Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı, halk sağlığı konusunda büyük atılımlar yapmak istiyor. İstenilen, her vatandaşın en iyi biçimde sağlık hizmeti alması; ama, bu hizmet sağlanırken devlete aşırı yük binmemesi. Bu amaca yönelik olarak, ilaç fiyatlarının düşürülmesi, eczanelerin kâr marjlarının azaltılması, doktorların daha fazla çalıştırılması gibi önlemler alınıyor. Eczacıların yollara düşmesi, hekimlerin tam gün yasasına karşı çıkması, ilaç üreticilerinin dertlerini anlatmaya çalışması gibi son aylardaki gelişmeler hep bu önlemlere karşı çıkılması nedeniyle oluyor.
Başarı için, ulusal ilaç firmaları, yabancı ilaç firmaları, ilaç depoları, hastaneler, doktorlar, eczaneler v.s. gibi tarafların fedakârlıkları gerekiyor. Taraflar bir araya gelemedikleri ve kendi aralarında bile anlaşamadıkları için, Bakanlığın tek taraflı yaptırımlarla işi çözme zorunluluğu ortaya çıktı.
Vatandaşın sağlık sorununu en iyi biçimde çözme girişimleri, yalnız bizim değil dünya devletlerinin tümünün en önemli sorunlarının başında geliyor. Almanya ve İngiltere gibi gelişmiş ülkeler bile, bu konuda tam başarı sağlayabilmiş değil. Bu ülkelerdeki sistemler bile, büyük teşviklerle devam ettirilebiliyor. ABD bile Başkan Obama’nın yapmak istediği Sağlık Reformu nedeniyle, tam bir kargaşa yaşıyor.

ABD’de çözüm arayışları
ABD’de bize de örnek olabilecek, “zincir eczane” sistemi ve doktorların hata yapmalarını önleyen özel sağlık sigorta sistemi var. Bu sayede, sağlık sisteminde tasarruf ve denetim de sağlanıyor. Sağlık reformu ile yeni tedbirler getirilmesi de tartışılıyor. Tartışılan konular bizim için de yol gösterici olduğundan aşağıda sıralıyorum:
- Zincir eczanelerde, daha önce yazılan ilaçların yeniden yazılması ve küçük tedaviler için küçük klinikler bulunacak.
- Zincir eczanelerin tane ile verdikleri 1000 çeşitten fazla sürekli kullanılan ilacın 30 günlüğü, 4 dolardan halka sağlanacak. Böylece, vatandaşın ilaç fiyatına katkısı sabitlenmiş oluyor.
- Zincir eczanelerde, halk sağlığını koruyucu ve diyabet hastaları gibi kişileri bilinçlendirici ücretsiz seminerler verilecek.
- Vatandaşların zincir eczanelere, normal eczanelerden daha fazla güvendikleri ortaya çıktı. Zincir eczanelerin yerleşme yerlerine uzaklıkları da kontrol edilebiliyor; büyük dükkân alanları bulunduğu için buralara ulaşım da normal eczanelere ulaşımdan çok daha kolay oluyor. Gerekirse, tüm zincir eczaneler 24 saat açık tutulabiliyor. Zincir eczanelerde çalışan eczacılar sürekli eğitimden geçiriliyor. Öte yandan, zincir eczane sisteminin çok daha maliyet azaltıcı olduğu görüldü. Bu nedenle, ABD sağlık reformunda, zincir eczane sistemine büyük ağırlık verilecek.
- Zincir eczaneler, bilinen ve daha önce resimli hüviyetleri tespit edilmiş hastalara belirli ilaçları, internet üzerinden satabilecek ve evlerine gönderebilecekler.
- İlaç üreticisi firmaların da zincir eczanelerle işbirliği yapmaları ve toptan satış sayesinde ucuz ilaç sağlamalarını öngören bir sistem geliştirilecek.