İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı İbrahim Turhan, ilk sunumunu yaptı. Sunum, İMKB’nin önümüzdeki süreçteki yol haritasını ve Başkan’ın misyonunu açıklıyor.
Başkan Turhan diyor ki;
- İMKB Yönetim Kurulu’nun çoğunluğunun hükümet tarafından atanması sayesinde, kararlar daha kolay alınacak; global eğilimlere daha kolay uyum sağlanacak,
- Önümüzdeki dönemde İMKB başka borsalarla, yazılım kurumlarıyla veya mali kuruluşlarla stratejik ortaklık veya birleşmeler gerçekleştirebilecek ya da özelleştirilecek. Bu süreçte İMKB’nin gelir elde etme ve paylaşım modelinde yeni uygulamalar gündeme getirilebilecek. Böylece ulusal ve yabancı yatırımcıların ihtiyaç duydukları hizmet ve ürün çeşitliliği daha rahat sağlanabilecek.
- Şeffaf ve anlaşılır bir piyasa yapısı, teşkilatlanmış piyasa ve pazarların en başta gelen özelliğidir. Bu nedenle birbirini tekrarlayan bürokratik fonksiyonların yok edilmesi, işlemlerin en kolay biçimde gerçekleşmesi, işlem maliyetlerinin düşürülmesi, aynı platformda birkaç işlem birden yapılabilmesi gibi tedbirler sayesinde yatırımcılar Borsa’mıza daha fazla ilgi göstereceklerdir.
- Geliştirilecek yeni mali enstrümanlar arasında, türev ürünler ve mahalli ihtiyaçlara yönelik ürünler olacak.
- Ülkemizin nüfusunun yarısı 30 yaşın altında. Bu grubun potansiyel yatırımcılar oldukları unutulmayarak, İMKB ulusal ve uluslararası ortamlarda tanıtılacak.
- Kurumsal yatırımcıların borsaya getirilmesi için her türlü kolaylık sağlanacak ve yatırımcı haklarını daha iyi koruyan bir mekanizma getirilecek.
-Ülkenin büyüyen milli gelirine paralel olarak, Borsa’ya kota edilen şirketlerin sayıları da arttırılacak.
Finans merkezi İstanbul
- İstanbul’un uluslararası bir finans merkezi olması için ekonomik ve siyasi istikrar, mali disiplin, iyi çalışan bir piyasa ekonomisi gerekiyor. Güçlü bir hukuki altyapı, piyasaların gelişmesini kolaylaştırır. Sermaye giriş çıkışlarında hiçbir sınırlama olmaması gerekiyor. Bu konuda kamu ve özel sektörün iş birliği içinde çalışması da şart.
- Hükümetin desteği gerekiyor. Teşkilatlanmış bir sermaye piyasası ve güçlü bir finans merkezi, sürdürülebilir ekonomik büyümede de anahtar rol oynayacağı için, Hükümet desteğinin karşılığını fazlasıyla alacak.
- İMKB İstanbul’un uluslararası bir finans merkezi olmasında anahtar rol oynayacak. Sermaye piyasamıza teknoloji transfer edecek; yeni piyasaların kurulması ve ürün çeşitliliği sağlanmasını gerçekleştirecek.
Yeni global ekonomik sistemde gelişen ülkelerin rolü gittikçe büyümekte. İstanbul’un uluslararası finans merkezi haline getirilmesi projesinin zamanlaması da bu nedenle çok uygun. Mevcut finans merkezlerinin global krizden etkilenmiş olması ve bu merkezlerde enstrümanlar üzerindeki vergi yüklerinin arttırılmaya başlanması, Şanghay, Seul, İstanbul ve Moskova’yı yükselen yıldızlar haline getirdi. FEAS ve FESE borsaları arasında en yüksek işlem hacminin ve piyasa büyüklüğünün İMKB’de olması da, İstanbul’un uluslararası finans merkezi olma potansiyelini güçlendiriyor.