Amerikan Polisi, “Bitcoin” sisteminde yapılan yolsuzluk nedeniyle, Silk Road şirketi nezdindeki “bit para”lara el koymuştu. El konulan “bit para”ların yüzde 20’si geçen hafta yapılan bir ihale ile US Marshals Service tarafından satıldı. İhaleye katılanlar 3.000’er “bit para”lık lotlar için teklif verdiler. İhaleye çıkarılan 30.000 “bit para”nın hepsini, risk sermayedarı (venture capitalist) Tim Draper aldı. İhale başlamadan önce 570 dolar olan “Coin Desk Bitcoin Endeksi”, ihale sonrası 655 dolara yükseldi. Bu yükselen fiyat sonrası, Tim Draper’in aldığı “bit para”ların değeri, 19 milyon dolara ulaşmış bulunuyor.
Tim Draper, Avish Bhama ile birlikte, Mayıs ayında “Vaurum” isimli bir “bit para borsası” kurmuş ve onlarla birlikte diğer yatırımcılar, bu işe toplamda 4 milyon dolar yatırmışlardı. Şimdi, Draper’in satın aldığı “bit para”lar, bu borsada parça parça satılacak.
Kara para mı?
İlk kez 2009’da, bankacılık sistemi ve hükümetlerin koyduğu düzenlemelerin dışına çıkılmak için bir grup bilgisayarcı tarafından piyasaya sürülen “bit para”lara ilginin sürdüğü anlaşılıyor.
Gelişmekte olan piyasalarda, bankacılık sistemi içine girmek istemeyen ve büyük miktarlara ulaşan para var. Bu paraların bir bölümü “kara para” olsa da, daha büyük bir bölümü, bankacılık sistemine ulaşamayan kişilerin parası. Tim Draper ve arkadaşları, işte bu kişileri hedefliyor.
Toplam değeri 14 milyar doları aşmış bulunan “bit para”ların 4 milyarlık bölümü ABD ve Japonya’daki borsalarda alınıp satılıyor. En büyük ölçüde “bit para”, “BTC-e”, “Mt.Gox” ve “BitStamp” isimli borsalarda işlem görüyor.
Toplam “bit para”ların yüzde 7’sinin en büyük “bit para” borsası sayılan “Mt.Gox” borsasında hesaplardan silinmiş görülmesinin ardından, Amerikan polisi araştırmalara başlamış; ABD’de alışverişi serbest olmasına rağmen, Japon hükümeti bankaların “bit para” ile alışveriş yapmasını yasaklamıştı.
Bit paranın geleceği
Halen, Apple, Yahoo, Google ve Expedia (dünyanın en büyük online seyahat şirketi), “bit para”larla yapılan alışveriş ve ödemeleri kabul ediyor. “Bit para”lar, bir parada olması gereken, değişim aracı olma, bölünebilme, taklit edilememe, transfer edilebilme, değer saklama ve homojenlik özelliklerini taşırken; “hesap birimi olma” özelliğini tam olarak taşımıyor. Çünkü, güçlü paralar karşısındaki değeri şimdilik, nispeten sığ sayılan borsalarda belirleniyor. “Bit para”nın zamanla, kullanılabilirlik ve kabul görme özelliğinin artması halinde, “hesap birimi olma” özelliği de ön plana çıkabilecek.
Halen, her ilk kullanıcı 25 “bit para” ödül alıyor ve bu oran da gittikçe düşerek ortadan kalkıyor. “Bit para” emisyonu, karşılığı olduğu sürece yapılacağı için, “bit para”ların değeri enflasyon nedeniyle düşmüyor. Şimdilik, “bit para” ile yapılan alışverişler için Katma Değer Vergisi ve kazançlardan Gelir Vergisi ödenmiyor. Ancak, kullanımın artması ile, hükümetlerin bu alışverişi de vergilendirmeye çalışmaları kaçınılmaz. Ama, kolay değil.