkinlerin % 33’ü, Latin Amerika’dakilerin % 20’si, Güneydoğu Asya ülkelerindekilerin % 9’u göç etmek üzere gelişmiş ülkelere başvurmuş durumdalar.
Başka ülkelere göç etmek isteyen insanların % 23’ü (yaklaşık 145 milyon yetişkin), ABD’ye göç etme arzusundalar. Kanada, İngiltere, İspanya ve Fransa göçmenlerin rağbet gösterdiği diğer ülkeler arasında. Yaşlı nüfusun artması nedeniyle, İspanya, Portekiz ve Yunanistan dışarıdan gelecek beceri sahibi göçmenleri kabul ediyor.
Bizim ise bir politikamız yok. Suriye ve Irak’tan gelenler yeterince dengemizi bozuyor.